שר החוץ המרוקני לכאן חדשות: ההסכם יקדם את פתרון שתי המדינות

שר החוץ המרוקני: ההסכם יקדם פתרון שתי המדינות
בלעדי | נאסר בוריטה ציין שהיחסים המחודשים עם ישראל יכללו טיסות ישירות, קשרים דיפלומטיים ושיתוף פעולה בנושאים רבים. בוריטה הבהיר שההסכם לא יהיה על חשבון הסוגייה הפלסטינית, אך הדגיש את הקשר המיוחד וההיסטורי של בית המלוכה לקהילה היהודית
מחבר רועי קייס ועומרי חיים מחבר רועי קייס ועומרי חיים
שר החוץ של מרוקו נאסר בוריטה
צילום: בלי

שר החוץ של מרוקו, נאסר בוריטה, התייחס אתמול (שישי) להכרזה על ההסכם בין ישראל למרוקו, ואמר כי הסכם זה יקדם את פתרון שתי המדינות. בריאיון בלעדי שפורסם בתוכנית "השבוע" בכאן 11 הסביר השר כי היחסים עם ישראל יכללו טיסות ישירות, קשרים דיפלומטיים ושיתוף פעולה בנושאים רבים. 

לדברי בוריטה, ההסכם לא יהיה על חשבון הסוגייה הפלסטינית, אך הדגיש את הקשר המיוחד וההיסטורי של בית המלוכה לקהילה היהודית. השר הסיר את דאגתם של רבים וציין כי כל מוקדי הכוח החשובים בממלכה הביעו תמיכה בידידות החדשה.

"מדובר בהחלט בהתפתחות חשובה", אמר השר המרוקני, "שתי ההחלטות שהודיעו עליהם בשיחת טלפון בין מלך מרוקו לבין נשיא ארצות הברית. השיחות עסקו בסוגיית סהרה המערבית ובהכרה בריבונות המרוקנית שם, ובהשבת היחסים מלאים בין הממלכה לישראל. אלה התפתחויות חשובות מאוד".

בתשובה לשאלה בדבר עיתוי חידוש היחסים עם ישראל, אמר בוריטה: "העיתוי היה מתאים, כיוון שנעשתה עבודה במשך יותר משנתיים וחצי בין המלך מוחמד השישי והממשל האמריקני בעניין סוגיית הסהרה המערבית ובעניין ההתפתחויות במזרח התיכון. היו מגעים מתמשכים עד שכל זה הבשיל".

בוריטה הוסיף כי נושא היחסים עם ישראל "חשוב מאוד בגלל כמה אלמנטים – קודם כל למרוקו יש ייחודיות. כמו שאתם יודעים החוקה המרוקנית מחשיבה את המרכיב העברי כמרכיב של הזהות המרוקנית. שנית, מרוקו היא אחת מהמדינות היחידות שיש בה קהילה יהודית עם בתי הדין שלה, עם חוק דיני אישים ובתי כנסת.

"העמדות של מרוקו תמיד היו ברורות. כשמלך מרוקו אמר שאנחנו בעד פתרון שתי המדינות, זה אומר שאנחנו מכירים במדינת ישראל"

"למרוקו היו קשרים עם ישראל משנות השבעים. מה שקורה כרגע הוא התפתחות חשובה, כיוון שאנחנו מתקדמים לעבר יחסים דיפלומטיים מלאים תוך החייאת ערוצים שהיו קיימים – קודם כל תיירים מרוקנים ותיירים ישראלים יגיעו בטיסות ישירות. בנוסף ייפתחו משרדי הקישור שהיו מ-1994 עד 2002. יש מגעים בשלל הדרגים שיהיו מאוד טבעיים. לבסוף, יש את סוגיית שיתוף הפעולה בכל הנושאים. זה עמד במרכז השיחה של טראמפ עם מלך מרוקו, ומרוקו תתקדם עם זה על בסיס עקרונות הקשורים לבעיות במזרח התיכון, ועל בסיס העמדות המרוקניות הקשורות לפתרון שתי המדינות".

עוד אמר בוריטה בעניין הסוגייה הפלסטינית: "כינון יחסים דיפלומטיים מלאים עם ישראל לא יהיה על חשבון הסוגייה הפלסטינית ועל על חשבון השלום. הוא יסייע לשלום וליציבות במזרח התיכון. זה מה שעשתה מרוקו בעבר וזה מה שהיא עושה כעת".

כשנשאל אם יש חשש ממחאות במדינתו בעקבות כינון היחסים עם ישראל, ענה השר: "העמדות של מרוקו תמיד היו ברורות. כשמלך מרוקו אמר שאנחנו בעד פתרון שתי המדינות, זה אומר שאנחנו מכירים במדינת ישראל. מרוקו תמיד ידעה דו קיום בין המוסלמים לבין היהודים תחת כנפו של אמיר המאמינים שמלך מרוקו מייצג אותו. כל התגובות של השכבה הפוליטיות היו חיוביות מאוד. כל הכוחות החשובים הביעו תמיכה בתוצאות של השיחות של מלך מרוקו עם נשיא ארצות הברית".

נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ אמר שלשום כי ארצות הברית תכיר בתמורה בריבונות מרוקו על אזור מערב סהרה - שטח שמרוקו סיפחה ב-1979, אך הקהילה הבין-לאומית לא הכירה בכך. כמו כן, גורמים המעורים בפרטים אמרו לסוכנות הידיעות רויטרס כי ממשל טראמפ הודיע לקונגרס האמריקני על קידום עסקת נשק עם מרוקו בשווי מיליארד דולר, שתכלול בין השאר מל"טים מדגם "סי-גרדיאן", טילי "הלפייר" ותחמושת מדויקת נוספת.

בנושא זה אמר שר החוץ של מרוקו לכאן חדשות: "אנחנו מקווים שהמדיניות האמריקנית תימשך כמו שהיא, כיוון שיש יחסים עמוקים בין המדינות. מה שהודיע נשיא ארצות הברית היה חשוב וזאת התפתחות לעומת העמדה של הממשלים הקודמים. מה שטראמפ עשה אתמול יקל על הקהילה הבין לאומית לפתור את סוגיית סהרה המערבית במהירות במסגרת המדינה המרוקנית". בתשובה לשאלה האם עסקאות נשק בין ארצות הברית למרוקו הן גם חלק מהסכם כינון היחסים עם ישראל, ענה השר בהתחמקות: "יש לנו יחסים מתקדמים עם ארצות הברית בכל התחומים – הכלכלי, הביטחוני והצבאי והמסחרי".

כשנשאל בסיום הריאיון אם יבוא לביקור בישראל, ענה בוריטה כי "כל דבר אפשרי", והוסיף: "היום הצעד הזה לעבר כינון יחסים מלאים עם ישראל סולל את הדרך לשיתוף פעולה למגעים ולשותפויות. זה מסר של יצירת קשרים".

בתוך כך, ראש ממשלת מרוקו סעד א-דין אלעות'מאני, שהוא גם העומד בראש מפלגת הצדק והפיתוח (אסלאמיסטים מתונים), התייחס היום (שבת) לראשונה לכינון היחסים עם ישראל וציין כי המהלך לא ישנה את עמדתה האיתנה של מרוקו התומכת בסוגיה הפלסטינית. הוא ציין את ההודעה של מלך מרוקו בנושא אחרי שיחתו עם אבו מאזן שציינה זאת. בנוסף אמר כי מפלגתו מתנגדת לעסקת המאה והפרות שמבצעת ישראל נגד העם הפלסטיני.

הפופולריים