איווט VS ביבי: קיצור תולדות הסכסוך בין נתניהו לליברמן

קיצור תולדות הסכסוך בין נתניהו לליברמן
מהימים שעבדו יחד במשרד רה"מ, דרך האיחוד בין הליכוד לישראל ביתנו, ועד לגרירת המדינה לבחירות חוזרות • כנראה שאין הרבה מערכות יחסים בפוליטיקה הישראלית, שהן מורכבות וסוערות כמו זו של נתניהו וליברמן | מי נגד מי
מחבר יואב קרקובסקי מחבר יואב קרקובסקי
Getting your Trinity Audio player ready...
בנימין נתניהו ואביגדור ליברמן
צילום: צילום: הדס פרוש, פלאש 90

הפוליטיקה הישראלית מלאה במערכות יחסים סוערות, אבל אין הרבה מערכות יחסים פוליטיות שהן כה מורכבות, סוערות ורצופות בעליות ומורדות כמו זו של בנימין נתניהו ואביגדור ליברמן – שבפרק האחרון שנרשם בה, הובילה את מדינת ישראל לבחירות חוזרות. אבל אולי כדאי לחזור להתחלה.

הימים העליזים בליכוד ובמשרד רה"מ

היחסים בין ראש הממשלה לליברמן מתחילים עם חזרתו של נתניהו לארץ ב-1988, אז הוא מתמודד לראשונה לרשימת הליכוד לכנסת ה-12. כשנבחר נתניהו לראשות הליכוד ב-1993, אחרי כישלון המפלגה בבחירות 92', מונה ליברמן למנכ"ל הליכוד, ושיקם את התנועה.

לאחר הניצחון בבחירות 96' על שמעון פרס, מינה נתניהו את ליברמן למנכ"ל משרד ראש הממשלה. כבר באותם הימים יחסיו של ליברמן עם מערכות אכיפת החוק היו בעייתיים. ב-1997 התפטר ליברמן מהתפקיד מבחירה – וכמובן בתיאום עם ראש הממשלה, אחרי שנפתחה נגדו חקירת משטרה. היחסים עם נתניהו הצטננו.

בחירות 2019 – בואו להכיר את המפלגות, המועמדים וכמה עובדות שלא ידעתם

בתחילת 1999 חזר ליברמן לחיים הציבוריים, אבל בחר לפתוח בקריירה עצמאית והקים את מפלגת ישראל ביתנו. הוא הצליח לקבל ארבעה מנדטים, כשהוא מתמודד מול מפלגת העולים השנייה בראשות נתן שרנסקי - ישראל בעלייה. יו"ר הליכוד הפסיד באותה מערכת בחירות את ראשות הממשלה לאהוד ברק, יצא לפסק זמן והפך לשחקן פוליטי מדרג שני.

כבר באותם הימים יחסיו של ליברמן עם מערכות אכיפת החוק היו בעייתיים. נתניהו וליברמן ב-1996 (צילום: פלאש 90)

במהלך 2002 מונה נתניהו לשר חוץ, ואחר כך לשר אוצר בממשלותיו של אריאל שרון. ליברמן באותם הימים מנהל מערכת יחסים מורכבת עם שרון, שמסתיימת בפיטוריו בגלל כוונתו להתנגד לתוכנית ההתנתקות מרצועת עזה – אותה התנתקות שנתניהו הצביע בעדה במליאת הכנסת.

נתניהו מגשים לליברמן חלום

הרומן בין נתניהו לבין ליברמן מתחדש לאחר הישג אדיר של שניהם בבחירות 2009. נתניהו מנצח וחוזר לכיסא ראש הממשלה. ליברמן גורף 15 מנדטים, מתמנה לשר חוץ – ובכך מגשים חלום לשמש באחד משלושת התפקידים הבכירים בממשלה. במהלך הקדנציה הזו היו חיכוכים בעוצמה נמוכה בין השניים, אך האמון נשמר. לקראת בחירות 2013 הם מקימים את הליכוד-ביתנו, ורצים יחד לבחירות ברשימה משותפת. זמן קצר לאחר ההכרזה על הרשימה המשותפת, בדצמבר 2012, מוגש כתב אישום נגד יו"ר ישראל ביתנו. הוא מתפטר מתפקיד שר החוץ ומתמנה ליו"ר ועדת חוץ וביטחון. נתניהו מתחייב לשמור לו את תפקיד השר, ועומד בהבטחה.

ליברמן מזוכה בבית המשפט, וחוזר אחרי שנה לתפקידו כשר החוץ. אך החלום של ליברמן לאחד באופן מלא את מפלגתו עם הליכוד לא מתגשם – וזה מתחיל לעורר מתחים בינו לבין נתניהו.

בקיץ 2014, יממה לפני חטיפת שלושת הנערים בגוש עציון, מודיע ליברמן במפתיע על פירוק השותפות הפרלמנטרית בינו לבין הליכוד. ישראל ביתנו לוקחת את 11 המנדטים שלה ויוצאת לדרך עצמאית. באותו קיץ ליברמן מבקר בחריפות את המדיניות של נתניהו ושל ראשי צה"ל במהלך מבצע "צוק איתן". נתניהו מצדו מאשים אותו ואת יו"ר הבית היהודי נפתלי בנט בהדלפות מתוך הקבינט. בשיחות סגורות באותה תקופה ליברמן נשמע זועם על נתניהו.

בקיץ 2014 מודיע ליברמן במפתיע על פירוק השותפות עם הליכוד. ישראל ביתנו לוקחת את 11 המנדטים שלה ויוצאת לדרך עצמאית, ובמהלך "צוק איתן" ליברמן מבקר בחריפות את המדיניות של נתניהו ושל ראשי צה"ל

מיד לאחר בחירות 2015, ליברמן מנהל משא ומתן קשוח מול נתניהו. כשיו"ר הליכוד עדיין מנסה להרכיב ממשלה חדשה, ליברמן מתפטר מן הממשלה היוצאת ומודיע כי מפלגתו הולכת לאופוזיציה. הוא הופך לאיש החריף ביותר נגד נתניהו, ולאורך אותה שנה תוקף אותו בכל ישיבת סיעה בטענה כי הוא מגלה רפיסות ביטחונית ונכנע לחרדים.

ממשלת נתניהו, עם 61 חברים, מחפשת שותפים פוליטיים להרחבת השורות, וראש הממשלה מנהל משא ומתן חשאי עם יו"ר המחנה הציוני יצחק הרצוג. רגע לפני כניסת הרצוג לממשלה – מצליח זאב אלקין לשכנע את נתניהו לבדוק את האופציה של חבירה לליברמן, שבאותם ימים מגיע על בסיס יומי לבית המשפט הצבאי כדי להביע תמיכה בחייל אלאור אזריה. 

פרשת אלאור אזריה היא גם זו שבאפריל 2016 מעלה על שרטון את יחסי ראש הממשלה ושר הביטחון משה יעלון (מאוחר יותר יטען יעלון כי הרקע היה גם פרשת הצוללות). יעלון מתפטר מתפקידו, ולנתניהו נפתחת הדרך למינוי ליברמן לתפקיד שר הביטחון. כשהוא מתייחס למערכת היחסים העכורה בינו לבין שר הביטחון הנכנס, מסביר נתניהו כי נאמרו דברים שלא היו צריכים להיאמר. ליברמן אומר: "עשיתי ניתוח להארכת הפתיל הקצר". כך או כך, מבחינת יו"ר ישראל ביתנו מדובר בעוד הגשמת חלום – שנה לפני כן הוא הבטיח כי 48 שעות לאחר שימונה לשר ביטחון, מנהיג חמאס אסמעאיל הנייה יחוסל. זה לא קרה.

הפרשה שפתחה עבור ליברמן את הדרך למשרד הביטחון. אלאור אזריה (צילום: פלאש 90)

פירוק ממשלת נתניהו הרביעית

כשהוא שוב בממשלה, ליברמן מנסה לקדם יוזמות חקיקה שונות ובהן חוק עונש מוות למחבלים - חוק שלא מקודם, ומדי פעם ליברמן מעלה אולטימטומים בנושא. לאחר שחוק הגיוס בוטל על ידי בית המשפט העליון במהלך 2018, מכנס יו"ר ישראל ביתנו ועדת מומחים ממשרד הביטחון, שתנסח את עמדת מערכת הביטחון בנושא. הצוות מוציא תחת ידיו הצעת חוק מפורטת, שמובאת בפני הכנסת לקריאה ראשונה, ונוצר משבר קואליציוני.

בחירות 2019 - מה עמדות המפלגות ומי מהן סירבו לפרט?

ליברמן משמש כשר ביטחון עד נובמבר 2018. הוא מתפטר על רקע שורה של סבבים מול חמאס וירי של מאות טילים לשטח ישראל. הוא חש שנתניהו והרמטכ"ל גדי איזנקוט ניהלו את המערכה מעל הראש שלו, ולא נענו לדרישותיו לתגובה הרבה יותר חריפה.


ההתפטרות של ליברמן ופרישת ישראל ביתנו מן הממשלה הייתה העילה הראשונה לנפילת ממשלת נתניהו הרביעית. את מערכת הבחירות באפריל האחרון ניהל ליברמן בצורה חריפה מאוד, בעיקר מול החרדים, והתחייב שחוק הגיוס יהיה נושא ללא פשרות. על אף שהמליץ על נתניהו להרכיב את הממשלה, הוא לא נכנס לקואליציה. כל פשרה שהוצעה בנושא חוק הגיוס, כולל ביממה האחרונה שלפני פיזור הכנסת, נדחתה על ידו. נתניהו מיהר להכריז: "אביגדור ליברמן הוא חלק מהשמאל".

את מערכת הבחירות הנוכחית התחיל ליברמן באמירה שהוא אינו פוסל את נתניהו ושאינו פוסל את בני גנץ, ושיכפה ממשלת אחדות ליברלית. אחר כך הנמיך את הלהבות נגד ראש הממשלה, ואז שוב חידש את המתקפות.

אז מה יהיה הפרק הבא ביחסי נתניהו-ליברמן? נותר רק לחכות ליום הבחירות ולראות.

הפופולריים