ארה"ב: מתנגדים להחלטת בית הדין בהאג שתאפשר לחקור את ישראל

ארה"ב: מתנגדים להחלטה שתאפשר לחקור את ישראל

בכיר ישראלי: נערכים לספק הגנה לכל אזרח אם ירדפו אותו משפטית. בשלב זה טרם נפתחה חקירה ולא נשקף סיכון לאף אזרח ישראלי באופן מיידי • שגריר ישראל באו"ם ובארה"ב ארדן: "החלטה פוליטית שנגועה באנטישמיות"
author KAN11.Web.Components.TextItem.AuthorItemModel
בית הדין הפלילי הבין לאומי בהאג
צילום: צילום: אי-פי

דובר משרד החוץ האמריקני הודיע הלילה (שבת) שארצות הברית מתנגדת להחלטת בית הדין הפלילי הבין-לאומי בהאג שמאפשרת לחקור את ישראל בעניינים הנוגעים ליהודה ושומרון ולרצועת עזה. מוקדם יותר אמרו בארצות הברית שהם מודאגים מהפסיקה ובוחנים אותה.

שגריר ישראל באו"ם ובארצות הברית, גלעד ארדן, כינה את ההחלטה "חרפה" והוסיף שישראל דוחה אותה על הסף. "זו החלטה פוליטית שנגועה באנטישמיות", אמר ארדן. "לא במקרה גם ישראל וגם ארצות הברית אינן חברות בגוף המעוות הזה. במקום לחקור פשעי מלחמה אמיתיים כפי שנקבע במנדט המקורי של בית הדין, הוא בעצם נותן פרס לטרור ולסרבנות הפלסטינית". 

גורם ישראלי בכיר התייחס להחלטה והבהיר: אנחנו נערכים לספק הגנה מלאה לכל אזרח ישראלי במקרה שבו תיפתח חקירה נגד אישים ישראלים, אם בית הדין ירדוף אותו רדיפה משפטית. הגורם הדגיש כי בשלב זה טרם נפתחה חקירה וכי החלטת השופטים קובעת כי יש סמכות שיפוט טריטוריאלית בתיק המדובר - ולא נשקף סיכון לאף אזרח ישראלי באופן מיידי. יו"ר ועדת החוץ והביטחון צבי האוזר אמר שיכנס דיון דחוף של הוועדה: "נדרוש תשובות מיידיות באשר לדרכי הפעולה שבכוונת ישראל לנקוט". 

לאחר החלטת השופטים, התובעת בבית הדין, פאטו בנסודה, תצטרך כעת להחליט אם לפתוח בחקירה נגד ישראל בחשד שביצעה פשעי מלחמה. אם אכן חקירה שכזו תיפתח, התובעת תוכל על פניו להוציא צווי מעצר ולדרוש אישים לחקירה. משרדה של התובעת הראשית, פאטו בנסודה, בירך על החלטת השופטים כי סמכותו של בית הדין חלה גם על השטחים שכבשה ישראל במלחמת ששת הימים. בהודעת התובעת נאמר כי משרדה "בוחן את פסיקת השופטים ויחליט כיצד לנהוג בלי משוא פנים ובעצמאות על פי המנדט שניתן לו באמנת רומא". 

בדרג המדיני צפויים לקיים סדרת דיונים בתקופה הקרובה בנוגע להמשך ההתמודדות עם הסוגיה - כולל בחינת האפשרות לשנות את המדיניות כלפי בית הדין ושיתוף הפעולה עמו. במשרדי החוץ והמשפטים סבורים כי ההחלטה בנושא שגויה משפטית, חורגת מהמנדט של בית הדין והרסנית עבור המוסד עצמו - תוך היגררות לסכסוך הפוליטי הישראלי-פלסטיני.

אתמול קבע בית הדין הפלילי הבין-לאומי בהחלטה דרמטית כי הרשות הפלסטינית נחשבת מדינה חברה לפי אמנת רומא. כעת לבית הדין יש סמכות טריטוריאלית לדון בעניינים הנוגעים ליהודה ושומרון ולעזה - ובכך לחקור טענות של הפלסטינים נגד ישראל. ראש הממשלה בנימין נתניהו הגיב באופן חריג בשבת: "בית הדין הוכיח שהוא גוף פוליטי ולא משפטי".

ההחלטה התקבלה ברוב של שניים מול אחד. בניגוד למקובל ולהתנהלות ראויה, קיבל בית הדין את ההחלטה בפתאומיות ואחרי כניסת שבת. נתניהו הוסיף: "בית הדין מתעלם מפשעי המלחמה האמיתיים ובמקום זאת רודף אחר מדינת ישראל, מדינה בעלת משטר דמוקרטי, המקדשת את שלטון החוק ואינה חברה בבית הדין. בהחלטתו פגע בית הדין בזכותן של מדינות דמוקרטיות להגן על עצמן מטרור, ושיחק לידי גורמים החותרים תחת המאמצים להרחבת מעגל השלום". בארצות הברית אמרו כי הם מודאגים מהפסיקה ובוחנים אותה.

הפופולריים