פרסום ראשון: ישראל תעביר חיסונים למדינות בעולם בתמורה להעברת נציגויותיהן לירושלים. הונדורס, שהעבירה לאחרונה את שגרירותה לישראל, תהיה הראשונה לקבל 5,000 חיסונים מהמלאי הישראלי. גורם המעורה בנושא מסר לכאן חדשות כי היום (שלישי) יגיע לישראל מטוס מהונדורס כדי לאסוף את החיסונים.
דיפלומטיית החיסונים | נתניהו על חשיפת כאן חדשות: יש לנו די והותר חיסונים@dorm1212 @gilicohen10 https://t.co/gyscQUjiOc pic.twitter.com/pKCOw55hiI
— כאן חדשות (@kann_news) February 23, 2021
על פי גורם המעורה בנושא, גם גואטמלה צפויה לקבל 5,000 חיסונים מישראל ואחריה צ'כיה עם כמות דומה. זאת בתמורה לתמיכתן הדיפלומטית והעברת הנציגויות. שלוש המדינות התחייבו בעבר לפתוח נציגות דיפלומטית בירושלים, ולפי הגורם זה חלק מהמהלך כדי לבסס נציגויות דיפלומטיות בבירה.
בלשכת ראש הממשלה בנימין נתניהו אישרו את הפרסום ומסרו כי הוחלט לסייע לכמה מדינות שפנו לישראל בכמות סמלית של חיסונים, בעקבות הצטברות של חיסונים שלא נעשה בהם שימוש. כמו כן נכתב כי כמות סמלית תגיע גם לצוותי רפואה של הרשות הפלסטינית. נתניהו אמר היום בנושא: "המלאי שלנו הוא מעל ומעבר ממה שצריכים אזרחי ישראל, יש לנו די והותר כדי לעזור".
מנכ"ל משרד הבריאות חזי לוי התייחס לנושא בריאיון שנתן היום לשלי יחימוביץ' ויגאל גואטה בכאן רשת ב. "אם אנחנו יכולים לסייע במעט למדינות שנדרשות לסיוע, ניתן לעשות את זה. אני מנוע מלדבר על התמורה המדינית או הפוליטית", אמר חזי לוי והוסיף שכל מסירת חיסונים תהיה מתואמת עם יצרניות החיסונים: "אנחנו לא עושים מאומה ללא תיאום עם יצרניות החיסונים שיש לנו חוזה איתן".
ברקע, השתתף היום נתניהו בטקס האזכרה הממלכתי לזכר יוסף טרומפלדור, תחת מגבלות הקורונה והתייחס לפרסומים על המחסור בחיסונים: "שוחחתי אתמול עם מנכ"ל פייזר - יהיה רצף אספקה ללא שום מחסור וקיטוע - לכו להתחסן. אנחנו מקבלים חיסונים גם ממודרנה".
במקביל נמשכת המגמה החיובית של התחסנות האוכלוסייה המבוגרת, כשלראשונה מפרוץ המגפה שיעור החולים הקשים החדשים שגילם יותר מ-60 נמוך ממחצית מהמקרים בממוצע של שבעה ימים ועומד על 49.5%. במשרד הבריאות מייחסים את הירידה לשיעורי ההתחסנות הגבוהים בקרב קבוצת גיל זו. בישראל יש כעת כ-222 אלף בני אדם מעל גיל 50 שטרם חוסנו או החלימו מקורונה - 41% מהם מהמגזר הערבי. כך לפי ניתוח נתונים של צוות החוקרים של מכון ויצמן.
לצד זאת, דוח חדש שמפרסמים היום חוקרי האוניברסיטה העברית והדסה, המנטרים באופן יומי את מצב התחלואה בישראל, מעלה תמונת מצב פסימית לגבי המשך פתיחת המשק: בדוח נכתב כי הירידה במקדם ההדבקה נעצרה לאחר השלב הראשון בפתיחת המשק וכותביו מזהירים כי הפתיחה האחרונה צפויה להוביל לשינוי נוסף וכי פתיחה מלאה של המשק צפויה להוביל לעלייה בתחלואה הקשה בחודש מארס ולכן המליצו על פתיחה מבוקרת.