לקראת אחדות: האם ממשלת האחדות של 84' תעבוד גם היום?

האם ממשלת האחדות של 84' תעבוד גם היום?

בשנת 1984 שמעון פרס בראשות המערך ויצחק שמיר בראשות הליכוד נאלצו לשים את היריבויות בצד ולחבור לממשלת אחדות. שרי ממשלות האחדות של שנות ה-80 מספרים אם אחדות ורוטציה הן הפתרון גם למשבר הפוליטי הנוכחי
author KAN11.Web.Components.TextItem.AuthorItemModel
רה"מ שמעון פרס וסגנו יצחק שמיר
צילום: לע"מ

טקס האזכרה לנשיא המדינה לשעבר שמעון פרס, שנערך ביום חמישי האחרון בהר הרצל, זימן אליו את נשיא המדינה ראובן ריבלין - וגם את בני גנץ ובנימין נתניהו. השניים אף לחצו ידיים עם הנשיא, והולידו תמונה בלתי נשכחת שמרמזת על אחדות. "כשלא הייתה הכרעה ברורה בבחירות לכנסת - שמעון צידד באחדות לעם. הוא ויצחק שמיר הסכימו לשתף פעולה כדי לנווט את דרכה של ישראל לחוף מבטחים", אמר נתניהו מעל הפודיום. אך האם אחדות ורוטציה הן הפתרון למשבר הפוליטי הנוכחי?

בשנת 1984 קמה לישראל ממשלת אחדות על בסיס רוטציה בין שמעון פרס ליצחק שמיר, בתום מו"מ קואליציוני ממושך ובתמיכתם של 97 חברי כנסת. "אנחנו שנינו נצטרך לחיות ברוטציה", אמר אז פרס המחויך, "הבעיה היא לא המקום שבו אתה יושב או התפקיד שתמלא, אלא מה באמת לעשות". פרס, ואחריו גם שמיר, הציגו סיפור הצלחה שלטוני מרשים: "הממשלה הזו בלמה את האינפלציה, צה"ל יצא מלבנון לרצועת הביטחון", מזכיר שר הקליטה לשעבר, יעקב צור. שר המשפטים לשעבר מאיר שטרית מוסיף כי "הממשלה גם הייתה יציבה, היא מילאה את כל ימיה".


אז האם ממשלת אחדות אפשרית בכלל? תלוי את מי שואלים. "לצערי הרב, אין במעגל הקרוב של ראש הממשלה גורמים שמסוגלים להביע דעה עצמאית למרות שהם חושבים אחרת", מסביר השר לביטחון הפנים לשעבר, משה שחל, את ההבדלים בין אז להיום. יעקב צור מוסיף: "לא היה אף פעם מצב שבו אין ויכוח עם המנהיג על כל שאלה. יהיה שינוי כאשר מתוך הליכוד עצמו יתחילו מחשבות שאי אפשר לשרוף את המועדון". "אנחנו חווים קריעה גדולה של החברה הישראלית על ידי הסתה ופירוד ומאבק כנגד האחר", מסכם שר המשפטים לשעבר, דן מרידור. "דווקא עכשיו, כדי לנסות לאחות את הקרעים האלה, חשוב שתהיה ממשלה רחבה מאוד - והיום יותר מאשר אז". 

הפופולריים