כחול לבן: אישור התקנות בלילה – ניצול מצב החירום; לשכת רה"מ: עיכוב יביא למות רבים

כחול לבן: אישור התקנות – ניצול מצב החירום

במפלגה תוקפים את האופן שבו אושרו אמצעי הפיקוח על האזרחים
author KAN11.Web.Components.TextItem.AuthorItemModel
בני גנץ בנימין נתניהו
צילום: צילום: תומר נויברג, יונתן זינדל, פלאש 90

ביקורת חריפה בכחול לבן על האופן שבה עברה התקנה לשעת חירום לאיכון סלולרי על חולי קורונה: לדברי גורמים בסיעה, מאז מוצאי שבת דורשת כחול לבן לכנסת את ועדת החוץ והביטחון לדון בנושא, בכל שעה. הליכוד טרפד את הפניות הללו. ברגע האחרון, בשעה 15:30 אתמול, חצי שעה לפני שפקע תוקפה של הוועדה של הכנסת ה-22, כונסה הוועדה בבהילות, אך לחבריה היו שאלות, והדיון הופסק ללא הצבעה משום שהגיעה השעה 16:00.


בעקבות אי העברת ההחלטה בוועדה החליטו שרי הממשלה לתקן תקנת חירום בלילה, שחורגת ממה שפורסם בכלי התקשורת. בכחול לבן מאשימים את הליכוד ואת ראש הממשלה בנימין נתניהו בניצול מצב החירום לבצע מהלכים שפוגמים בדמוקרטיה.

יו"ר כחול לבן בני גנץ אמר הבוקר כי "אנחנו נמצאים בתקופה חריגה שבה, לצערי, יש צורך לנקוט באמצעים חריגים על מנת להציל חיים. יחד עם זאת - אסור לעשות זאת במחטף ובלי פיקוח. כחול לבן תעמוד על כך שוועדת החוץ והביטחון כמו גם ועדה מיוחדת לנושא הקורונה, ועדת הכספים וועדות נוספות, יוקמו כבר היום בכדי לפקח על התהליכים ולאשר תקנות נדרשות לעת הזו".

עוד הוסיף גנץ: "ועדת החוץ והביטחון חייבת לקבל לידיה את כל המידע אודות הליכי המעקב שאושרו עוד היום. ככה זה בדמוקרטיה. לא נאפשר למדינה להתנהל בלי כנסת מתפקדת בתקופת חירום".

בלשכת ראש הממשלה אמרו בתגובה לביקורת: "דוחים על הסף את הטענות. כיוון שהמגפה מתפשטת בקצב עצום, עיכוב אפילו של שעה אחת בשימוש בכלים הללו יכול להביא למותם של ישראלים רבים מאוד, כפי שקורה עם מותם של אלפים באיטליה ובמקומות אחרים בעולם.
לאחר שהדיון בוועדת חוץ וביטחון התמהמה ויכול היה להימשך ימים רבים, פעל רה"מ נתניהו במהירות, יחד עם משרד הבריאות והיועץ המשפטי לממשלה, כדי לאפשר שימוש מיידי בכלים הדיגיטליים שיכולים להאט את התפשטות המגפה בישראל ולהציל ממוות אזרחים רבים".

בניגוד להצהרות המוקדמות בנושא, המשטרה הוסמכה לקבל נתוני מיקום של מי שחויבו בבידוד גם בלי צו ביהמ"ש,  כלומר - המשטרה תוכל לעקוב באופן רנדומלי אחרי הניידים של האזרחים. במשטרה יוכלו לקבל נתוני איכון באופן מדגמי מכל האנשים שחייבים בבידוד. זאת בנוסף לסמכות השב"כ לאתר כל מי שהיה באזור של מי שהיה חולה, או סמכות נוספת שהורחבה - מי שיש חשד שהוא  חולה. כמו כן, סמכות שמירת החומר הורחבה משלושים יום לשישים יום. המשמעות – ניתן לקבל כעת בלי צו בית משפט איכונים סלולריים של יותר מ-50 אלף בני אדם שאמורים להיות בבידוד.

הממשלה הצביעה הלילה על התקנות לשעת חירום שמתקנות את חוק סדר הדין הפלילי כך שניתן יהיה לאסוף מידע מתוך מכשירי הנייד של אזרחים. מתוך התקנות עולה כי בניגוד לדרך שבה הוצגו התקנות מההתחלה – איכון מיקומם של אזרחים יהיה לא מסביבת מי שחולה אלא גם ממי שיש "חשד" שהוא חולה וכי המידע לא יישמר ל-30 יום בלבד, אלא ניתן יהיה לשמור אותו למשך 60 ימים נוספים לצורך ביקורת. בתיקון שלפיו התבצעה הסמכת המשטרה נכתב גם כי יש לה סמכות שימוש בנתונים גם כדי לאכוף בידוד - ללא צו של ביהמ"ש.

הפופולריים