בלחץ אמריקני, הקבינט אישר היום (רביעי) להקים מנגנון פיקוח על השקעות זרות בישראל. בישיבה הוחלט על ייסוד המנגנון, בו ישתתפו גורמי ביטחון וכלכלה. מדובר בוועדה שתתכנס בראשות משרד האוצר.
החלטות הוועדה יידרשו הסכמה פה אחד של חברי הוועדה. עוד הוחלט כי תחומי ההשקעות הזרות יהיו מצומצמים באופן יחסי, כך שלא יביאו לאפקט מצנן על השקעות כלכליות בישראל. ארה"ב דרשה מישראל להקים את מנגנון הפיקוח מחשש להשפעת השקעות סיניות בישראל. בדיון הקבינט היום אישרו השרים פה אחד את הקמת המנגנון. רק חמישה שרים, כולל ראש הממשלה, השתתפו בדיון.
מהקבינט נמסר כי "עבודת המטה להקמת הוועדה וסדרי עבודתה תבוצע תוך 45 יום. התהליכים שסוכמו יאזנו באופן ראוי בין הצורך לעודד השקעות זרות בישראל והבטחת המשך השגשוג הכלכלי, לבין שיקולי ביטחון לאומי. ישראל מצטרפת בכך למדינות רבות, ביניהן ארצות הברית, קנדה, בריטניה, גרמניה ואוסטרליה, אשר גיבשו גם הן תהליכים לטיוב הפיקוח על השקעות זרות מטעמי ביטחון לאומי".
סביב סוגיית הפיקוח על ההשקעות הזרות התעורר ויכוח עז בין גורמי האוצר לגורמי הביטחון - השב"כ והמל"ל. אחד הנושאים המהותיים שהיו במחלוקת, זו השאלה האם השקעות סייבר והיי טק יידרשו פיקוח גם כן. לכך התנגדו נחרצות במשרד האוצר ובסופו של דבר הנושא לא יכלל תחת פיקוח. כמו כן, הוחלט כי הפנייה למנגנון תעשה באופן וולונטרי.
סוגיית הפיקוח על השקעות זרות התעוררה ביתר שאת סביב זכייה של חברות בבעלות סינית במכרזים בכמה אתרים בישראל - נמל חיפה והרכבת הקלה. גורמי ביטחון טענו כי ישראל לא ערוכה דיו כדי לפקח על השקעות אלו ועל השפעתן על ביטחון ישראל.
בארצות הברית חששו במיוחד מהפעילות הסינית, גם בהיבטי איסוף מודיעין, וגם בשל החשש מהשתלטות על תשתיות טכנולוגיות. לדברי גורם ישראלי בכיר, "הנושא עלה בכל שיחה של בכירים אמריקנים עם מקביליהם הישראליים". הסוגיה עלתה גם במהלך מפגשים בין ראש הממשלה נתניהו לנשיא האמריקני דונלד טראמפ ולבכירי ממשלו, וגם בשיחות שהתקיימו בימים האחרונים עם שר האוצר האמריקני סטיב מנוצ'ין שביקר בישראל.
גורם ישראלי המעורה בפרטים אמר הערב לכאן חדשות כי מדובר בפיקוח "מינורי", הדומה לפעילות דומה שנעשתה בחלק ממדינות אירופה. בישראל עם זאת, מקפידים לכנות את המהלך כפיקוח על כלל ההשקעות הזרות, ללא תלות במעורבות הסינית, מחשש לפגיעה ביחסים הכלכליים עם המדינה.