יממה לאחר פרסום תוכנית טראמפ: גורמים בכחול לבן שוחחו הלילה עם אנשי ממשל טראמפ והזהירו מפני מהלך חד-צדדי להחלת ריבונות בבקעה ועל היישובים היהודיים ביהודה ושומרון בטווח הזמן המיידי. כך פורסם היום (רביעי) בחדשות הערב בכאן 11.
תוכנית טראמפ | גורמים בכחול לבן הזהירו את ממשל טראמפ מפני צעדי סיפוח מידיים. האמריקנים בתדריך ליהודים בארצות הברית: מדינה פלסטינית לא תושג בקלות@MoavVardi @nathanguttman #חדשותהערב pic.twitter.com/u1FV45SyHz
— כאן חדשות (@kann_news) 29 בינואר 2020
עוד פורסם הערב, כי למרות ההכרזות לקידום של סיפוח מיידי, עד כה לא נעשתה כל פנייה ליועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט בעניין. כאמור, מדובר בפנייה נדרשת, שכן אי אפשר להעביר החלטה כזאת בלי עמדה משפטית מורכבת שנדרש יותר מכמה ימים לגבשה.
העמדה הזו צריכה לבחון סוגיות שנוגעות למשפט הבין-לאומי ולזכויות הפלסטינים, ולהשפיע גם על זכויות המתנחלים. כך למשל אם יש התיישבות שלא בודקים מה ההשפעה המשפטית של המהלך הזה עליה, הזכויות של המתיישבים שבה בהחלט יכולות להיפגע.
תוכנית טראמפ | אי אפשר להעביר החלטה על החלת ריבונות ללא עמדה משפטית, ועד כה לא נעשתה פנייה ליועמ"ש כדי שיגבש את עמדתו בעניין. גיבוש העמדה צפוי להיות מורכב ולקחת זמן@almog_tamar #חדשותהערב pic.twitter.com/wlLUyW5vDa
— כאן חדשות (@kann_news) 29 בינואר 2020
בתוך כך, אתמול נערכה שיחת ועידה של אנשי הממשל בהשתתפות מאות משתתפים מהקהילה היהודית בארצות הברית, רובם שייכים לזרם האורתודוקסי. המסר המרכזי שהעבירו נציגי הממשל בשיחה היה: הדרך למדינה פלסטינית לא תהיה קלה. בשיחה פורטו המכשולים שעומדים בדרך עד שהפלסטינים יגיעו למצב שבו הם יכולים "לקבל מדינה".
בנוסף, הובהר כי ישראל תשמור על ביטחונה. מסרים דומים הועברו לקהילה האוונגליסטית בהקשר של ביטחון ירושלים. מה שמייצג למעשה שתי קבוצות בוחרים חשובות מאוד לנשיא טראמפ, לקראת הבחירות לנשיאות בנובמבר 2020.
יושב ראש הכנסת יולי (יואל) אדלשטיין התייחס הערב לתוכנית טראמפ. בציוץ שפרסם בחשבון הטוויטר שלו כתב: "הודעתי הערב שאעביר את החלת הריבונות בכנסת במסלול מהיר, תוך 48 שעות מרגע שהממשלה תבקש זאת". אדלשטיין הוסיך כי "אתמול היינו עדים לרגע היסטורי, מימושו תלוי רק בנו". לדבריו "החלת הריבונות שהוצעה מבורכת, אך כמובן אין מה לדבר על חלוקת ירושלים, הקפאת בניה או מדינה פלסטינית".
גורם בפמליית ראש הממשלה אמר היום לכאן חדשות כי בלשכת ראש הממשלה אמנם עובדים במרץ על ההחלטה וכי יש כוונה להביא אותה לאישור בזמן הקרוב. אולם, העניין כרוך בעבודת מטה מורכבת שדורשת זמן.
מוקדם יותר היום, אמר שגריר ארצות הברית בישראל דיוויד פרידמן כי תוקם ועדה משותפת בין המדינות, להליך החלת החוק הישראלי בשטחים המיועדים לישראל בתוכנית טראמפ. בתדרוך לעיתונאים הוסיף פרידמן כי התהליך "דורש קצת זמן", ואחרי שממשלת ישראל תחליט מה ברצונה לעשות, המדינות יעבדו ביחד.