סאיב עריקאת, בכיר הרשות הפלסטינית, הלך לעולמו היום (שלישי) בגיל 65 לאחר שחלה בקורונה. עריקאת נחשב לאחד מבכירי הנושאים והנותנים עם ישראל והיה אחראי על המשא ומתן במשך שלושת העשורים האחרונים. לאחר שחלה הידרדרות במצבו הרפואי, הועבר עריקאת לטיפול בבית החולים הדסה עין כרם.
עריקאת הואשם על ידי מתנגדיו בתמיכה בטרור. זאת בין היתר כיוון שלא התנגד לתשלום משכורות למחבלים והביע תמיכה במשפחותיהם. הוא גם ניהל את המערכה נגד ישראל בבית הדין הבינלאומי בהאג.
סאיב עריקאת הלך לעולמו | עריקאת ליווה את כל שיחות המשא ומתן של הפלסטינים עם ישראל החל מועידת מדריד ב-1991. בשנים האחרונות היה בחוד החנית של הבכירים הפלסטינים שהובילו את המדיניות הלעומתית לישראל בזירה הבינלאומית
— כאן חדשות (@kann_news) November 10, 2020
הדיווח של @galberger אצל @kereneubach #סדריום pic.twitter.com/Py9pD3QDpo
הרשות הפלסטינית הכריזה על שלושה ימי אבל לזכרו. בהספד שקרא ראש הממשלה הפלסטיני, מחמד אשתיה, בשל מותו של עריקאת מסר האחרון את תנחומיו של ראש הרשות הפלסטינית, מחמוד עבאס, ואמר בשמו כי "מותו הוא הפסד גדול לפלסטין ולבני העם הפלסטיני, אנו חשים בעצב עמוק בשל אובדנו, במיוחד בתנאים הקשים שבהם נמצאת הסוגיה הפלסטינית".
בתו של עריקאת, דלאל, ספדה לאביה: "בירושלים, בירתה של פלסטין, אבינו האהוב סאיב הלך היום לעולמו בשלווה. בחייו המכובדים הוא הפגין כח וסיבולת והראה עמידות יוצאת דופן באותה נחישות שאפיינה את הקריירה שלו להשגת חירות לפלסטין ושלום צודק לאזור. בשם המשפחה, אנו רוצים להודות לכולכם על המחשבות ועל התפילות הכנות. הוא חי חיים מלאים במחשבה, אהבה, מחילה ושלום והוא יחסר מאד".
דיפלומטים ופוליטיקאים שעבדו לצד עריקאת במשאים ומתנים בין הרשות הפלסטינית לישראל הביעו את צערם על מותו. שליח ארצות הברית למזרח התיכון לשעבר ג'ייסון גרינבלאט כתב: "דעותינו היו שונות לגבי הדרך, אך הוא הקפיד לייצג את עמו". שליח האו"ם לאיזור, ניקולאי מלאדנוב אמר כי יתגעגע אליו וכתב: "המשכת להאמין שהפלסטינים והישראלים יכולים לחיות יחד בשלום".
עריקאת נולד בכפר אבו דיס שבעוטף ירושלים ובגיל 17 היגר לארצות הברית, סיים תואר ראשון ושני באוניברסיטת סן פרנסיסקו, ובהמשך סיים דוקטורט באוניברסיטת ברדפורד בבריטניה. הוא עבד כמרצה באוניברסיטה בשכם, כעורך העיתון "אל-קודס" במשך 12 שנים והחל משנות ה-90 נכנס לפוליטיקה במסגרת אש"ף.
עריקאת השתתף בכל השיחות בין ישראל לפלסטינים, מוועידת מדריד ב-1991 ועד לשיחות האחרונות ב-2013, והיה מיוצרי הסכם אוסלו. בשנים האחרונות שימש כמזכיר הוועד הפועל של אש"ף. כדובר אנגלית, עריקאת היה במשך שנים ארוכות הפנים התקשורתיות של הרשות הפלסטינית ושל אש"ף בתקשורת הבינלאומית.
בשנת 2012 חלה עריקאת במחלת ריאות ולאחר הידרדרות במצבו ב-2017 נכנס לרשימת ההשתלות בארץ. בעקבות ביקורת ציבורית הוא עבר לבסוף השתלת ריאות בארצות הברית. כמושתל ריאות היה עריקאת בקבוצת סיכון גבוהה לנגיף קורונה ולכן הועבר לטיפול בבית חולים בישראל. הוא התגורר ביריחו והותיר אחריו ארבעה ילדים.