גורמים ירדנים בכירים בשיחות סגורות: אין מגעים משמעותיים בין ירדן לישראל בעניין סיפוח השטחים ביו"ש

גורמים ירדנים: אין מגעים בעניין הסיפוח ביו"ש

הגורמים טוענים שההצהרות בצד הישראלי "לא מעודדות הידברות וההתרשמות היא שנפל הפור בירושלים" • בכיר באיחוד האמירויות הבהיר כי מהלך חד-צדדי יהווה מכשול להליך השלום
author KAN11.Web.Components.TextItem.AuthorItemModel
יהודה ושומרון
צילום: צילום: פלאש 90

גורמים ירדנים בכירים אומרים בשיחות סגורות כי אין פגישות או מגעים משמעותיים בין ירדן לישראל בעניין החלת הריבונות ביהודה ושומרון. בתוכנית "בחצי היום" בכאן רשת ב פורסם היום (שני) כי אותם גורמים טוענים שההצהרות בצד הישראלי "לא מעודדות הידברות וההתרשמות היא שנפל הפור בירושלים".

הגורמים מותחים ביקורת על ההצהרות של בכירי כחול לבן כי המהלך ייעשה בהתייעצות עם הגורמים הרלוונטיים ותוך אי פגיעה בהסכמי השלום, "כשבשטח לא מתנהלות התייעצויות רציניות והולכים למהלך מבלי להתחשב באף גורם באזור". אותם גורמים בעמאן מעריכים שירדן תפעל קודם כל במישור הדיפלומטי במצב של סיפוח, אך גם התיאום הביטחוני והצבאי בין המדינות עומד על הפרק ועלול להיפגע - כולל סוגיית אבטחת הגבול בין המדינות.

על הפגיעה בשיתוף הפעולה הכלכלי אמרו אותם גורמים: "שיתופי הפעולה הכלכליים בינינו לבין ישראל מוגבלים. את הגז התחלנו לקבל רק לפני שלושה חודשים. ירדן קיימת מאה שנה. נסתדר גם בלעדיו". נוסף על כך, הם מזהירים את ישראל ממהלך של משיכת החסות הירדנית מהמקומות הקדושים לאסלאם ולנצרות בהר הבית כפי שנקבע בהסכם השלום. "רק ירדן יכולה לטפל כמו שצריך בשלל ההיבטים שקשורים להר. אם זה יקרה, אז המצב עלול לצאת מכלל שליטה ועלול להתחיל מעגל אלימות שלא יהיה לו סוף. הגורמים הקיצוניים ירוויחו מכך", טענו.

בתוך כך, שר במשרד החוץ של איחוד האמירויות, אנואר גרגאש, דרש להפסיק את השיח הישראלי בעניין החלת הריבונות ביהודה ושומרון. לדבריו, כל צעד ישראלי חד-צדדי יהווה מכשול רציני להליך השלום ויהווה דחייה של הקונצנזוס הבין-לאומי והערבי בדרך לשלום וליציבות. שר החוץ הפלסטיני, ריאד אל-מלכי, הסביר כי הרשות הפלסטינית רוצה ליצור "עימות פנימי" בתוך ישראל וחילוקי דעות בקואליציה. אל-מלכי איים כי "המדינאים הישראלים צריכים לחוש במחיר הגדול שתשלם ישראל אם תבצע את הצעד הזה".

חבר הכנסת נפתלי בנט אמר היום בישיבת סיעת ימינה כי החלת ריבנות היא מעשה היסטורי אבל הקמת מדינה פלסטינית היא אסון קיומי. "אנחנו פועלים כדי להביא להחלת ריבונות טובה שנוכל לתמוך בה. ברגע שהמפה והתכנית יתגבשו באופן סופי נוכל לקבל החלטה", אמר בנט.

שר הכלכלה עמיר פרץ התייחס גם כן למהלך ואמר כי יצביע נגדו. "כל מהלך מדיני חייב להיעשות בהסכמה", אמר בריאיון לאריה גולן בתוכנית "הבוקר הזה" בכאן רשת ב. 


לפני כשבועיים העריכו בירדן, בשיחה עם כאן חדשות, כי מהלך של החלת ריבונות ביהודה ושומרון יפגע בקשרים הביטחוניים והכלכליים בין המדינות. "ניכנס למלחמה קרה", הזהירו בכירים בירדן. הבכירים איימו כי ייפגע גם שיתוף המידע והערכות המודיעין מהצד הירדני ויצומצם שיתוף הפעולה בסוגיות הגז והמים. עוד נאמר בשיחה כי השגרירויות ייסגרו. "שני הצדדים מפיקים תועלת מהסכם השלום ולא רק צד אחד, ולכן טיפשי לומר שירדן זקוקה לו יותר מאשר ישראל", הבהירו הבכירים הירדנים. הם העריכו שחלקים מההסכם עלולים להיות מושעים במצב של סיפוח, אך ביטולו לא נראה באופק.

הפופולריים