על רקע התפשטות נגיף קורונה, הממשלה אישרה הלילה (שלישי) פה-אחד בדיון טלפוני תקנות לשעת חירום. התקנות שאושרו בדיון, בהשתתפות הייעוץ המשפטי, כוללות את הפעלת הכלים הדיגיטליים שיסייעו במאבק נגד התפשטות הנגיף. המדינה נמצאת ב"מצב חירום" לפי חוק מיום הקמתה, והחוק מאפשר לה התקנת תקנות לנושאים ספציפיים כדי לשמור על ביטחון המדינה והציבור, ואספקת שירותים חיוניים.
התקנות יכולות לשנות חוקים או לבטל אותם באופן זמני. התקנות תקפות ל-30 יום, שלאחריהם רק הכנסת יכולה לתת הארכה. אחת מהתקנות עליהן התנהל הדיון היא שימוש באמצעים דיגיטליים כדי לעקוב אחר תנועותיהם של חולי קורונה בניסיון למנוע את המשך התפשטות הנגיף.
מהטרור - לקורונה: מה מטריד במעקב אחר אזרחים?
אחד מהתנאים שהוצבו מוקדם יותר על ידי היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט למהלך החריג של מעקב אחר אזרחים, היה אישור ועדת הכנסת הרלוונטית. כמו כן, גורמים בכירים במשרד המשפטים אמרו אמש כי זה היה תנאי שמאזן את חומרת הצעד, שבמסגרתו שירות הביטחון הכללי (שב"כ) מעורב בפעם הראשונה במהלך כזה.
הוועדה הרלוונטית, ועדת החוץ והביטחון בראשות חבר הכנסת גבי אשכנזי, התכנסה היום, אך לא אישרה את הצעד משום שלא קיבלה חוות דעת מקצועית. לכן, המהלך עבר למסלול של תקנות שעת חירום - מה שמאפשר לעקוף ולא לקבל פיקוח של הכנסת.
אמצעי הפיקוח הדיגיטליים: דובר שהמהלך יעשה בפיקוח הכנסת והוועדה בראשות ח"כ אשכנזי עוד לא אישרה את הצעד, כי לא קיבלה חוות דעת מקצועית. הערב אנחנו מבינים שנתניהו יביא את הצעדים לאישור הממשלה הלילה באופן של תקנות לשעת חירום, בצורה כזאת שלא צריך את אישור הכנסת@shemeshmicha #חדשותהערב pic.twitter.com/qUMsmfqq2T
— כאן חדשות (@kann_news) 16 במרץ 2020