בתוך ימים: בישראל נערכים לפרסום החלטת בית הדין בהאג

תוך ימים: ישראל נערכת לפרסום החלטת ביה"ד בהאג

בית הדין יכריע אם יש לו סמכות שיפוט נגד ישראל - כפי שקבעה התובעת הראשית. ישראל יכולה הייתה להשיב על הנושא עד אתמול, אך בחרה שלא להגיב בנוגע לתוקפם של הסכמי אוסלו "מתוך עמדה עקרונית שאין לבית הדין סמכות"
author KAN11.Web.Components.TextItem.AuthorItemModel
בית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג, הולנד
צילום: צילום: אי-פי

בישראל נערכים לקראת פרסום החלטת השופטים בבית הדין הפלילי הבין-לאומי בהאג, שיכריע אם יש לו סמכות שיפוט נגד ישראל - כפי שקבעה התובעת הראשית בבית הדין פאטו בנסודה. כך אמר היום (חמישי) בכיר ישראלי לכאן חדשות. ההחלטה צפויה להתפרסם בימים הקרובים, וייתכן כי אף בסוף השבוע - באמצעות צוות בין-משרדי של המטה לביטחון לאומי, משרד המשפטים, משרד החוץ, ומחלקת הדין הבין-לאומי בפרקליטות הצבאית. גורמים ישראליים מבססים את ההערכה, בין היתר, על העובדה שבית הדין יוצא לחופש באמצע החודש הבא.

ישראל יכולה הייתה להשיב על הנושא עד אתמול, אך בחרה שלא להגיב לפנייה בנוגע לתוקפם של הסכמי אוסלו. גורמים מדיניים מסרו בתגובה: "ישראל הוזמנה להגיב, אבל מתוך עמדה עקרונית שאין לבית הדין סמכות, לא השתתפה בהליך". עמדת המדינה פורסמה בדצמבר 2019 במסמך היועץ המשפטי לממשלה ולפיה לבית הדין אין סמכות שיפוט בנוגע לישראל.

לנוכח הצהרת יו"ר הרשות הפלסטינית אבו מאזן, שפורסמה בכאן חדשות, כי ההסכמים עם ישראל מבוטלים בשל ההחלטה להחיל ריבונות על שטחים ביהודה ושומרון, בסוף מאי פנה בית הדין לרשות הפלסטינית, במסגרת הדיונים המקדמיים, כדי לקבל מהם מענה לשאלה אם מבחינת הפלסטינים הסכמי אוסלו עדיין בתוקף. כאשר החלו הדיונים הראשונים, אמר היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט כי בשל העובדה שהסכמי אוסלו עדיין תקפים - הרשות הפלסטינית אינה מוגדרת מדינה, ולכן לא ניתן לדון בעניינה בבית הדין. 

על רקע ההבטחה של ראש הממשלה בנימין נתניהו לספח את בקעת הירדן בסוף השנה שעברה, קבעה התובעת בסוף דצמבר כי יש בסיס לפתיחת חקירה של תלונות פלסטינים נגד ישראל, אך הבהירה כי תבקש חוות דעת נוספת. גורמים ישראלים ציינו כי ההחלטה פורסמה מבלי שהתובעת בבית הדין ראתה את חוות הדעת של מנדלבליט. 

הפופולריים