על רקע העלייה בתחלואה בנגיף קורונה אישרה הערב (שלישי) ועדת השרים לענייני חקיקה את ההצעה להגדלת הקנסות על הפרת תקנות הקורונה. בלחץ המפלגות החרדיות אך ללא תיאום מוקדם עמן, הופחתה ההעלאה מקנס של 20 אלף שקלים לפתיחה בניגוד להוראות, לעשרת אלפים שקלים. קנס זהה יושת על מי שיקיים טקסים או אירועים בניגוד להנחיות. השרים זאב אלקין ואביטן התנגדו להצעה.
כעת צפוי החוק להגיע למליאת הכנסת לקריאה ראשונה. גורם ביהדות התורה אמר כי סיעתו צפויה להתנגד להצעה בכנסת, אם לא ייעשו איתם תיאומים מוקדמים.
מוקדם יותר אמרו גורמים בסיעות החרדיות לכאן חדשות שראש הממשלה זועם על חברי הכנסת יעקב ליצמן ומשה גפני מיהדות התורה, משום שאמרו שיו"ר ימינה נפתלי בנט עשוי להיות חלופה לנתניהו.
בתוך כך, ראש הממשלה מקיים דיון בהשתתפות שר הבריאות אדלשטיין, השר לביטחון הפנים אוחנה, ממונה הקורונה הנכנס פרופ' נחמן אש, מנכ"ל משרד הבריאות חזי לוי ושורה של פרופסורים ומומחים ובהם גם מנכ"ל משרד הבריאות לשעבר משה בר סימן טוב.
מוקדם יותר ביקרו שר הביטחון בני גנץ, הרמטכ"ל אביב כוכבי, מפקד פיקוד העורף אלוף אורי גורדין, ממונה הקורונה היוצא פרופ' גמזו ומחליפו פרופ' אש, במפקדת אלון של פיקוד העורף. גנץ אמר בביקור: "אני מתכוון לדרוש ולהרחיב את הסגרים לכל הערים האדומות שנדרשות. כך נוכל לסייע למוקדי תחלואה מצד אחד ולפתוח יותר מהצד האחר".
שר הביטחון הוסיף: "אנחנו מסיימים ישיבה שבה סיכמנו את המאמצים לבניית מפקדת אלון שממשיכה את פעילותה באופן מלא ואיכותי. שמח לבשר לכם שלישראל יש את מערכת קטיעת השרשראות מהטובות בעולם".
פרופ' גמזו אמר כי הוא מעריך שיש פי 10 חולים ממה שידוע. "אנשים לא באים להיבדק כשיש חשש - הם מסכנים את כלל האתגר של מדינת ישראל להפחית את התחלואה. הם מונעים מאיתנו לפתוח את המסחר ואת כיתות ה' עד י"ב", אמר גמזו.
יו"ר ועדת החוקה של הכנסת, ח"כ יעקב אשר, תקף היום את סגן שר הבריאות יואב קיש בעקבות דרישתו לאפשר גם לטבריה להיחשב תחת קריטריונים מסוימים - אזור תיירות מיוחד. בדיון בהצעת החוק ל"איים תיירותיים" אמר ח"כ אשר: "הבאנו נוסח שבכלל לא קראתם. שכחתם מה תפקידה של כנסת".
הדיון בהצעת החוק ל"איים תיירותיים" | יו"ר ועדת החוקה, יעקב אשר תקף את סגן שר הבריאות יואב קיש בעקבות דרישתו לאפשר גם לטבריה להיחשב תחת קריטריונים מסויימים - אזור תיירות מיוחד. אשר: "הבאנו נוסח שבכלל לא קראתם. שכחתם מה תפקידה של כנסת"@yaara_shapira pic.twitter.com/EFscOyRo6j
— כאן חדשות (@kann_news) November 3, 2020
הצעת החוק נידונה במסגרת "הצעת חוק סמכויות מיוחדות להתמודדות עם נגיף הקורונה החדש". בתוך כך, לפי נתוני משרד הבריאות, מאז פרוץ המגפה חלו בקורונה 81,333 ילדים ובני נוער עד גיל 18. 655 מהם אושפזו בבתי החולים. עוד לפי הנתונים, עד תחילת חודש נובמבר בוצעו יותר מ-905 אלף בדיקות בילדים וכ-9% מהן היו חיוביות.
שיעור הבדיקות החיוביות עלה ככל שגיל הילדים עלה. כך, עד גיל שנתיים הוא עמד על כ-6%, בגילאי 6-8 על כ-8%, בגילאי 12-14 על 11% ובגילאי 15-17 על כ-12%. לפי נתונים אלה, עד גיל שנתיים אושפזו עד כה 13 ילדים שחלו בקורונה ומצבם היה קשה, ובסה"כ 22 ילדים עד גיל 11 שמצבם היה קשה. כן אושפזו במצב קשה 13 בני נוער שגילם 12-17.
"בתנאי תחלואה גבוהה נתקשה להמליץ על פתיחת חנויות רחוב"
מנכ"ל משרד הבריאות, פרופ' חזי לוי, אמר הבוקר כי כעת מתחילים לראות את השפעת ההקלות. בריאיון לקרן נויבך בתוכנית "סדר יום" בכאן רשת ב, אמר פרופ' לוי: "רצינו שההקלות לא יהיו לפי תאריכים אלא לפי תחלואה, ואם זה נעצר אנחנו נצטרך להאט את קצב היציאה מהסגר. אנחנו רואים עכשיו את השפעת האקט הקודם, ולכן הבהרנו שכל מדרגה תהיה בת שבועיים. אני אומר בחיל ורעדה: אני חש את מצוקת החנויות ובעלי העסקים שמטה לחמם נקטע, ומצד שני אני רואה את התחלואה שעלולה להביא להאטת ההקלות. בתנאי תחלואה גבוהה נתקשה להמליץ על פתיחת חנויות רחוב שתביא לעלייה בתחלואה ולהאטת קצב ההתקדמות".
האזינו לריאיון בכאן רשת ב:
מנכ"ל משרד הבריאות הוסיף כי "הציבור צריך להבין שהדרכים למעקפים יעלו את התחלואה בסופו של דבר, וזה יאט עד ימנע את יכולתנו להתקדם בסגר ומאידך להגבלות בסגר. אנחנו לא אטומים לסבל של הציבור ולעייפות מהמגיפה, אך נגזר עלינו לחיות כרגע בצל הפנדמיה".
הוא ציין כי הציבור לא תמיד משתף פעולה בתחקירים ואנשים לא באים להיבדק. "זה מקשה להתחקות מהיכן ההדבקה. אני חושב שיש שעטנז של סיבות להדבקה, אחת מהן היא ההקלות וחלק היא חוסר היענות של הציבור. יש תחלואה מסוימת, לא מאז'ורית כנראה, בעקבות הפתיחה של המסגרות בגיל הרך. אנחנו מבינים שקשה לתלמידים בכיתות הנמוכות לעטות מסכות ומבינים שהקפסולות לא פשוטות. אך יש בקרב ילדים אחוז גבוה יותר של חסרי תסמינים. מקווה שנוכל לפתוח את כיתות ה'-י"ב לפי השלבים שתוכננו. אנחנו מזהים עלייה בתחלואה במגזר הערבי וירידה בבדיקות וזה מקשה עלינו. צריך לעשות ככל שניתן עם מנהיגי הציבור הערבי, כי לא יכולים להרשות לעצמנו להשאיר אותם כערים אדומות. הם יצטרכו להישאר בסגר במצב כזה".
האזינו לריאיון בכאן רשת ב
פרופ' גליה רהב, מנהלת המחלקה למחלות זיהומיות בבית חולים תל השומר אמרה הבוקר כי יש ירידה במספר חולי הקורונה בארץ למרות עלייה קטנה ביומיים האחרונים. בריאיון לקרן נויבך בתוכנית "סדר יום" אמרה פרופ' רהב כי ישנם יותר ויותר חולים המאושפזים עם מקרי פוסט קורונה. "יש יותר ויותר חולים שהייתה להם קורונה, אפילו קלה, אבל מתאשפזים עכשיו עם תסמינים קשים מאוד כמו קרישיות יתר בריאה ובמוח, דלקות שריר הלב וכאלה דברים. אלה דברים שרואים יותר עכשיו".