הדרמה הפוליטית – האם הממשלה תושבע ביום ראשון? בעוד קרבות התיקים בליכוד נמשכים במלוא עוזם, וגם חלקה של מפלגת ימינה בממשלה טרם ידוע באופן סופי, יו"ר כחול לבן בני גנץ הודיע אמש (חמישי) כי השלים את סבב המינויים בחלקו בממשלה העתידית. ראש הממשלה בנימין נתניהו הודיע כי אמיר אוחנה ימונה לשר לביטחון הפנים.
הלילה חתמו ראש הממשלה נתניהו והשר רפי פרץ על הסכם קואליציוני לפיו ישמש הרב פרץ בממשלה הבאה בתפקיד השר לענייני ירושלים, מורשת ומיזמים לאומיים. בנוסף יהיה משקיף בקבינט המדיני-ביטחוני וחבר בוועדת השרים לחקיקה. לאחר חתימת ההסכם אמר הרב פרץ כי הציונות הדתית נכנסת תחת האלונקה ולוקחת חלק בהנהגת המדינה.
עוד לפני שנכנסה לתפקידה: השרה רגב הודיעה למנכ"לית משרד התחבורה קרן טרנר אייל על סיום תפקידה. במקביל, הרכב הממשלה ה-35 עדיין הולך ומתגבש
— כאן חדשות (@kann_news) 14 במאי 2020
הדיווח של @yaara_shapira מתוך #חדשותהלילה
לידיעה המלאה: https://t.co/du9IZzjZuz pic.twitter.com/WZy6p3D6sR
מוקדם יותר הודיע נתניהו כי השרה מירי רגב תמונה לשרת התחבורה, ובחצי השני לכהונת הממשלה תמונה לשרת החוץ. עוד לפני שנכנסה לתפקיד, הודיעה הערב השרה רגב למנכ"לית משרד התחבורה, קרן טרנר-אייל, על סיום תפקידה. בהודעה ששלחה טרנר, שילדה לפני כחודש, להנהלת המשרד כתבה: "השרה הנכנסת רגב התקשרה אליי ועדכנה אותי כי היא עתידה להגיע ביום ראשון למשרד עם מנכ"ל חדש".
הלילה שיבח שר התחבורה היוצא בצלאל סמוטריץ' את טרנר-אייל בחשבון הטוויטר שלו. "קרן אשת מקצוע מעולה, אנושית ומוכשרת, מסורה כולה לאזרחים ומורידה לביצוע מקצועי את מדיניות המשרד", כתב בחשבון הטוויטר שלו.
דחיית השבעת הממשלה: מתח וזעם של בכירים בליכוד. בין בכירי המפלגה שסירבו להצעות נתניהו - ברקת, גלנט, אמסלם, גמליאל ואלקין@shemeshmicha #חדשותהערב pic.twitter.com/Ubb3CSbCum
— כאן חדשות (@kann_news) 14 במאי 2020
המתח והזעם בשורות הליכוד נמשך כל העת. יואב גלנט, ניר ברקת, גילה גמליאל, דוד אמסלם וזאב אלקין, רובם כיהנו כשרים בממשלה האחרונה כמעט חמש שנים ברצף, אך בשלב זה לא נמצא עבורם תפקיד בממשלה. לכל אחד מהם מציע נתניהו שברירי תיקים, אך לא מצליח לפתור את המשבר.
דחיית השבעת הממשלה: בעוד שבליכוד נתניהו נתקל בסירובים מצד שרים במפלגתו, בני גנץ משלים את סבב חלוקת התיקים בכחול לבן@YoavYoavkrak #חדשותהערב pic.twitter.com/l3txXO3Iw8
— כאן חדשות (@kann_news) 14 במאי 2020
בתוך כך, טרם נפתרה שאלת כניסת מפלגת ימינה לממשלה. ראשי ימינה נפתלי בנט, בצלאל סמוטריץ' ואיילת שקד תקפו את נתניהו הערב במסיבת עיתונאים, ובנט הבהיר כי "אנחנו יוצאים לדרך חדשה של אלטרנטיבה שלטונית לנתניהו". בליכוד אמרו בתגובה לדברים כי "בנט זרק את כל מפלגתו לאופוזיציה רק כי לא קיבל את תיק הבריאות. הוא יבלה באופוזיציה עם לפיד, ליברמן ויזבק".
למרות חילופי הדברים, יו"ר דגל התורה משה גפני שוחח הערב עם איילת שקד בניסיון לתווך בין ימינה לליכוד. אחד הרעיונות בגוש הימין הוא להעניק לרשימה את תיק ירושלים בנוסף לתיק החינוך. בין השאר נשקל לפצות את ימינה עם תפקידי סגני שר ותפקידים החשובים לציונות הדתית.
בהודעה משותפת לליכוד ולכחול לבן נאמר כי גנץ ונתניהו שוחחו וכי גנץ נענה לבקשתו של נתניהו לדחות את השבעת הממשלה ליום ראשון. גנץ הודיע לנתניהו כי בהתאם לסיכום ולדחייה, בכוונתו למשוך את התפטרותו מתפקיד יו"ר הכנסת. כמו כן, סוכם כי היום יונח בכנסת החוק הנורבגי במתווה שסוכם בין הצדדים. המועד החדש להשבעה: יום ראשון ב-13:00.
דחיית השבעת הממשלה: החוק הנורווגי שיוגש ביום ראשון לא יהיה "מדלג". כלומר, בכחול לבן ייאלצו להכניס לכנסת חברי אופוזיציה מיש עתיד@yaara_shapira #חדשותהערב pic.twitter.com/bnJrcmsD2w
— כאן חדשות (@kann_news) 14 במאי 2020
מתחת לפני השטח יש מתח גדול בין הלשכות של נתניהו וגנץ. בסביבת גנץ אומרים כי הוא הופתע באופן מוחלט מהבקשה לדחות את ההשבעה. לדבריהם, הוא לקח את המועד ברצינות לאורך היום. כעת גנץ עומד על כך שהוא יחזור לכהן בתפקיד יו"ר הכנסת, כדי להחזיק במנוף הלחץ על נתניהו, וכדי שיוכל במקרה של תרגיל למשוך את הזמן עד מועד פקיעת המנדט של נתניהו.
ממשלת נתניהו-גנץ: הפנים והשמות
כך נראית נכון לעכשיו תמונת הממשלה המסתמנת: בנימין נתניהו יהיה ראש הממשלה ובני גנץ, שאמור להחליף אותו בתפקיד באמצע הקדנציה, יהיה ממלא מקום ראש הממשלה ושר הביטחון. גבי אשכנזי יהיה שר החוץ, ישראל כ"ץ שר האוצר. אבי ניסנקורן שר המשפטים ואמיר אוחנה יכהן בתפקיד השר לביטחון הפנים.
יולי אדלשטיין שר הבריאות, מירי רגב תעבור למשרד התחבורה ובקדנציה הבאה, למשרד החוץ שיתפנה. אריה דרעי ימשיך להחזיק במשרד הפנים ובנוסף גם במשרד לפיתוח הנגב והגליל. יעקב ליצמן יהיה שר הבינוי. הרב רפי פרץ ישמש כשר ירושלים, מורשת ומיזמים לאומיים.
עמיר פרץ יהיה שר הכלכלה ואיציק שמולי שר העבודה והרווחה. אופיר אקוניס השר לפיתוח אזורי, אורלי לוי-אבוקסיס תעמוד בראש המשרד החדש ותכהן בתפקיד השרה לחיזוק וקידום קהילתי. אסף זמיר יהיה שר התיירות, חילי טרופר ישמש כשר התרבות והספורט. יועז הנדל יכהן בתפקיד שר התקשורת ופנינה תמנו-שטה כשרת העלייה והקליטה.
מירב כהן תהיה השרה לשיוויון חברתי, אלון שוסטר שר החקלאות. עומר ינקלביץ' תהיה שרת התפוצות, והרב יעקב אביטן יהיה שר הדתות מטעם ש"ס. יובל שטייניץ ימשיך לכהן בתפקיד שר האנרגיה, כך גם זאב אלקין שישר בתפקיד השר להגנת הסביבה. מיכאל ביטון יהיה שר במשרד הביטחון ויזהר שי ישמש כשר המדע והחלל.
השתתפו בהכנת הידיעה: מיכאל שמש, יערה שפירא, זאב קם ויואב קרקובסקי