"הדרך הטובה ביותר למנוע זיופים בבחירות היא להציב מצלמות בכל הקלפיות" - כך אמר היום (ראשון) ראש הממשלה בנימין נתניהו בפתח ישיבת הממשלה שבה השתתף גם היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט כדי להציג את עמדתו נגד קידום חוק המצלמות. נתניהו הוסיף: "זה אחד היסודות החשובים ביותר לשמירה על שלטון החוק, חשאיות ההצבעה תישמר בקפדנות". על הביקורת נגד הצעת החוק ציין נתניהו כי "כל מכולת מתועדת במצלמות, אז דווקא את אולם הקלפיות אי אפשר לצלם?", והוסיף: "זה פשוט, זה הוגן, זה שקוף וזה צודק". הממשלה אישרה את הצעת החוק בתום ישיבה מתוחה.
הירשמו לפוליטי-כאן, ערוץ הטלגרם של כאן חדשות לבחירות - כל העדכונים והפרשנויות
בתגובה לדברי ראש הממשלה, אמר היועץ המשפטי אביחי מנדלבליט כי מעולם לא הביע התנגדות להצבת מצלמות. לדבריו, ערך דיונים כדי לראות כיצד לקדם את החוק כיוון שסבר שמדובר בחוק טוב. אולם לאחר שקרא את חוות דעתו של יו"ר ועדת הבחירות, לפיו החוק עשוי לגרום לאי סדרים ביום הבחירות - בחר להתנגד לו. "אני בעד מצלמות, אבל צריך לדעת איך לעשות את זה".
במהלך הישיבה התקיים אירוע חריג במהלכו תקף השר אופיר אקוניס את היועמ"ש ואמר לו "ראינו איך הגנת עלי בבג"ץ בעניין פרופ׳ יעל אמיתי". מנדלבליט השיב לו "זה לא הנושא אבל אם אתה רוצה אפשר לפתוח את זה פה". השרה גילה גמליאל התערבה ואמרה "זה לא לעניין לסגור פה חשבונות". ראש הממשלה נתניהו דפק על השולחן ואמר "נא לא להתפרץ, מי שרוצה לדבר שיעשה זאת בזמנו".
נתניהו אמר במהלך הישיבה כי הוא לא מבין למה הגורמים המשפטיים "מעלים טיעונים טכניים מופרכים במקום להתייצב בעד שמירה על טוהר הבחירות, במקום לעשות את תפקידם".
עוד בפתח הישיבה אמר גם השר יריב לוין כי "במקום להילחם בזייפנים נלחמים בנו כדי למנוע הצבת מצלמות". לוין הוסיף כי "דווקא באולם שבו מתקיימת הצבעה מול תיבת ההצבעה, דווקא שם אנשי מערכת אכיפת החוק מנסים למנוע את זה. אין לזה שום הסבר הגיוני".
בישיבת הממשלה תקף לוין את מנדלבליט, שנכח בישיבה ואמר: "אנחנו מכבדים תמיד את דעת היועמ"ש, אבל אני מזכיר - הוא יועץ, הוא לא בא במקום הממשלה. בסופו של דבר מי שמוסמך להחליט זו הממשלה".
מוקדם יותר הבוקר אמרו בכירים במפלגת הליכוד כי יביאו את ההצעה להצבעה בכנסת מחר, גם אם לא יתגבש רוב להעברתו. שר האוצר משה כחלון אמר עם זאת בריאיון לכאן רשת ב: "אם היועמ"ש יתעקש, לא מאמין שזה יקרה". השר כץ: "לא פועלים בניגוד לעמדה משפטית".
"נביא את החוק להצבעה גם אם ליברמן יצביע נגד החוק והחוק יפול וגם אם החוק לא יעבור מסיבה אחרת", הבטיחו הגורמים במפלגה. במצב שבו החוק יפול, מתכוונים בליכוד להאשים את ליברמן או כל גורם אחר שיהיה אחראי להפלתו כמי שמאפשר זיופים בבחירות ופגיעה בטוהר הבחירות.
שר החוץ ישראל כץ אמר בריאיון לקלמן ליבסקינד ואסף ליברמן בכאן רשת ב: "החוק נחוץ, הצבת המצלמות בקלפיות הוא דבר נחוץ. ראינו בעיות גדולות שעיוותו את התוצאות. אני מכבד את היועמ"ש, לא פועלים בניגוד לעמדה משפטית".
בחירות 2019 – בואו להכיר את המפלגות, המועמדים וכמה עובדות שלא ידעתם
אתמול פורסם בחדשות השבת בכאן 11 כי מנדלבליט צפוי להעביר בישיבת הממשלה מסר שלפיו יתקשה להעביר את החוק בבג"ץ. עוד פורסם כי במפלגת כחול לבן רואים בחוק ניסיון לפוצץ את הבחירות, ומנסחים הצעה נגדית שאוסרת על מפלגה לצלם בקלפי.
בתוך כך קבעה ועדת הבחירות המרכזית כי המפקחים מטעמה ישתמשו רק במצלמות גוף של המשטרה. זאת לאחר שחוות דעת מקצועית שביקשה הוועדה קבעה כי המצלמות שבהן השתמש הליכוד בבחירות הקודמות באפריל הן "מוצר חובבני שלא עומד בשום תקן".