בהמשך לעתירות שדרשו מבג"ץ לחייב את נתניהו להתפטר מתפקידו: ראש הממשלה בנימין נתניהו הודיע היום (חמישי) לבג"ץ כי יתפטר מכל תפקידי השר שהוא מחזיק – עד הראשון בינואר. היועץ המשפטי לממשלה טרם מסר את תגובתו. המהלך מגיע לאחר שהיועץ רמז לנתניהו כי אם לא יתפטר – יחויב להתפטר.
התנועה לאיכות השלטון בתגובה להודעה: "צר לנו שראש הממשלה בחר להפר את הדין במשך שבועות ארוכים והודיע על ההתפטרות רק בעקבות העתירה לבג"ץ. אנו קוראים לבית המשפט להורות לראש הממשלה להתפטר לאלתר מכל תפקידיו, גם כראש ממשלה. נתניהו צריך להילחם על חפותו כאדם פרטי ולא מתוך הלשכה. אוי לנו אם ראש הממשלה יגרור את המדינה כולה יחד איתו אל ספסל הנאשמים".
בתוך כך, בג"ץ דחה היום, בלי לקיים דיון, את העתירות שביקשו להורות לנתניהו להתפטר מתפקידו כראש ממשלה או לחילופין לצאת לנבצרות. באחת העתירות התבקש בג"ץ להורות ליועץ המשפטי לממשלה לחוות דעתו בשאלה האם ראש הממשלה יוכל להרכיב ממשלה חדשה. בג"ץ נימק את פסיקתו בכך שלא מוצו ההליכים וכן שהסוגיות "אינן מצריכות הכרעה שיפוטית לעת הזו".
היועמ"ש עדיין לא הכריע, ולפי הערכות לא יכריע עד המועד שנתן בג"ץ בשבוע הבא להגיב לשאלה – האם ניתן להטיל על נתניהו את הרכבת הממשלה?@almog_tamar #חדשותהערב pic.twitter.com/6NPph0LrKq
— כאן חדשות (@kann_news) 11 בדצמבר 2019
אתמול פורסם כי היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט טרם הכריע אם ניתן יהיה להטיל את הרכבת ממשלה על נתניהו למרות האישום הפלילי. לפי הערכות, נכון לעכשיו, מנדלבליט לא יכריע עד המועד שהקצה לכך בג"ץ בחמישי הבא, אלא יאמר כי הסוגיה עדיין תאורטית ונמצאת בבחינה.
בג"ץ ביקש את עמדת היועץ גם אם יש מקום להכרעת בית המשפט בסוגייה, שכן היועץ נחשב הפרשן המוסמך של הדין. עם זאת – ההערכה היא כי בהמשך לא יהיה מנוס מעיסוק בסוגייה.
בשבוע שעבר אמר מנדלבליט כי כהונה של ראש ממשלה תחת כתב אישום חמור מעוררת שאלות קשות ומורכבות. ממסמך תשובה שנמסר בשמו של היועץ לבג"ץ השבוע, בתגובה לשתי עתירות שביקשו להורות על פיטוריו של נתניהו או יציאתו לנבצרות, כתב מנדלבליט כי נתניהו לא יכול להתפטר עתה מתפקידו משום שהוא עומד בראש ממשלת מעבר ואם יבקש להתפטר לא תהיה לבקשתו משמעות.