בשורה התחתונה: מדינות ערב המשפיעות והרלוונטיות לתהליך המדיני לא אמרו "כן" מפורש לתוכנית טראמפ, ולא אמרו "לא" מפורש – ופה בדיוק הבעיה מבחינת הרשות הפלסטינית. בחלק מהמדינות – כמו מצרים, למשל – ננקט כפל לשון, או שהן תיבלו את עמדתן בהסתייגויות מן המהות המופיעה במתווה, גם אם ללא התייחסות ישירה למתווה בשמו.
העמדות הכי פחות מסויגות כלפי תוכנית טראמפ היו של איחוד האמירויות שבמפרץ הפרסי, מרוקו ומצרים. בסדר הזה. בצד השני של המסתייגים, מככבות ירדן וקטר. בחריין וסולטאנות עומאן לא פרסמו תגובה רשמית, אך עמדתן ידועה. בחריין הלוא אירחה את ועידת בחריין שבה הושק החלק הכלכלי של תוכנית טראמפ, ועומאן - היא פעם פרו־אמריקנית ופעם מהאו"ם. שגרירי שתי המדינות האלה, ביחד עם שגריר איחוד האמירויות, נכחו שלשום במעמד ההכרזה על תוכנית טראמפ. גם זאת אמירה.
באיחוד האמירויות ביקשו לראות בתוכנית נקודת פתיחה למשא ומתן מחודש בין ישראל לפלסטינים. הקריאה נותרה בדרג שגריר האמירויות בוושינגטון. זו העמדה הערבית המתקדמת ביותר עד כה בזכות תוכנית טראמפ, אך ניתן לראות בה גם כנקודת ארכימדית בלבד, בסיס למשא ומתן.
אחרי האמירויות בתור התומכות: מרוקו – שהצביעה על מרכיבים חיוביים במתווה. היא וגם מצרים אמרו כי יש לבחון את התוכנית. קרי, אין פסילה עקרונית על הסף, אך גם אין אימוץ אוטומטי של התוכנית. מצרים סיפקה שתי עמדות שאין ביניהן הלימה: עמדה מתונה של משרד החוץ בקהיר, ודברים שאמר לאחר מכן הנשיא עבד אל-פתאח א-סיסי בטלפון, שהיו יותר אוהדים כלפי זכויות הפלסטינים.
גם סעודיה נקטה טקטיקה דומה. בעוד שמשרד החוץ בריאד פרסם הודעה מתונה יחסית, המלך עצמו התייצב לצד זכויות הפלסטינים. גם מהליגה הערבית יצאו אמירות שאינן עולות בקנה אחד: מזכיר הליגה היה נגד, ואילו אחד מעוזריו קרא לבחון את המתווה.
מצרים וסעודיה קראו לחידוש המשא ומתן בין ישראל לפלסטינים בחסות אמריקנית. אפשר לראות בזה ניסיון לדחוק באבו מאזן לפתוח בשיחות ישירות עם ישראל כדי להגיע למתווה שונה מהמתווה שהציג טראמפ. אבו מאזן בוודאי לא אהב את התוספת "חסות אמריקנית". זה שנתיים שהוא שולל כל מעורבות אמריקנית בתיווך.
מדינות ערב, אפוא, לא אימצו את תוכנית טראמפ והן מנסות להלך בין הטיפות. מצד שני, הן גם לא עלו על בריקדות וצעקו נגד בקול תרועה. יהיה זה אתגר מעניין לשרי החוץ של הליגה הערבית שיתכנסו בשבת בקהיר לצאת מהפלונטר, ולנסח הודעת סיכום שלא תסגיר עמדה אחת ומפורשת ולא תיכנס לחזית עימות ישיר עם ממשל טראמפ. אבל אל דאגה, הן מעולם לא סבלו מהיעדר כישורי אלסטיות ואקרובטיקה, פלפולי לשון והודעות פתלתלות ועמומות המרצות את כל הצדדים גם יחד.
זהו רק ממד אחד כמובן של עמדות מדינות ערב – המימד הפומבי. לא ידוע מה הן אומרות מאחורי הקלעים לממשל האמריקני, וכידוע – המציאות המזרח תיכונית אף פעם לא התעצבה על ידי הודעות חלולות של הליגה הערבית או של משרדי החוץ בבירות ערב. מה שקורה בחדרי חדרים חשוב, אין ספק. עד שזה מגיע להסכם שלום ו/או תוכנית מדינית – כאלה אי אפשר לקדם במחשכים.
ולכן אי אפשר שלא לתהות: בהיעדר מעטפת תמיכה פומבית של מדינות ערב במתווה טראמפ, האם מאחורי הקלעים הן אכן יפעילו לחץ אמיתי על ההנהגה הפלסטינית לקבל את המתווה כבסיס לחידוש המשא ומתן עם ישראל, וגם אם כן – האם יש ללחץ כזה על ההנהגה הפלסטינית סיכוי לעבוד?
כרגע נראה יותר שכולם מעדיפים להישאר עם תוכנית טראמפ במרתפים חשוכים ואיש מקרב מדינות ערב לא רץ להדליק את האור. מי ממבוכה, מי מפחד היושב בוושינגטון, כמו גם מפחד הציבור הערבי ו"מה יגידו השכנים" אם יאמצו תוכנית הכופרת בנרטיב הפלסטיני מיסודו. על פניו, סביר יותר שימצאו את הנוסח הפתלתל שימנע או יצמצם התנגשות ביניהן לבין ממשל טראמפ וינסו למסמס את המתווה עד אשר יחלוף מן הבית הלבן.
איך המדינות הערביות מתייחסות לעסקה?
ירדן מסתייגת: שר החוץ הירדני הזהיר את ישראל מנקיטת צעדים חד צדדיים כמו סיפוח, למשל. המדינה קוראת להשיג שלום על בסיס קווי ה־4 ביוני 1967. יו"ר הפרלמנט הירדני אמר כי התוכנית לא מקובלת על הפלסטינים.
מצרים מסתייגת: נשיא מצרים א-סיסי אמר בשיחת טלפון לנשיא מועצת האיחוד האירופי כי סוכם להגביר את המאמצים לכינון שלום והשגת הסדר לסוגייה הפלסטינית באופן שישיב לעם הפלסטיני את מלוא זכויותיו הלגיטימיות באמצעות הקמת מדינה עצמאית וריבונית על האדמות "הפלסטיניות הכבושות".
סעודיה מסתייגת: מלך סעודיה אמר בשיחת טלפון לאבו מאזן כי הוא תומך בזכויות הפלסטינים, לדבריו עמדת סעודיה כלפי הסוגייה הפלסטינית לא תשתנה.
מרוקו מסתייגת: משרד החוץ ברבאט אמר כי נדרשת הסכמה של שני הצדדים לתוכנית כדי שהיא תהיה מעשית.
קטר מסתייגת: משרד החוץ בדוחא אמר כי אי אפשר להגיע לשלום בלי הקמת מדינה פלסטינית ריבונית בגבולות 67'.
כווית מסתייגת: משרד החוץ הכוויתי אמר כי פתרון צודק לסוגייה הפלסטינית יושג רק באמצעות מימוש ההחלטות הבין־לאומיות – ובראשן הקמת מדינה פלסטינית ריבונית בגבולות 67' שבירתה מזרח ירושלים.
הליגה הערבית מסתייגת: מזכיר הליגה אמר על התוכנית כי מדובר בזלזול ושלילה של זכויות הפלסטינים. לדבריו, כל ניסיון לכפות פתרון בדרך הזו – לא יוכתר בהצלחה.
סוריה מסתייגת: משרד החוץ בדמשק גינה את העסקה וטען כי מדובר מתכון לכניעה.
לבנון מסתייגת: שר החוץ הלבנוני אמר כי עמדתם מבוססת על החלטת הפסגה הערבית בביירות משנת 2002. נשיא לבנון אמר בשיחת טלפון לאבו מאזן כי הם דבקים ביוזמת השלום הערבית ובפרט בזכות השיבה. ראש ממשלת לבנון הוסיף כי ירושלים "תישאר המצפן" ופלסטין "תישאר הסוגייה".
עיראק מסתייגת: משרד החוץ בבגדאד אמר כי הם מתייצבים לצד הפלסטינים, ובפרט בעניין זכות השיבה והקמת מדינה שבירתה ירושלים.
מהצד השני: התייחסות מתונה לעסקה
מצרים מתונה: משרד החוץ בקהיר קרא לצדדים לבחון את היבטי התוכנית. הוא הביע הערכה כלפי מאמצי טראמפ וקרא לפתוח במשא ומתן ישיר בחסות ארצות הברית.
סעודיה מתונה: משרד החוץ בריאד קרא לצדדים לפתוח במשא ומתן ישיר בחסות בארצות הברית.
מרוקו מתונה: משרד החוץ טען כי חלק מרכיבי התוכנית תואמים לעקרונות שתמכו בהם בעבר. הם הוסיפו כי הם יילמדו את התוכנית לעומק ומעריכים את מאמצי טראמפ.
קטר מתונה: הביעה הערכה כלפי מאמצי טראמפ.
בחריין מתונה: לא פרסמה הודעה רשמית אך כמי שאירחה את אירוע ההכרזה על החלק הכלכלי של עסקת טראמפ – עמדתה ידועה. שגריר בחריין בוושינגטון אף השתתף שלשום באירוע ההכרזה על העסקה.
איחוד האמירויות מתונה: שגריר האמירויות בוושינגטון אמר כי תוכנית טראמפ היא נקודת פתיחה למשא ומתן מחודש בין ישראל לפלסטינים. השגריר גם השתתף שלשום באירוע ההכרזה על העסקה.
כווית מתונה: הביעה הערכה כלפי מאמצי טראמפ.
הליגה הערבית מתונה: מזכיר הליגה אמר כי הוא ילמד את התוכנית. עוזר מזכיר הליגה טען כי יש לתת הזדמנות לבחינה דקדקנית של העסקה לא כדי לאמץ או לברך עליה אלא כדי לבחון אם היא יכולה לשמש כבסיס למשא ומתן ולשלום צודק.
עומאן מתונה: לא פרסמה הודעה רשמית אך שגרירת עומאן בוושינגטון השתתפה באירוע ההכרזה על העסקה.