בסיפורים של קמפיינים פוליטיים, יש תמיד את סיפורי הפולקלור של הרגעים האחרונים. מנהלי הקמפיין לא יכולים לשכוח מה היה בכל רגע ורגע ביום המכריע. איפה הם היו עם המועמד, איפה התחדדה תחושת הלחץ. במקרה של "יום בחירות" שמוביל ראש הממשלה בנימין נתניהו, אפשר לשחזר אותם כמעט במדויק. זה מתחיל בסבב טלפונים, מעבר בין קלפיות בדרך אל הקלפי הקרובה למקום המגורים, בבלפור, בשל מגבלות היחידה לאבטחת אישים, ואחר כך לקראת שקיעת השמש, מתחיל לקנן הלחץ.
הירשמו לפוליטי-כאן, ערוץ הטלגרם של כאן חדשות לבחירות - כל העדכונים והפרשנויות
צריך לומר את האמת. מעטים יודעים לתפעל ימי בחירות. זה קשה, אתה יכול להביא את הסוס אל השוקת, אך לא תוכל להכריח אותו לשתות. על אף שאין ככל הנראה נוסחה ברורה, כל מהלך שתכליתו הפעלת לחץ על מצביעים לצאת לקלפיות ראוי. לנתניהו יש שיטה: כשהוא רוצה להכניס את האנשים שלו לדרייב, הוא מריץ ידיעה שלרוב מתבררת כפייק ניוז מוחלט – ההפסד בהישג יד, עוד רגע והשני מנצח. נוכח התוצאה של ההתמודדות מול גדעון סער, נשאלת השאלה: האם התדרוכים שהעביר נתניהו בקולו לעיתונאים לפנות ערב היו אמת, או שקר מוחלט, או יותר גרוע – מבוססים על מודיעין לקוי.
נתניהו תדרך בקולו הבריטוני ובדיבור חד ומהיר כי על פי הנתונים שלו, סער מתחזק בעיקר בערים הגדולות, בגלל הליכודניקים החדשים והתעשייה האווירית. אז נכון שברמת השרון שבה הליכודניקים החדשים חזקים סער ניצח, וגם בשוהם שם מצביעים אנשי התעשייה האווירית. אבל בשיחה שאלתי את נתניהו, הרי בירושלים שהיא אזור ההצבעה הגדול ביותר, יש רוב גדול של מצביעים, ניתן היה לראות את זה כבר בשש בערב. גם לזה השיב נתניהו שזה לא נכון שהוא חזק שם. בספירת הקולות התברר שמצבו שם הוא כמעט כמו בבחירות בסוריה, 80% לו ורק 20% לסער.
כמעט 60 אלף מתפקדי הליכוד יצאו מהבית באחד מהימים הגשומים ביותר שהיו כאן, זו חבורה חדורת מטרה שהקמפיין של נתניהו עבד טוב עליה. סביר שלא מעטים מהם השתתפו בכינוסים שקיים בכל רחבי הארץ. המטרה העיקרית של נתניהו היא להפוך את הכוח המניע הזה, שליווה אותו כל הדרך לכהונה שביעית בראשות הליכוד, לכוח פוליטי שילווה אותו כל הדרך ברחובות, בכינוסים, בהמרצת מצביעים לתיקון התקלה שהתרחשה בספטמבר. הוא מקווה שה"באז" שנוצר בליכוד סביבו כעת והאמון המחודש שניתן בו, יניעו את 300 אלף מצביעי מחל-כולנו-זהות שנעדרו מהצבעה בסתיו, להגיע עכשיו ולתקן את הצבעתם.
האם יפשירו יחסי נתניהו וסער לאחר הפריימריז?
גדעון סער נתן קמפיין מכובד. הוא נחל תבוסה, אין דרך אחרת לתאר את זה. הוא לא מגרד את ה-30%. אפילו טענות על אי דיוקים וזיופים, שלא נשמעים בינתיים, לא יצליחו לשנות את תמונת ההצבעה. סער ניהל קמפיין ליכודי קלאסי. הוא לא ביצע חריש עמוק כמו זה שנתניהו עשה, הוא לא הצליח למלא שלושה עד שישה אולמות בכל ערב. זה יתרון ששמור לראש ממשלה. קשה להתמודד מול מנגנון מפלגתי ופוליטי כמו שיש לראש ממשלה, בלב ליבם של שלושה קמפיינים של בחירות כלליות, כשלו יש צוות עוזרים מצומצם בלבד, ומשאבים מוגבלים.
סער מקווה ליצור לעצמו מחנה, אבל יש לומר שנכון לרגע זה חובת השימור היא עליו. ספק גדול אם המחנה הזה ינהר אחריו לעימותים מול ראש הממשלה. סער כמקובל באירועים כאלה, כיבד את התוצאה, הרים טלפון הודיע כי יתגייס לקמפיין הבחירות הכלליות. אמירותיו ילוו אותו לאורך הקמפיין, "בחירה בנתניהו זוהי בחירה בראש האופוזיציה", "נתניהו חסום מלהרכיב ממשלה", ועוד ועוד.
בעברו של הליכוד, הרגעים הללו של אחרי ההתמודדות היו רגעי האיחוי, האיחוד, ההתלכדות סביב מנהיגותו של הנבחר. עשו זאת המתחרים מול המנהיג, שמיר את דוד לוי שרון וארנס, אפילו נתניהו עשה זאת מול לוי ובגין ב-93', ובוודאי מול ארנס ב-99', אז הוא מינה אותו לשר הביטחון בממשלתו במקום יצחק מרדכי, שפוטר מן הממשלה ורץ להקים מפלגת מרכז אלטרנטיבית. שרון מינה את האזרח המודאג נתניהו שהתמודד מולו על ראשות הליכוד ב-2002 לשר חוץ בממשלה מיד לאחר ההתמודדות.
מה יעשה נתניהו 2020? שאלה מצוינת. הדם הרע בין הבית בבלפור לדירה ברחוב פנקס סמיך וצמיגי מאוד. נתניהו קיבל את שיחת הטלפון של סער, אבל האם יעשה מעשה שרון? האם במסגרת סבב המינויים שעורך נתניהו בשבוע הבא, במסגרת החובה שלו להיפטר מתיקים ביצועיים בשל כתב האישום, יבחר לשדר מסר מאחה, מאחד, מחייב כלפי סער? או שיילך לחבורת הנאמנים שלו, שממתינים בקוצר נשימה להיכנס לחדר ישיבות הממשלה, החל בניר ברקת, דרך ציפי חוטובלי המאוכזבת הקבועה, ועד דוד ביטן. האם סער בכלל ירצה להיכנס לממשלה בתנאים הללו? ממשלת מעבר שמה שאפיין אותה אלה הם מינויי מעבר שלא מאושרים בכנסת; הממשלה עם חילופי הגברים הרבים ביותר שהיו כאן; הממשלה הארוכה ביותר בתולדות מדינת ישראל, שתחצה ככל הנראה את חמש שנות הכהונה מאז הושבעה בכנסת ה-20, ועד שתתפרק, אולי, סביב מאי 2020, כבר בימיה של הכנסת הרביעית שלה - הכנסת ה-23.
ההערכה היא שנתניהו לא ימנה את סער ולא יחבק אותו. הוא בהחלט יכול להרשות לעצמו להמשיך ולהתעלם ממנו. סער לא ייצא בקרוב במתקפות נגד ראש הממשלה, את ליטרת הביקורת שלו, ואת האומץ הציבורי שלו הוא כבר תרם. מתפקדי הליכוד קיבלו החלטה, הוא לא ייצא נגדם גם אם נתניהו יודיע שהוא מבקש חסינות, גם אם יחליט בית המשפט העליון שנתניהו לא יכול להרכיב ממשלה. סער יחזור למה שעשה בחודשים האחרונים. כשלא היה חייב, לא דיבר. כשהיה בקמפיין התראיין בכל מקום.
"הפריימריז בליכוד היו קדימון לבחירות הכלליות. כשעניין החסינות לראש הממשלה ממש מעבר לפינה, עשויה מערכת הבחירות להיות יותר סוערת, יותר ייצרית מקודמותיה וגם יותר מלוכלכת"
— כאן חדשות (@kann_news) December 27, 2019
הטור של @YaronDeckel ב-#השבוע pic.twitter.com/Ck0wZoi5yJ
מה כחול לבן צריכה להסיק מהבחירות לראשות הליכוד?
ניתוח התוצאות על פי קלפיות מלמד משהו על הבחירות הארציות. בנימין נתניהו הוא הכוכב של הפריפריה הליכודית בדרום, בצפון, בהתנחלויות וביישובי הפיתוח. בכל אלה נתניהו חזק, הוא הביא שם מספרים של 60, 70 ואפילו 80 אחוזי תמיכה על פני סער. אלה הם היישובים שבהם הליכוד בראשותו זוכה לעיקר התמיכה הכללית בציבור. נכון יעשו ראשי כחול לבן שינתחו את תוצאות הפריימריז בליכוד כדי להבין היכן יש להם מה לחזק ולאן לא כדאי להם בכלל להגיע.
האזורים החזקים של סער הם האזורים המובהקים של כחול לבן. אלו בדיוק היעדים אליהם היא צריכה לשלוח את נציגי ה"כנף הימנית" של המפלגה - יעלון, הנדל והאוזר. שם הם יכולים אולי להשקיע בקהל מצביע מחל המאוכזב מנתניהו.
דווקא ביישובים שנמצאים בבעיות כלכליות ואפילו ביטחוניות קשות, כמו בעוטף ישראל - עוטף עזה, נתניהו חזק, גם בצפון ובדרום. אפילו בקרב המתנחלים, שיש להם ביקורת חריפה על ההתנהלות הביטחונית של נתניהו, ראש הממשלה זכה לגב רחב. שם כחול לבן לא ממש צריכה או יכולה לבצע שינוי של ממש. צריך לחשב מסלול בחירות מחדש מבחינתם כדי להבין איך מגדילים את כוחם גם במעוזי הליכוד.
את שיטת כיבוש כינוסי השטח שהביא לסבב הפריימריז הזה נתניהו, לפיד מכיר היטב עוד לפניו. כדאי להכשיר את הלבבות אצל ראשי הקוקפיט שזה יהיה המתווה של החורף הקרוב שלהם, אם בכוונתם לנסות להעיר את השטח כפי שעשה נתניהו במפלגתו. נא להוציא את מעילי היוניקלו מהארון, לאוורר אותם היטב, צאו לדרך. נתניהו כבר לפניכם.