התובעת של ביה"ד הפלילי הבינלאומי: לפתוח בחקירה נגד ישראל בנוגע לנעשה בשטחים

התובעת בהאג: לחקור את ישראל על הנעשה בשטחים
התובעת הבהירה כי תבקש חוות דעת נוספת. היועץ המשפטי לממשלה פרסם חוות דעת לפיה לבית הדין אין סמכות שיפוט בנוגע לישראל וכל הפעילות הפלסטינית בבית הדין בהאג - נטולת תוקף • נתניהו: "החלטה שערורייתית"
author מחבר KAN11.Web.Components.TextItem.AuthorItemModel
בית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג, הולנד
צילום: צילום: אי-פי

על רקע ההבטחה של ראש הממשלה בנימין נתניהו לספח את בקעת הירדן, החליטה היום (שישי) התובעת הראשית בבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג פאטו בנסודה מגמביה לפרסם את החלטתה - אם יש לבית הדין סמכות לחקור תלונות של פלסטינים נגד ישראל. התובעת קבעה כי יש בסיס לפתיחת חקירה בנושא, אך הבהירה כי תבקש חוות דעת נוספת בחודשים הקרובים. היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט פרסם בשעות הצהריים חוות דעת, לפיה לבית הדין אין סמכות שיפוט בנוגע לישראל וכל הפעילות הפלסטינית בבית הדין בהאג - נטולת תוקף.

גורמים ישראלים ציינו כי ההחלטה פורסמה מבלי שהתובעת בבית הדין ראתה את חוות הדעת של מנדלבליט. במשרד החוץ ובמשרד המשפטים היו בקשר עם משרד התובעת כל העת, אך כפי שנחשף בכאן חדשות בתחילת החודש, בדוח שפרסמה, הביעה התובעת דאגה מכמה מהלכים ישראלים, ובעקבות זאת החליטו בישראל לקדם ולפרסם את חוות הדעת של היועץ. חוות הדעת פורסמה גם כמהלך של הכנת דעת הקהל המקומית והעולמית למקרה והתובעת תחליט שיש סמכות לשפוט את הנושא. משמעות החלטה כזאת היא דרמטית ותקדימית.

התובעת הסבירה את ההחלטה: "היום אני מודיעה כי בעקבות הערכה יסודית, עצמאית ואובייקטיבית של כל המידע המהימן העומד לרשותי, הסתיימה הבדיקה המקדימה של המצב בפלסטין עם הקביעה כי כל הקריטריונים החוקיים לפי חוק רומא לפתיחתו של החקירה התקיימו. נחקור אם פשעי מלחמה בוצעו או מתבצעים בגדה המערבית, כולל מזרח ירושלים ורצועת עזה".

התובעת בבית הדין הבינלאומי ניהלה בדיקה מקדמית בנוגע לסכסוך הישראלי פלסטיני, החל מינואר 2015. השאלה המרכזית בבדיקתה של התובעת: האם יש לבית הדין הבינלאומי סמכות שיפוט בסוגיה הישראלית פלסטינית?.  עמדתו של היועץ היא שרק מדינות יכולות להקנות סמכות שיפוט, וישראל לא הקנתה סמכות שיפוט והפלסטינים הם לא מדינה. התובעת במספר הזדמנויות הבהירה כי שאלת הסמכות היא מסובכת.

אם תשובת השופטים שיתבקשו לדון בנושא תהיה שהסכסוך הישראלי-פלסטיני מצוי בתחום סמכותו של בית הדין הפלילי בהאג, תיפתח חקירה שבסיומה יוחלט אם להגיש כתבי אישום נגד אישים ישראלים בשרשרת הפיקוד, בהם בכירים בצה"ל ובדרג המדיני. עצם פתיחת חקירה שכזו היא אירוע משמעותי מכיוון שהוא כולל זימון אישים לחקירה או מתן עדות, כולל אפשרות להוצאת צווי מעצר.

ראש הממשלה בנימין נתניהו תקף את ההחלטה ואמר כי היא שערורייתית וחסרת בסיס. "זהו יום שחור לאמת ולצדק. הופכים את בית הדין הבינלאומי לנשק פוליטי במאבק נגד ישראל. התובעת התעלמה לחלוטין מנימוקים משפטיים רציניים שהצגנו בפניה. היא גם מתעלמת מהאמת ומההיסטוריה כשהיא אומרת שזהו פשע מלחמה שיהודים חיים במולדתם. לבית הדין הבינלאומי אין שום סמכות לדון בנושא", כתב ראש הממשלה.

יו"ר הימין החדש, איילת שקד הגיבה על החלטת התובעת: "החלטה פוליטית, צבועה וצפויה. אין לה סמכות לעשות זאת ועל ישראל להיאבק בה בכל הכלים העומדים לרשותה".

מנגד, הפלסטינים קיבלו בשמחה את הבשורה. משרד החוץ הפלסטיני בירך על החלטת בית הדין הפלילי: "צעד קדימה לעבר פתיחת חקירה פלילית בנושא הפשעים שבוצעו ומתבצעים באדמות פלסטין הכבושה לאחר כמעט 5 שנים של מחקר ראשוני בנושא".

הפופולריים