הכנסת אישרה בקריאה שנייה ושלישית את הצעת החוק להגבלת ההפגנות בזמן סגר מלא

הכנסת אישרה את החוק להגבלת הפגנות בסגר מלא

46 חברי כנסת הצביעו בעד החוק, ו-38 הצביעו נגד - בהם חברי הכנסת מיקי חיימוביץ' ורם שפע מכחול לבן, בניגוד לעמדת מפגלתם
author KAN11.Web.Components.TextItem.AuthorItemModel
הפגנה בבלפור 24.9
צילום: יונתן זינדל פלאש 90

הקרב על ההפגנות: מליאת הכנסת אישרה הלילה (רביעי) בקריאה שנייה ושלישית את הצעת החוק להגבלת הפגנות בזמן סגר מלא. זאת בתום דיון לילי וסוער במליאה. 46 חברי כנסת הצביעו בעד, ואילו 38 הצביעו נגד - בהם חברי הכנסת מכחול לבן מיקי חיימוביץ' ורם שפע, בניגוד לעמדת מפלגתם.

שפע וחיימוביץ' עדכנו מראש את יו"ר כחול לבן בני גנץ כי בכוונתם להצביע בניגוד לעמדת המפלגה. חיימוביץ' אמרה במליאה כי תצביע "בהתאם לצו מצפונה", וכי "זוהי שעת מבחן בכל מה שנוגע לדמוקרטיה, לחופש הביטוי, חופש הפרט וחופש התנועה".

יו"ר האופוזיציה וראש יש עתיד יאיר לפיד אמר כי ‏"למיקי חיימוביץ' יש יותר אומץ מאשר לשני רמט"כלים של צבא הגנה לישראל. מסתבר שאפשר להגיד לביבי לא. כל הכבוד מיקי".

במהלך הדיון במליאת הכנסת אמרה בנאומה ח"כ ר'דר כאמל מריח כי פנתה לבנה ואמרה לו כי היא מקווה שלא יצטרך להילחם על הדמוקרטיה. בתגובה לדבריה, יו"ר הקואליציה ח"כ מיקי זוהר, שמנהל את הדיון, אמר למריח כי אלו "מילים דוחות ולא מכובדות, אני מתבייש בשבילך ומצטער בשביל הבן שלך. בחיים לא הייתי מוכן שהבן שלי ישמע אותי כנבחר ציבור אומר מילים כאלה, זה מביש". מריח השיבה: "חמוד שלי, התבלבלת. מזל שאני לא צריכה ציונים ממיקי זוהר". בעקבות התקרית, התעוררה מהומה במליאה, כשחברי האופוזיציה צעקו לעבר זוהר שהוא חורג מסמכותו.

אתמול ועדת החוקה אישרה לקראת קריאה שנייה ושלישית את הצעת החוק. לפני כן, בהוראת לשכת ראש הממשלה, חברי הליכוד משכו את ההסתייגויות שהגישו על החוק להגבלת ההפגנות, אחרי שבכחול לבן איימו שאם הליכוד לא יעשה כן - לא יאפשרו לחוק לעבור היום בכנסת. ההסתייגויות שהפריעו לכחול לבן ומנעו את קידום החוק להגבלת ההפגנות הן אלה שדרשו להגביל הפגנות גם לא בתקופת סגר מלא. הסתייגות דומה הגישה חברת הכנסת איילת שקד מימינה.

עוד קודם לדיון על הצעת החוק להגבלת ההפגנות, מליאת הכנסת אישרה להגדיל את מסגרת התקציב לשנה זו ב-2.5 מיליארד שקלים, כדי לממן את התוכנית הכלכלית בשל משבר הקורונה. 66 חברי כנסת תמכו, ו-19 התנגדו.

בדיון אתמול בוועדת חוקה על הצעת החוק להגבלת ההפגנות, הפילה הוועדה את ההסתייגויות שהגישה האופוזיציה נגד החוק שמגביל את ההפגנות. כמה הסתייגויות בודדות הועברו לוועדת הכנסת לבירור טענת "נושא חדש". הסתייגויות שמשכו חברי הליכוד היו הסתייגויות שהגישו חברי הכנסת שלמה קרעי, אסנת מארק ועמית הלוי, שביקשו להגביל עוד יותר את האפשרות לקיים הפגנה ולקבוע שגם בתקופה שבה אין סגר מלא ניתן יהיה להגביל את ההפגנות עד קילומטר מהבית, ולא רק במצב שבו מוכרז על סגר מלא. 

אחרי שחבר הכנסת קרעי אמר בדיון לחבר הכנסת אלי אבידר מישראל ביתנו: "אתה ממריד ומסכן חיי אדם, אני הייתי עוצר אותך" - אבידר השיב: "אתה חבר במשפחת פשע, פושטק קטן שהמשפחה שלך מתביישת בך. אתה אפילו לא עבריין צעצוע".

לדברי חבר הכנסת מתן כהנא מימינה אמר בדיון ועדת הכנסת, "מי שהגיש את ההסתייגויות האלו זה הליכוד. אנחנו הצטרפנו אליהם. אבל בגלל שהם אסקופה נדרסת של כחול לבן הם משכו את ההסתייגות הזו. הליכוד רק מדבר אבל לא עושה שום דבר בנוגע להתנהלות המערכת המשפטית".

במקביל לדיון ועדת החוקה, מאות מפגינים מרחבי הארץ הגיעו למחות ליד משכן הכנסת ומשרדי הממשלה הסמוכים. לדברי המשטרה, פקחי עירייה ושוטרים, שניסו להוריד שלטים שנתלו על גדר משרד האוצר, הותקפו על ידי חלק מהמפגינים באמצעים שונים ובמקלות. שוטרת נפצעה וחשוד בתקיפתה נעצר.

בתוך כך, בארגון "מבצר הדמוקרטיה" פנו אתמול ליועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט בדרישה לפסול את הליך החקיקה להגבלת הזכות להפגין בשל מעורבות ראש הממשלה בנימין נתניהו תוך שהוא מצוי בניגוד עניינים בהליך זה. 

בפנייה נטען כי נתניהו מעורב באופן ישיר בקידום הליכי חקיקה במטרה להגביל את הזכות להפגין. על רקע זה ולנוכח תכליתן של ההפגנות להביא לסיום כהונתו כראש ממשלה, טוענת עו"ד הולץ לכנר כי נתניהו מצוי בניגוד עניינים חמור בכל הנוגע לייזום, גיבוש וקביעת החוק בעניין נורמות הזכות להפגין תחת מגבלות הקורונה.

הפופולריים