"קברתי פה את בעלי": חשש ביישוב ישראלי וביישוב פלסטיני מתוכנית טראמפ

היישובים שנמצאים בצד הלא נכון של תוכנית טראמפ

חוות גלעד והכפר ג'יפתליק שבבקעת הירדן עומדים לפי התוכנית כל אחד בריבונות הצד האחר. פחות מחודש לתאריך היעד שהציב רה"מ לסיפוח חלקים מיו"ש והבקעה - תושבי האזור עדיין נמצאים בחוסר ודאות לגבי עתידם
author KAN11.Web.Components.TextItem.AuthorItemModel
בקעת הירדן, 07.01.20
צילום: צילום: יניב נדב, פלאש 90

בתוך סערת החלת הריבונות חוות גלעד וכפר ג'יפתליק שבבקעת הירדן - שני יישובים ישראלי ופלסטיני - עומדים לפי תוכנית טראמפ כל אחד בריבונות הצד האחר. לקראת תאריך היעד שהציב ראש הממשלה להחלת הריבונות, תושבי האזור עדיין נמצאים בחוסר ודאות באשר לעתידם וחוששים.

החלת הריבונות: כל הדיווחים, הכתבות והפרשנויות של כאן חדשות

חוות גלעד שבשומרון הוקם לזכרו של גלעד זר, שנרצח באינתיפאדה השנייה. המקום הוכר לפני כשנתיים על ידי הממשלה יישוב חוקי, לאחר רצח של תושב המקום בפיגוע ירי - הרב רזיאל שבח. "אני קברתי פה את בעלי", אומרת אלמנתו של הרב שבח, יעל שבח. "זאת יתק שנטועה עמוק באדמה".

חוות גלעד היה אמור להיות אחד מ-15 היישובים שישארו כמבולעות של ישראל בשטח הפלסטיני, לפי תוכנית השלום של טראמפ, אך עם פרסום התוכנית התגלה כי היישוב פשוט נעלם מהמפה. "באמת ניסינו להבין איך העלימו אותנו בצורה כזו אלגנטית מהמפה", אומרת יעל שבח. "קיבלנו כל מיני תשובות 'מסובנות' כאלה".

"זה די מלחיץ", אומר איתי זר שהקים את היישוב. "אני גם לא מוכן להיות מובלעת, מה? אני עכשיו בכביש לתוך הגטו שלי? לא חזרנו אחרי אלפיים שנות גלות לארץ ישראל כדי לחיות בגטאות".

הכפר ג'יפתליק היישוב הפלסטיני הגדול ביותר בבקעת הירדן. הוא הוקם לפני 100 שנה, וחיים בו כ-5,000 תושבים. כמו בחוות גלעד, גם בג'יפתליק חוששים מתוכנית טראמפ. אמנם מדובר ביישוב מוכר, אך במפה האמריקנית הוא נותר בשטח שישראל אמורה להחיל עליו ריבונות.

"כמובן שיש לי חשש", אומר תושב הכפר עבד אל-סמיע דרארמה. "דמיינו שאתם נמצאים בביתכם ומישהו בא ואומר שהוא רוצה לקחת אותו". גם האפשרות שיקבלו תעודת זהות כחולה - לא מרגיעה את התושבים: "למה שאני אקח תעודת זהות כחולה, איך התנאים שלי בדיוק ישתפרו?".

הפופולריים