קבינט הקורונה אישר את פתיחת כיתות א'-ד' בקפסולות ביום ראשון

אושר: כיתות א'-ד' ייפתחו בקפסולות ביום ראשון

ייפתחו גם המספרות ומכוני היופי; המסחר וחנויות הרחוב - דיון בנושא רק ביום חמישי • אדלשטיין התנגד לפתיחת חנויות הרחוב: מחובתי להזהיר שמשרד הבריאות לא יעמוד בהצעה הזו
author KAN11.Web.Components.TextItem.AuthorItemModel
בית ספר, תלמידים
צילום: צילום: חן לאופולד, פלאש 90

לאחר דיונים ארוכים וויכוחים בממשלה, קבינט הקורונה אישר הערב (שני): כיתות א'-ד' ייפתחו בקפסולות ביום ראשון, יחד עם המספרות ומכוני היופי. דיון בנושא פתיחת המסחר וחנויות הרחוב יתקיים ביום חמישי. שר הבריאות יולי אדלשטיין התנגד למהלך וציין: "מחובתי להזהיר שמשרד הבריאות לא יעמוד בהצעה הזו". 

המתווה שאישר קבינט הקורונה

פתיחת מערכת החינוך

<> הלימודים בכיתות א'-ב' יתקיימו לסירוגין - הכיתות יפוצלו לשניים ולא יהיה ערבוב בין הקבוצות. הדבר יהווה פתרון זמני. התלמידים יחוייבו בעטיית מסכות. 

<> צהרונים יכללו עד 28 תלמידים מאותה שכבת גיל (כיתות א' או כיתות ב') ומאותו מוסד חינוכי, לא יהיו יותר משלוש קפסולות בצהרון. 

<>  הסעות לצהרונים (היכן שיש) יתקיימו בצורה הקיימת כיום, אך תתקיים הפרדה באמצע האוטובוס והתלמידים יחויבו בעטיית מסכות.

<> רשויות שיוכלו ללמד בכיתות מלאות תוך עמידה בדרישות הבריאות – יקבלו לכך אישור משרד החינוך.

המסחר

<> ב-1 בנומבר ייפתחו תחומי הרפואה המשלימה וטיפולים של "אחד עד אחד": מספרות, טיפולי יופי וקוסמטיקה, מורי נהיגה, מאמנים אישיים ותחומים נוספים בהתאם לרשימה שתגובש על ידי משרד הבריאות.

<> חנויות רחוב, צימרים ושירותים קהילתיים יובאו לדיון ביום חמישי. 

"הדבר הראשון שנקדם זה החינוך", אמר נתניהו לשרים "אם נעשה את זה, צריך לאפשר למידה של כיתות א'-ב' לסירוגין עם הצהרונים במתכונת המשולשת". ראש הממשלה פירט את השלבים הבאים בפתיחת הסגר: "הדבר שני שנשמר זה הטיפולים אחד על אחד, והדבר השלישי זה המסחר. אני מסכים להוריד מרכזים מסחריים ולהשאיר חנויות רחוב בגלל הצפיפות, ואז הצימרים". 

שר האוצר ישראל כ"ץ תקף את התנגדותו של אדלשטיין ואמר: "ההתנגדות של משרד הבריאות צפויה. שר הבריאות יכול להגמיש עמדות כמו שכולנו עושים. הפעולות הם המינימום שבמינימום כדי לאפשר לעסקים קטנים לחזור לפעילות". עוד הוסיף השר כ"ץ: "למה לקיים דיון אם בסוף למשרד הבריאות יש וטו?"

המל"ל: יש לפתוח בתחילת השבוע מספרות, קוסמטיקה ורפואה משלימה

בזמן הדיון המל"ל הצטרף לעמדת משרד הבריאות וטוען שיש לדחות את פתיחת המסחר לשלב השלישי. במל"ל הציעו לפתוח כבר ביום ראשון מספרות וקוסמטיקה, שמקבלים כל לקוח בנפרד, יחד עם רפואה משלימה. אך את יתר המסחר כאמור הם ממליצים לדחות. 

בהמשך דן הקבינט בפתיחת בתי הכנסת. השר יזהר שי אמר כי זו הייתה טעות שלא לפתוח אותם: "אין הבדל ביניהם לבין עבודה של עד עשרה אנשים בחלל סגור. אני ממליץ לפתוח את בתי התפילה של כל הדתות מיד בשלב הקרוב". השרה מירי רגב עקצה בדיון: "את בתי הכנסת לא פותחים אבל העיקר שהפגנות אפשר". 

בזמן הדיון בקבינט העיר שר הבריאות יולי אדלשטיין לשרים: "אני לא יודע על סמך מה נאמר שאנחנו בשלב שצריך להחליט מה לפתוח. אנחנו עוד לא יודעים כלום - אין לנו מושג מה ההשפעה של הפתיחה הראשונה לפני תשעה ימים". אדלשטיין הוסיף שהוא לא מבין מדוע ממהרים לדון בכל מה שיש לפתוח כבר עכשיו, וציין כי "אין דבר כזה אפס סיכון". 

בקבינט אף דנים בהקמת צוות שיגיש מתווה לפתיחת מסחר מצומצמת בשלב הבא של היציאה מהסגר, ושיגבש תוכנית של חמישה-שישה שלבים של יציאה מהסגר - במקום התשעה שקיימים בתוכנית הנוכחית. שר הבריאות טען כי בעיניו לא ריאלי לגבש תוכנית של חמישה שלבים בלבד. 

גנץ התעמת עם גלנט: "כדאי שתרגיע"

בנוגע לפתיחת הלימודים, הוצגה לשרים הצעה שלפיה תלמידי כיתות א' ו-ב' ילמדו בקבוצות מפוצלות ויחוייבו בעטיית מסכות. הצהרונים יהיו בקבוצות של 28 תלמידים וההסעות יהיו באופן המתקיים כעת - אך עם הפרדה באמצע האוטובוס (כדי לחסוך עלויות). הצהרונים יהיו בחלוקה על פי כיתות גיל ומאותו מוסד חינוכי, כך שלא יהיה ערבוב בין השכבות. 

במהלך הדיון התפתח עימות בין יו"ר כחול לבן ושר הביטחון בני גנץ לבין שר החינוך יואב גלנט. גנץ אמר לגלנט: "אני מבין שברשויות שאפשר ללמוד יותר משלושה ימים בשבוע, צריך לאפשר להם את זה ככל שניתן. אנחנו לא פחות ממושמעים מכל אחד אחד. כדאי שתרגיע". גלנט השיב: "אני פועל ברוח הנחיות הממשלה. אני מציע שתגידו לנציגכם בכנסת (רם שפע, ע.ש.) שירגעו לרוח של שותפות ולא של פירוד".

דבריו של גלנט הגיעו לאחר שיו"ר ועדת החינוך, חבר הכנסת רם שפע מכחול לבן, איים שלא יאשר את התקנות לפתיחת הלימודים ביום ראשון בכיתות א'-ד', אם לא תשונה ההחלטה להשאיר חצי מתלמידי כיתות א' ו-ב' בבית למשך חצי שבוע. לטענת שפע יש לתת לרשויות המקומית לנהל את הדברים. "עובדה שרשויות מקומיות רבות כבר הודיעו שהן יכולות לחזור ללמד באופן מלא את תלמידי כיתות א'-ב'", הוסיף. 

גרוטו נטש בזעם שיחת זום בוועדת הכלכלה אחרי עימות עם ח"כ מיקי לוי

המשנה למנכ"ל משרד הבריאות, הפרופסור איתמר גרוטו, נטש היום בזעם את שיחת הזום בוועדת הכלכלה אחרי עימות עם חבר הכנסת מיקי לוי. כשחברי הוועדה דנו בפתיחת הצימרים הסביר פרופסור גרוטו שעמדת משרד הבריאות היא שיש להמתין עם פתיחת צימרים ומלונות עד לשלב השלישי של ההקלות בסגר. 

כשנשאל המשנה למנכ"ל משרד הבריאות מהי הסכנה הבריאותית שבפתיחת צימרים השיב: "אין סכנה ספציפית בצימר, חדר כושר ומסעדה, אבל אנחנו עומדים מול עומס של דברים". בשלב הזה חבר הכנסת מיקי לוי התפרץ לדבריו ואמר: "פרופסור גרוטו יש משפחות שמתמוטטות, מה הבעיה לפתוח צימרים?" הדבר עורר סערה בין חברי הדיון כשלבסוף אמר פרופסור גרוטו: "אם יש לכם בעיה - תפנו לקבינט", ועזב את השיחה. 

צפו בתיעוד


המכון הביולוגי: אם הניסוי יצליח - ניתן יהיה לחסן את אזרחי ישראל בקיץ 

במכון למחקר ביולוגי בנס ציונה מעריכים שאם יעלה יפה הניסוי בחיסון שפיתחו לקורונה, בעוד כעשרה חודשים יהיה אפשר להתחיל לחסן את האוכלוסייה. מנהל המכון, פרופסור שמואל שפירא, אמר הבוקר לאריה גולן בתוכנית "הבוקר הזה" בכאן רשת ב כי לחוקרים ולחוקרות שפיתחו את החיסון לא ניתנו שום הנחות או קיצורי דרך. נבדקו בטיחותו של החיסון ויעילותו בארבעה זנים של בעלי חיים, וביום ראשון יחל שלב הניסויים הקליניים בבני אדם. במהלכו ייבדק החיסון על יותר מ-25 אלף מתנדבים.

גמזו הזהיר בפני זליגה של התחלואה מהרשות לישראל

ממונה המאבק בקורונה, הפרופסור רוני גמזו, הזהיר את שרי קבינט הקורונה מפני זליגה של התחלואה הגבוהה מהרשות הפלסטינית לישראל, עקב מעבר של 100 אלף פועלים ליום משטחי הרשות וביקורים של ערביי ישראל לצורכי מסחר, אירועים ובילוי.

גמזו ממליץ, בין השאר, על הגדרת ערים ברשות הפלסטינית "ערים אדומות", בידוד לחוזרים מאזורים אדומים ברשות הפלסטינית ובדיקות סקר לפועלים שמגיעים לישראל. לפי נתוני הרשות הפלסטינית, 400 חולים חדשים מאובחנים בכל יום ושיעור הבדיקות החיוביות עומד על 20%. עוד עולה מהנתונים כי ישנם 30 עד 40 חולים קשים ליום, והערכה היא כי יש תחלואה חבויה שהיא פי ארבעה מהתחלואה הרשמית.

הפופולריים