"הסכם אברהם": ישראל תחתום על הסכם נורמליזיציה עם איחוד האמירויות

ישראל: יש הסכם נורמליזציה עם איחוד האמירויות

נתניהו בהצגת ההסכם: יהיו מדינות ערביות נוספות שיצטרפו למעגל השלום איתנו • קושנר: "ייתכן שמדינה נוספת תחתום על הסכם עם ישראל בימים הקרובים" • נציגי שתי המדינות ייפגשו בשבועות הקרובים כדי לחתום עליו • שגריר האיחוד האמירויות לארה"ב: ההסכם משמר את פתרון שתי המדינות • הרשות הפלסטינית מגנה: פגיעה בזכויות הפלסטינים, קוראים לאמירויות לחזור בה
author KAN11.Web.Components.TextItem.AuthorItemModel
פיגוע הדקירה בעיר העתיקה בירושלים
צילום: צילום: דוברות משטרה

ישראל ואיחוד האמירויות הודיעו כי הגיעו היום (חמישי) להסכם היסטורי על נורמליזציה בתיווך אמריקני. עקב ההסכם, שייקרא "הסכם אברהם", ישראל הודיעה שדחתה את החלת הריבונות ביהודה ושומרון. ראש הממשלה, בנימין נתניהו, אמר בהצגת ההסכם: "ההסכם כולל יחסים דיפלומטיים החלפת שגרירים והשקעות. ההסכם כולל טיסות ישירות בין תל אביב לאבו דאבי. האמירויות ישקיעו השקעה משמעותית בפיתוח החיסון לקורונה". טקס החתימה על ההסכם ייערך בבית הלבן. יועצו הבכיר של טראמפ ג'ראד קושנר אמר כי "ייתכן שמדינה נוספת תחתום על הסכם עם ישראל בימים הקרובים". הרשות הפלסטינית גינתה את ההסכם, וקראה: "מדובר בפגיעה בזכויות הפלסטינים, קוראים לאיחוד האמירויות לחזור בו".

עוד הוסיף נתניהו כי "השיחה החמה והידידותית עם טראמפ והשייח בן זאייד הייתה מרגשת. זהו רגע היסטורי של פריצת דרך לשלום. כעת ב-2020 נופלת בחלקי הזכות הגדולה אחרי שנים של מאמצים שאני משקיע בזה וחולם על זה, לכונן בתקופתי לכונן את הסכם השלום השלישי בין ישראל לאיחוד האמירויות".

ההסכם בין ישראל לאיחוד האמירויות

  • טיסות ישירות בין תל אביב לאבו דאבי
  • חילופי שגרירים והשקעות כספיות
  • האמירויות ישקיעו בפיתוח חיסון לקורונה
  • טראמפ מתכנן: טקס שלום חגיגי בבית הלבן

על פי ההודעה על ההסכם, נציגים ישראלים ומהאמירויות ייפגשו בשבועות הקרובים על מנת לחתום על הסכם שיכלול השקעות הדדיות, תיירות, טיסות ישירות, ביטחון וטכנולוגיה. בכיר באיחוד האמירויות מסר לרויטרס כי שגרירות של ארצו לא תפתח בירושלים עד אשר יושג הסכם כולל וסופי בין ישראל לפלסטינים.


בעת הצגת ההסכם, התייחס נתניהו גם לסוגיית הסיפוח ואמר: "אין שינוי בתכנית שלי להביא ריבונות ביהודה ושומרון בתיאום מלא עם ארצות הברית. הנשיא טראמפ הכניס לבקשתי את תוכנית הריבונות ליוזמת השלום, הוא ביקש שישראל תמתין זמנית ביישום הריבונות".

גורמים המעורים בפרטי המגעים בין שתי המדינות אמרו כי המגעים היו בחודשיים האחרונים, כולל מפגשים פנים אל פנים של גורמים בשני הצדדים. כך פורסם לראשונה בכאן 11. הטריגר למהלך היה המאמר של שגריר איחוד האמירויות בארצות הברית לידיעות אחרונות. עוד פורסם בכאן 11 כי במגעים ח בין ישראל לאיחוד האמירויות תיווכו חיים סבן, השגריר לשעבר שפירו, וגם ראש המוסד.

יועצו הבכיר של טראמפ ג'ראד קושנר ברך על ההסכם, ואמר: "ב-26 השנים האחרונות היו התפתחויות שהביאו למוות רב ובעיות רבות. כשטראמפ נכנס לתפקיד איראן גרמה לחוסר יציבות רב באזור. כעת אנו במצב שהצלחנו לעבוד עם בנות בריתנו".

ראש ממשלת בריטניה בוריס ג'ונסון התייחס להסכם, ואמר: "החלטת איחוד האמירויות וישראל לנרמל את היחסים ביניהן הן חדשות טובות מאוד. קיוויתי שמהלך הסיפוח בגדה המערבית לא יתקדם, ההסכמה להשעות אותו היא צעד מבורך בדרך למזרח תיכון שליו יותר".

ראש הרשות הפלסטינית, אבו מאזן, קרא לפגישה דחופה של ההנהגה שבעקבותיה תפורסם הצהרה רשמית בנוגע להסכם. מנגד, ערוץ אל-ג'זירה דיווח כי מתקיימות שיחות כדי לארגן פגישה בין רה"מ נתניהו והשליט בפועל של איחוד האמירויות מוחמד בן זאיד בשבוע הבא.

שר החוץ גבי אשכנזי ושר הביטחון בני גנץ עודכנו על ההסכם רק אחרי שיחת המנהיגים. אשכנזי כתב בטוויטר: "נרמול היחסים עם איחוד האמירויות היא חשובה ומהווה פתח להסכמים נוספים". גנץ הגיב: "ההסכם מדגיש את שאיפתה הנצחית של ישראל לשלום עם שכנותיה". בכירים בכחול לבן מסרו: "העיתוי של ההסכם נוח לנתניהו, שמסיט את השיח לתחום המדיני שבו הוא חזק ונוהג לשמור לעצמו מהלכים מדיניים לעיתות מצוקה פוליטית". נשיא המדינה ראובן ריבלין אמר כי ההסכם הוא אבן דרך חשובה ואסטרטגית "לקראת תהליכים חדשים באזורנו".

נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ בירך בהצהרה שמסר בבית הלבן: "המשא ומתן היה לעתים מתוח והצדדים עבדו עליו הרבה זמן". לפני כן, הוא כתב בטוויטר: "פריצת דרך היסטורית היום. הסכם היסטורי בין שתי חברות טובות שלנו". טראמפ הוסיף: "מצפה שעוד מדינות מוסלמיות ילכו בעקבות איחוד האמירויות. דברים קורים שאיני יכול לדבר עליהם עדיין". מלשכת ראש הממשלה החליפי ושר הביטחון בני גנץ נמסר כי הוא עודכן במהלך. נסיך הכתר של איחוד האמירויות, מוחמד בן זאיד, אישר את ההסכם שהושג עם ישראל שעוצר את החלת הריבונות. בכירים באיחוד האמירויות: סיפוח יסיים תקווה לכל שלום באזור.

בכיר בליכוד הגיב: "השמאל הישראלי והעולמי תמיד אמרו שאי אפשר להביא שלום עם מדינות ערב בלי שלום עם הפלסטינים. שאין שום דרך אחרת חוץ מנסיגה לקווי 67, פינוי ההתנחלויות, חלוקת ירושלים, והקמה מדינה פלסטינית. פעם ראשונה בהיסטוריה שראש הממשלה נתניהו שבר את הפרדיגמה של 'שטחים תמורת שלום' והביא 'שלום תמורת שלום'". שר התקשורת יועז הנדל כתב בטוויטר: ״מברך על ההסכם עם איחוד האמירויות. לא מוותר על ההתיישבות והגבול המזרחי שלנו". 

נתניהו נטש היום לכמה דקות את הדיון בקבינט הקורונה באופן בלתי צפוי כדי לטפל ב"צורך לאומי". כשיצא אמר נתניהו לשרים: "אחר כך תגלו למה עזבתי". 

השתתפו בהכנת הידיעה: גילי כהן, גיא בריצמן, מאיה ראכלין, מיכאל שמש, עמיחי שטיין, בן יניב, רועי קייס, נתן גוטמן ויערה שפירא

הפופולריים