כמה מדינות באיחוד האירופי סיכלו פרסום הצהרה משותפת של כלל 27 מדינות אירופה נגד תוכנית טראמפ ואזהרה מפני השלכות בעקבות סיפוח של ישראל, שיזם שר החוץ של האיחוד האירופי ז'וסף בורל. כך פורסם היום (שלישי) לראשונה בתוכנית כאן הערב בכאן רשת ב.
מדינות אירופיות סיכלו הצהרה משותפת של האיחוד נגד תוכנית טראמפ - שכללה איום בצעדים נגד ישראל. הפרסום הראשון של @AmichaiStein1 #ערבערב pic.twitter.com/I01YcN5Z6J
— כאן חדשות (@kann_news) 4 בפברואר 2020
על פי גורמים המעורים בפרטים, האיחוד האירופי רצה להוציא הודעת קונצנזוס בלשון תקיפה וחריפה נגד התוכנית עצמה, ואזהרה מפני השלכות אם ישראל תספח את בקעת הירדן ואזורים נוספים. מכיוון שכמה ממדינות אירופה התנגדו לנוסח המוצע, בורל נאלץ להוציא היום הודעה מטעמו בלבד. באיחוד מספיק שמדינה אחת מתנגדת כדי לבלום נוסח מוסכם, ואם נוסח ההודעה היה מאומץ על ידי 27 מדינות האיחוד - זו הייתה עמדתן הרשמית במוסדות בין-לאומיים. הגורמים לא ציינו כמה ואילו מדינות התנגדו לנוסח ההצהרה.
בהודעתו היום אמר בורל כי צעדים לקראת סיפוח של ישראל לא יכולים לעבור ללא התנגדות. עוד אמר שר החוץ האירופי: "תוכנית השלום האמריקנית למזרח התיכון סטתה מהפרמטרים המוסכמים על הקהילה הבין-לאומית. יש להסכים על נושאים דרך משא ומתן בין שני הצדדים. האיחוד האירופי לא מכיר בריבונות הישראלית על השטחים שנכבשו ב-67'".
בימים האחרונים, מאז פרסום תוכנית טראמפ, הוציאו לא מעט מדינות באירופה הודעות הקוראות לבחון את התוכנית של הממשל האמריקני, ולבדוק אותה. עם זאת, באותן הודעות לא הוצגה התנגדות עקרונית לתוכנית.
דחיית נוסח ההודעה של שר החוץ של האיחוד על ידי חלק מהמדינות משמעותית בעיקר לאמירה של בורל כי יהיו השלכות לסיפוח. ייתכן שאכן תהיה תגובה לכך שישראל תספח שטחים, אך נכון לעכשיו מדינות אירופה לא התחייבו לפעול אם תהיה החלטה כזו מצד ישראל.
ממשרד החוץ נמסר בתגובה להודעתו של בורל מוקדם יותר: "העובדה ששר החוץ האירופי בורל משתמש בשפה מאיימת כלפי ישראל, זמן קצר לאחר שנכנס לתפקיד, וכמה שעות בלבד אחרי שביקר באיראן, היא מצערת ומוזרה".