ראש הממשלה בנימין נתניהו ביקש מבכירי הליכוד לתקוף את בג"ץ, על רקע הדיון בשאלה אם יש לאפשר לאדם הנאשם בפלילים להקים ממשלה, והאפשרות שבית המשפט יתערב בהכם הקואליציוני עם כחול לבן. כך פורסם היום (חמישי) בחדשות הערב בכאן 11.
בשיחה עם הבכירים אמר נתניהו כי "לא יעלה על הדעת שבג"ץ יפגע בעקרון הבסיסי של הדמוקרטיה של הזכות לבחור ולהיבחר. אם זה יקרה – נלך לבחירות על השאלה 'מי שולט במדינה?'".
נתניהו ביקש בשיחה עם בכירי הליכוד לתקוף את האפשרות שבג"ץ יתערב בהסכם הקואליציוני. בשיחה עם הבכירים אמר נתניהו כי "לא יעלה על הדעת שבג"ץ יפגע בעקרון הבסיסי של הדמוקרטיה של הזכות לבחור ולהיבחר. אם זה יקרה – נלך לבחירות על השאלה 'מי שולט במדינה?'"#חדשותהערב @shemeshmicha pic.twitter.com/bXOAnRVWm5
— כאן חדשות (@kann_news) 30 באפריל 2020
היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט מסר מוקדם יותר לבג"ץ את עמדתו לקראת הדיונים ואמר שאין מניעה משפטית בהטלת המנדט על ראש הממשלה בנימין נתניהו. כפי שפורסם בכאן חדשות, היועץ הבהיר כי יש קשיים משמעותיים בסיטואציה, אך אין עילה להתערבות משפטית ולפסילה.
מנדלבליט התייחס בתשובתו גם להסכם הקואליציוני וטען כי ישנם סעיפים שמעוררים קשיים, אך אין עילה לפסילת ההסכם בין הליכוד לכחול לבן. היועץ ציין כי יש בהחלט מקום לתמרורי אזהרה בנוגע לחלק מהוראות ההסכם, אבל יש לבחון את הנושא רק כשיופעלו מעשית.
בנימוקי היועמ"ש לבג"ץ ישנם נימוקים שיכולים להביא לפסילת סעיפים בהסכם הקואליציוני. בתשובתו לבג"ץ אומר מנדלבליט שהחוק מתייחס מפורשות למצב שכהונת ראש ממשלה תסתיים בשל פסק דין סופי ומרשיע – והערכות הן כי בג"ץ יקבל נימוק זה@almog_tamar #חדשותהערב pic.twitter.com/tivqVqyTaq
— כאן חדשות (@kann_news) 30 באפריל 2020
הבסיס לכמה מנימוקי מנדלבליט מדוע אין מניעה משפטית לכהונת ראש ממשלה נאשם בפלילים - יכול להיות הבסיס דווקא לפסילת עתידית של כמה סעיפים בהסכם הקואליציוני. היועץ אומר כי החוק מתייחס מפורשות למצב שכהונת ראש ממשלה תסתיים בשל פסק דין סופי ומרשיע, ולפי לא מעט הערכות, בג"ץ יקבל נימוק זה. עוד כותב היועץ שאמון הציבור משמעו טוהר מידות, אך בראש ובראשונה יש לכבד את בחירת הציבור. עם זאת, מנדלבליט קובע שראש הממשלה מנוע מעיסוק בכל נושא הקשור למערכת אכיפת החוק - ובפרט במינויים בתחום זה.
גבי ההסכם הקואליציוני אומר היועץ כי קיימים קשיים משפטיים ניכרים ותמרורי אזהרה, אבל זהו שלב מוקדם מדי כדי לפסול את ההסכם. לדעת היועץ, אלו המוקשים המרכזיים: הסעיפים שאוסרים מינויים בחודשים הקרובים; הוועדה לבחירת שופטים - כשאין נציגות מהאופוזציה; חשש להיעדר עצמאות של נציגת הליכוד בוועדה; סעיפים שפוגעים בכוחה של הכנסת מול הממשלה.
כפי שדווח בכאן חדשות, היועץ אומר כי יש קושי משמעותי להתערב בחוקי היסוד. עוד אומר מנדלבליט כי אם יש הוראות חוק ברורות וספציפיות בעניינים מסוימים - ההסכם לא יוכל לעקוף אותן.