במשרד האוצר הודיעו היום (חמישי) כי ביום ראשון יבקשו משרי הממשלה לאשר קיצוץ רוחבי בנוסף לשורה של גזירות, כפי שפורסם אמש בחדשות הערב. גובה הקיצוץ הרוחבי יעמוד על כמיליארד ו-150 מיליון שקלים. המהלך ישמש לסבסוד הצהרונים בשנים 2020-2019, לצמצום הגירעון ולכיסוי העלויות של עניין ביטחוני חסוי ב-2019.
באופן חריג: היועמ"ש אישר לבצע קיצוץ רוחבי במשרדי הממשלה בתקופת הבחירות בעקבות פריצת יעד הגירעון. הקיצוץ מתוכנן לממן גם את יוזמת סבסוד הצהרונים@amit1tomer #חדשותהערב pic.twitter.com/LqMouI4cJZ
— כאן חדשות (@kann_news) 12 ביוני 2019
מהלכים נוספים לצמצום הגירעון מתוכננים לצאת לפועל עוד לפני הבחירות, ובהם: הגדלת המס על רכבים היברידיים – החל מתחילת 2020 והטלת מס על חומר בערה שמשמש בשנים האחרונות למהילת דלק. מקור תקציבי נוסף יהיה חברות הביטוח – שיעבירו לביטוח לאומי 1.1 מיליארד שקלים ב-2020 ועוד קרוב לשני מיליארד שקלים בשנים הבאות. הכסף יועבר מחברות הביטוח למוסד לביטוח לאומי, כהחזר על סכומים ששילם הביטוח הלאומי למבוטחי חברות הביטוח על פגיעותיהם בתאונות דרכים. גם מפעל הפיס יעביר למשרד האוצר 150 מיליון שקלים.
אם הצעדים האלו יתממשו, במשרד האוצר חוזים שבסוף 2020 יעמוד הגירעון על 3.8%. עדיין מדובר בהערכה גבוהה יותר מהתחזית הקודמת וחריגה של כמעט 17 מיליארד שקלים מיעד הגירעון שנקבע בחוק לאותה העת. בדרך כלל בתקופת בחירות אי אפשר לבצע קיצוצים או להעלות מיסים, אבל הפעם קבע היועץ המשפטי אביחי מנדלבליט שגובה הגירעון עולה על השיקולים הפוליטיים ולכן ניתן לקיים קיצוץ רוחבי.
באופן יוצא דופן, באוצר החליטו שלא לפרסם תחזית מעודכנת לגירעון בסוף שנת 2019. בתדרוך לעיתונאים אמר מנכ"ל משרד האוצר שי באב"ד: "אם היינו יכולים להגיש את תקציב 2020 בזמן, המצב הנוכחי לא היה מתרחש. כמעט בלתי אפשרי לצמצם את הפער כי את רוב התהליכים אי אפשר לעשות בממשלת מעבר, אף אחד לא רצה להיות בסיטואציה הזאת, אבל זו ההחלטה הדמוקרטית ואנחנו מכבדים אותה". ראש אגף התקציבים באוצר שאול מרידור הוסיף: "אנחנו לא חושבים שהצעדים האלה הם הפתרון, הם פלסטר היום כדי להתחיל לסמן את הכיוון".