28 שעות ו-95 נואמים: כך התנהלו בעבר דיוני אישור הסכמי השלום עם מצרים וירדן

כך התנהלו בעבר דיוני אישור הסכמי השלום בכנסת
מליאת הכנסת תתכנס היום לאישור חוזה השלום עם האמירויות. מה מתוכנן ואיך עשו זאת בעבר?
author author KAN11.Web.Components.TextItem.AuthorItemModel
הדיון במליאת הכנסת על אישור הסכם השלום עם מצרים, מארס 1979
צילום: צילום: לע"מ

מליאת הכנסת תתכנס הבוקר (חמישי) לדיון שצפוי לארוך כמה שעות ולהסתיים בהצבעה על אישור הסכמי אברהם לשלום: חוזה שלום, יחסים דיפלומטיים ונורמליזציה מלאה בין מדינת ישראל לבין איחוד האמירויות הערביות. בפתח הדיון יישא דברים יושב ראש הכנסת יריב לוין. אחריו יציג את ההסכם ראש הממשלה בנימין נתניהו, ואז יישא דברים ראש האופוזיציה יאיר לפיד. כמאה מחברי הכנסת והשרים נרשמו לנאום במליאה.

זהו ההסכם השלישי בהיסטוריה של ישראל שמובא לאישור מליאת הכנסת, אחרי ההסכמים עם ירדן ומצרים. חוזה השלום בין מדינת ישראל לרפובליקה הערבית של מצרים נדון במליאת הכנסת במשך שני ימי דיונים: הדיון במליאה החל ביום שלישי, כ"א באדר התשל"ט, 20 במרץ 1979 בשעה 11:00 בבוקר - ישיבה מספר 207 של הכנסת התשיעית. הוא המשיך למחרת וננעל בשעה 04:10 לפנות בוקר.

מימין לשמאל: משה דיין, יגאל ידין ומנחם בגין בדיון לאישור הסכם השלום עם מצרים, מארס 1979 (צילום: לע"מ)

הדיון החל בהצגת ההסכם בידי ראש הממשלה מנחם בגין ונכח בו נשיא המדינה יצחק נבון. ראשון חברי הכנסת שנאמו במליאה היה חבר הכנסת שמעון פרס מהמערך. ראש הממשלה מנחם בגין היה אחרון הנואמים וסיכם את הדיון. בתום דיון סוער, שנמשך 28 שעות, הכנסת אישרה את הסכם השלום בתמיכת 95 חברי כנסת מול 18 שהתנגדו ושני נמנעים. שלושה חברי כנסת לא השתתפו בהצבעה.

חוזה השלום בין מדינת ישראל לבין הממלכה ההאשמית של ירדן נדון במליאת הכנסת ביום שלישי, כ' בחשוון התשנ"ה, 25 באוקטובר 1994. זו הייתה ישיבה מספר 262 של הכנסת ה-13. הדיון במליאה החל בשעה 09:00 בבוקר וננעל בשעה 22:25 בלילה. גם בו נאמו 95 שרים וחברי כנסת.

הדיון החל בהצגת ההסכם על ידי ראש הממשלה ושר הביטחון יצחק רבין. ראשון חברי הכנסת שנאמו במליאה היה חבר הכנסת משה קצב מהליכוד ואחרון הנואמים היה שר החוץ שמעון פרס. ההסכם אושר במליאת הכנסת בתמיכתם של 105 חברי כנסת מול התנגדותם של שלושה חברי כנסת, שישה נמנעו.

הפופולריים