על רקע הסגר ההדוק על כלל המדינה שנכנס היום (שישי) לתוקפו, העניק שר הבריאות יולי אדלשטיין ריאיון ל"השבוע" בכאן 11. בריאיון התייחס אדלשטיין לסערה במערכת הפוליטית סביב סוגיית הגבלת ההפגנות והתפילות: "אני האחרון שצריך ללמד אותו מה זה דמוקרטיה. אולי בעולם הנורמלי לא צריך חוקים ותקנות. אנשים צריכים להבין שזה לא הזמן להתקהל - לא חשוב אם זה בהפגנה או בבית כנסת או באירוע חברתי".
עוד אמר שר הבריאות: "אני מאמין ויודע שרוב הציבור בישראל נורמטיבי, שומר על הבריאות, מבינים את הצורך בהנחיות שנתנו. לבי עם אותם אנשי עסקים ואנשים רבים שאיבדו את פרנסתם. זה מצב של לית ברירה, אפשר לנצח רק ביחד". כשנשאל אדלשטיין מה יהיה אם הציבור לא יישמע להנחיות, ענה שר הבריאות: "אנחנו נהיה עם נתוני תחלואה שמפחידים אותי כל בוקר מחדש, ועם חולים קשים ותמותה עולה, עד שזה יגיע לכל משפחה. וזה מה שאני מנסה למנוע".
"לצערי הרב, יחד עם האמונה שלי ברוב המכריע בציבור הישראל, מה שאני רואה בחודשים האחרונים זה סוג של פילוגים והאשמות הדדיות - אם יש להם הפגנות למה אין לי תפילות? אם לו מותר למה לי אסור? החלטנו שאין הנחות סלב לאף אחד. זה גם מה שעבר בממשלה. הסתבר שהסחבת בכנסת עדיין נמשכת. דרך המלך הייתה להעביר את החוק בכנסת. בהיעדר חוק, חובתי כשר הבריאות הייתה לומר שאני לא נותן הנחות סלב לאף אחד. סגרתי אני בתקנות את בתי הכנסת במדינת ישראל. אני חושב שיום כיפור הוא של כולנו. זה ממש לא חשוב לציבור חרדי זה או אחר כמה בתי כנסת וכמה מניינים נקיים ביום כיפור".
אדלשטיין מתכוון להגיש במוצאי שבת תקנות להגבלת ההפגנות. מנכ"ל משרד הבריאות התבקש להציג חוות דעת נגד התקהלויות, כדי לתמוך בתקנות שיגבילו הפגנות. בכחול לבן מתנגדים@gilicohen10 #השבוע pic.twitter.com/PRRpHR93Dt
— כאן חדשות (@kann_news) September 25, 2020
בנושא ההפגנות הרחיב אדלשטיין: "אני עיוור צבעים בנושא הזה של אם יפגינו בעדו או נגדו, ומי יפגין. היו גם הפגנות תמיכה שגם שם לא כל הכללים נשמרו. בהיעדר סולידריות חברתית אי אפשר לנצח את המגפה. האמון או אי-אמון בממשלה לא נובע מפרסונה כזו או אחרת. אנחנו דמוקרטיה. במדינה דמוקרטית יש קואליציה וממשלה, יש אופוזיציה, אבל יש גם גם אחריות של כולם".
בתשובה לשאלה אם הסגר נועד למנוע את ההפגנות נגד ראש הממשלה בנימין נתניהו, אמר אדלשטיין: "אתה באמת חושב שהייתי נותן יד לדבר כזה? אני נלחם על הבריאות, אני מקבל את כל הווטסאפים והודעות של אנשים שטוענים שהרסתי להם את החיים, ואת הפרנסה ואת חיי המשפחה ואת הכול. אני עושה את זה בשביל מאן דהוא? אני עושה את זה לשרת אינטרסים של מישהו? אני רוצה למנוע את כל ההתקהלויות, אני ביד רועדת חותם על התקנות לסגור את כל בתי הכנסת, לסגור עסקים, בתי מלון וצימרים - שחשבו סוף סוף בתקופת החגים להתאושש מכל המכות שספגו קודם".
לגבי הסדקים בסמכותו של ממונה הקורונה גמזו, שנתקל בהתנגדויות תכופות - כשהאחרונה היא הכניסה לסגר כללי בניגוד להמלצתו - התייחס אדלשטיין ואמר: "הוא עושה את עבודתו. בוא נשים סוף למיתוס: גמזו נשאל בקבינט שאלה ישירה - מבחינה אפידימיולוגית היית מעדיף סגר מלא? תשובתו הייתה, שמבחינה אפידימיולוגית אם הכל סגור אנחנו מורידים את המספרים".
עוד הרחיב בנושא: "יש סחבת לכל החלטה. אם היו מקשיבים כל פעם להחלטות שאני כשר הבריאות הייתי מביא לקבינט, לממשלה ולאחר מכן לכנסת - לא היינו מגיעים למצב הזה".
שר הבריאות סיפר בריאיון גם על הקושי המצפוני בקבלת ההחלטות וההשלכות שלהן על הציבור. "עמדו בפני זוגות צעירים שדחו את החתונה חודשים ארוכים ואמרו 'אדוני תפתח את אולמות השמחה' - פתחתי. אותו דבר עם מערכת החינוך, כשההורים כבר לא יכלו והילדים לא יכלו. אבל הפעם זה לא יקרה. כולנו נושאים באחריות משותפת, מהקודקוד שזה ראש הממשלה ועד לאזרח בקצה הארץ בדרום ובצפון"
לבסוף התייחס השר לאופציה ללכת לבחירות, על רקע אמירתו של יו"ר הליכוד מיקי זוהר כי צריך להיפרד משרי כחול לבן."אם יביאו לי ערבויות שבמהלך תקופת בחירות נתפקד כמשרד הבריאות, ולאחר הבחירות תהיה לנו ממשלה מתפקדת והומוגנית - אשקול את ההצעות האלה", אמר. "כרגע זה מה יש, ועם זה ננצח".