הסכם השלום בין ישראל לאיחוד האמירויות אושר בכנסת

ההסכם בין ישראל לאיחוד האמירויות אושר בכנסת

80 חברי כנסת הצביעו בעד, 13 התנגדו • נתניהו אמר במליאה: "השלום הזה לא נפל עלינו, הוא תוצאה של משנה סדורה שאני מקדם. ממשלות ישראל בהנהגתי טיפחו את עוצמת ישראל בכל התחומים"
author KAN11.Web.Components.TextItem.AuthorItemModel
נתניהו מציג את הסכם השלום בכנסת, 15.10
צילום:

מליאת הכנסת אישרה הערב (חמישי) ברוב גורף את הסכם השלום בין ישראל לאיחוד האמירויות. 80 חברי כנסת הצביעו בעד, 13 חברי כנסת הצביעו נגד - כולם מהרשימה המשותפת.

את הדיון במליאה, שהחל כבר בשעות הצהריים, חתם ראש הממשלה בנימין נתניהו. "השלום הזה לא נפל עלינו, הוא תוצאה של משנה סדורה שאני מקדם", אמר ראש הממשלה. "ממשלות ישראל בהנהגתי טיפחו את עוצמת ישראל בכל התחומים".

נתניהו חשף בנאומו: "היינו בבעיה עם אחת מהמדינות שדיברנו עליהן היום, הייתה לנו הקפאת יחסים. היה לנו קיטוע במערכת יחסים חשובה עם אחת מהמדינות באזור. שנים לא היה קשר וזה השתנה יום אחד - והיום הזה היה כשעבדכם הלך לנאום בקונגרס וקיבלתי שם מסרים חזקים שאם אתייצב בעוצמה נגד איראן הם יתייצבו איתי. כך הועצם הקשר.

"שוחחתי עם מוחמד בן זאיד ודיברנו על הצורך לצקת תוכן ממשי בשלום. אסור לנו ללכת אחורה לרעיונות הנסיגה לגבולות שאינם ברי הגנה וחלוקת ירושלים. זה לא יביא שלום. זה יפרום הסכמים שיש לנו היום. ישראל בראשותי תמשיך לפעול להרחבת השלום ואני מאמין שמדינות נוספות יתווספו".

נאומו של ראש הממשלה נקטע כמה פעמים בעקבות קריאות מצד חברי כנסת מהרשימה המשותפת, שהצביעו פה אחד נגד ההסכם. חבר הכנסת עופר כסיף הוצא מהאולם.

ראש הממשלה בנימין נתניהו הציג את ההסכם ואמר בנאומו כי "אין בהסכם עם האמירויות מכתבי צד סודיים או סעיפים עלומים". הוא הוסיף: "שלושה דברים מייחדים את ההסכם הזה – אין בו שום ויתור על חבלי מולדת. שנית, זה הסכם שלום חם. ויש בו גם הסכמים כלכליים עם פוטנציאל אדיר לישראל". הדיון צפוי לארוך כמה שעות ולהסתיים בהצבעה על אישור הסכמי אברהם לשלום שכוללים חוזה שלום, יחסים דיפלומטיים ונורמליזציה מלאה בין מדינת ישראל לבין איחוד האמירויות הערביות.

נתניהו הוסיף בנאומו: "מדינות ערביות רבות משנות את גישתם אלינו. ישראל שנתפסה כאויב נתפסת היום כבעלת ברית. הנקודה שיצרה את השינוי זה המאבק שלנו נגד הסכם הגרעין עם איראן". לדבריו, "הפלסטינים דחו ודחו הצעות שלום לאורך השנים. אם נחכה להסרת הווטו הפלסטיני אז נחכה זמן רב".

• 28 שעות ו-95 נואמים: כך התנהלו בעבר דיוני אישור הסכמי השלום עם מצרים וירדן

לאחר שכמה מחברי הכנסת מהרשימת המשותפת קראו קריאות במהלך נאומו של ראש הממשלה הוא הגיב: "לא אמרתי שכל העולם הערבי והמוסלמי תומך בהסכם. איראן מתנגדת בחריפות וגם חמאס וחיזבאללה והרשות הפלסטינית. והנה גם חברי כנסת כאן. מדהים שפה בכנסת ישראל יהיו אנשים שיצביעו נגד הסכם השלום. זה כי אינכם רוצים שלום אמת אלא אתם רוצים בבואה של שלום שישראל בתוכה הולכת ומתרסקת". 

שר הביטחון בני גנץ אמר בנאומו במליאה כי "אני מבקש לברך אותך ראש הממשלה נתניהו על שבחרת לצעוד בנתיב הנכון. שבחרת בדרך השלום, שהכרת במגבלות האי אפשר, והלכת למהלך שיש בו בכדי להשפיע על המציאות והמגמות החיוביות במזרח התיכון". 

"בימים אלו, כשמשטר האייתולות האיראני, מבקש לחדש את זרימת הנשק אליו עם הסרת האמברגו.
משימתנו להישאר חזקים ונחושים מתמיד ולהעמיד מולו את כוחנו הצבאי וגם את כוחנו המדיני", הוסיף גנץ. "מול אלו שאלימות היא בשורתם, אנו מעמידים צבא מוכן, ושותפים ותיקים וחדשים, שייאבקו איתנו למען יציבות ושלום. היום, עם אישור ההסכמים, ישראל מתחזקת ואיראן נחלשת". 

בדבריו פנה גנץ לנתניהו ואמר: "גם היום, אני קורא לך ראש הממשלה להוביל ביחד איתי את הממשלה הזו לעוד הישגים שנוכל להתגאות בהם למען כל אזרחי ישראל. אני קורא לך ולחבריך, לחדול מעיסוק אובססיבי במערכות השלטון- ששנינו מופקדים עליהן ולהתייחס אליהן כאילו יושבים בהן אויבי העם. תפקידנו לבנות את הדמוקרטיה הישראלית. לעשות שלום בתוכנו, ולא רק עם שכנינו". 

את הדיון פתח יושב ראש הכנסת יריב לוין, ואמר: "אלו ימים היסטוריים. ימים של שינוי עמוק באזורנו. ימים שבהם עשורים של תקוות, ושנים ארוכות של מאמץ דיפלומטי ומדיני עיקש, מתנקזים למסמך כתוב אחד המובא היום לאישורנו – חוזה השלום בין ישראל לבין איחוד האמירויות הערביות. ההיסטוריה נכתבת לנגד עינינו, והיא אינה מקרית. היא תולדה של דרך ברורה, של אמונה עמוקה, של נחישות ושל חזון מדיני. ארץ ישראל שייכת כולה לעם ישראל. כך היה, כך הווה, וכך יהיה".

"במשך שנים המזרח התיכון הוא אחד האזורים המדממים והכואבים ביותר בעולם. גם היום הסכסוכים, ואף המלחמות, רחוקים מלהיעלם. אבל, תהליך השלום האמיתי החל, והוא צובר תאוצה", אמר לוין. "חוזה השלום שמונח היום בפנינו הוא אכן חוזה שלום אמיתי. הוא נחתם על ידי מנהיגים, אבל הוא מתקבל באהבה ובשמחה בקרב שני העמים".

יושב ראש האופוזיציה יאיר לפיד בירך את נתניהו על הסכם השלום אך העביר ביקורת חריפה על התנהלותו: "נכשלת במתן דוגמא אישית בסגר. נכשלת במינוי בכירים ובהתפטרות כל צמרת האוצר בגללך. נכשלת, אם בכלל ניסית אי פעם, באיחודו של עם ישראל בשעתו הקשה. במקום להנהיג את אזרחי המדינה, גרמת להם לשנוא ולכעוס אחד על השני. אתה רוצה שיפרגנו לך על הישגים, קבל את הביקורת על הכשלונות. זה הולך יחד". 

"אז כן, ההסכם עם האמירויות הוא הישג יפה. זוהי האמת. אבל אנחנו חיים כאן. לא במפרץ הפרסי. יש לנו משבר כאן, פה בבית. ופה בבית הכשלון שלך בניהול המשבר הוא מחדל שהמדינה לא ידעה כמותו. הגיע הזמן למנהיג שיעשה הסכם שלום פה בבית, בין הישראלים. אדוני, הגיע זמנך ללכת", הוסיף לפיד. 

יו"ר ועדת החוץ והביטחון של הכנסת, ח"כ צבי האוזר, אמר הבוקר בריאיון בכאן רשת ב כי "הרשימה המשותפת הולכת להצביע נגד כי היא לא נגד השלום אלא נגד ישראל".

שר החוץ של סעודיה, פייסל בן פרחאן, הבהיר השבוע בשיחות סגורות עם גורמים באיחוד האירופי בבריסל כי הממלכה לא תצטרף למהלך של נורמליזציה עם ישראל - אלא אם כן היא תהיה במסגרת התקדמות בין במשא ומתן בין ישראל לפלסטינים. כך דווח הבוקר בתוכנית "הבוקר הזה" בכאן רשת ב. עם זאת, פרחאן ציין כי סעודיה לא תנסה לפגוע בניסיונות של מדינות ערביות אחרות להגיע להסכם עם ישראל. השר הסעודי שוהה בארצות הברית ואמש נפגש עם שר החוץ האמריקני מייק פומפאו. לפני הפגישה בין השניים אמר פומפאו כי הוא מקווה שסעודיה תשקול נורמליזציה עם ישראל.

הממשלה אישרה בתחילת השבוע את ההסכם, אז גם שוחח ראש הממשלה בנימין נתניהו עם יורש העצר של אבו דאבי, מוחמד בן זאיד. שני המנהיגים סיכמו להיפגש בקרוב. נוסף על כך, משלחת אמירתית-אמריקנית, שכוללת שרים מאבו דאבי - צפויה להגיע בשבוע הבא לישראל.

מטרת הגעת המשלחת היא חתימה על אחד מבין ההסכמים הקונקרטיים לשיתוף פעולה בין המדינות. ההסכמים המתקדמים ביותר הם בתחום הטיסות והתעופה, הוויזות, שיתוף הפעולה הכלכלי והמדע והטכנולוגיה.

• הדרך של ישראל ואיחוד האמירויות עד להסכם הנורמליזציה

השיחה בין ראש הממשלה נתניהו לטראמפ ועם שייח האמירויות עליה הוסכם לראשונה על נירמול היחסים התקיימה ב-13 באוגוסט. בתום השיחה הצהיר נתניהו: "לפני שעה קיימתי שיחת ועידה היסטורית עם טראמפ ועם שייח האמירויות, בשיחה החלטנו על כינון שלום מלא". ראש הממשלה גם ציין כי "יהיו מדינות ערביות ומוסלמיות נוספות שיצטרפו למעגל השלום איתנו". – מה שאכן קרה עם הצטרפותה של בחריין.

הפופולריים