אין זמן טוב לסבב. תמיד יש למדינת ישראל אתגרים חשובים יותר מאשר לפתור את משבר רצועת עזה. אם בפעמיים הקודמות מבצע "מגן צפוני" והבחירות היו תשובה לשאלה מדוע לא נכנסים למבצע גדול בעזה, ומכילים ירי של מאות טילים לעבר העוטף ואפילו לאזור השרון - הפעם מדובר בימי הזיכרון, העצמאות ובעיקר האירוויזיון.
במישור המדיני, ראש הממשלה בנימין נתניהו וכל הצמרת המדינית יודעים היטב איזה נזק בעל עוצמה בינלאומית ייגרם לישראל לו הירי יורחב לאזור גוש דן, והמשלחות השונות יברחו ויפגעו בערכי התחרות, ובמעמדה המדיני של ישראל.
לנתניהו יש עוד מגבלה לא פשוטה בסבב הנוכחי: אם הבחירות הפריעו לו בפעם הקודמת, הפעם הוא נתון במצב רגיש לא פחות - מלאכת הרכבת הממשלה. הזמן אוזל, ואין התקדמות בשום חזית. דבר אחד נתניהו כבר שמע אישית ובפומבי משניים ממרכיבי הממשלה הבאים שלו: אביגדור ליברמן ובצלאל סמוטריץ': שינוי הקו של מערכת הביטחון כלפי חמאס. ליברמן התפטר בסוף סבב נובמבר, שכלל ירי של 520 טילים ורקטות לעבר ישראל. הוא חש אז שמערכת הביטחון, ובראשה הרמטכ"ל דאז גדי איזנקוט, עושים יד אחת עם ראש הממשלה כדי להכיל את הירי החריף והחריג הזה. הנימוק היה המנהרות של חיזבאללה בצפון, והחשש מחזית שנייה. את ליברמן זה לא שכנע.
התנאים של ליברמן
הפגישה היחידה שהתקיימה בין ליברמן לנתניהו בשבוע שעבר התנהלה באווירה טובה, ועסקה, לפי ההודעה הרשמית, במדיניות הביטחון של ישראל. המסר ברור: יו"ר ישראל ביתנו רוצה שוב את תיק הביטחון. אלא שליברמן לא יכול לחזור ללשכה היפה והגדולה בתל אביב, באותם התנאים. הוא חייב לקבל ערבויות מראש הממשלה שהפעם המדיניות תשתנה. לא בטוח שיש לנתניהו במחסן מענה לליברמן בסוגיה הזו.
לא בטוח שיש לנתניהו מענה לליברמן | צילום: 90
ואם זה לא מספיק, גם סמוטריץ' יהיה תקיף וחריף. אם בממשלה הקודמת הוא הצליח לכפות על נתניהו את רצונותיו כשהיה חבר כנסת ברשימת הבית היהודי, הפעם הוא עומד לעשות זאת מתוך ישיבות הקבינט המדיני-ביטחוני, ולא משנה מה התיק שיקבל. מתוקף היותו יו"ר מפלגה הוא ייכנס לקבינט, ואת דעתו ניתן יהיה לשמוע בחדר. אם לא ישיג את מבוקשו הוא ידאג שכלל הציבור, ובעיקר הבייס, ישמע אותו היטב ויפעיל לחץ. סמוטריץ' הוא חכם ונמרץ, עיקש ואידיאולוג. הוא היה ארבע שנים לצד נפתלי בנט ואיילת שקד. את מה שהוא למד מהם הוא ישכלל בקדנציה הקרובה, גם במישור המדיני ביטחוני.
נוכח האילוצים נתניהו צריך לנווט את דרכו להחלטה. מאחר שכוונתו היא להגיע להסדרה, ולא שינוי דרמטי במבנה המדיני של הרצועה, נדמה שהמלכוד שלו כמעט בלתי פתיר. כל החלטה שיקבל תסבך אותו. החרפת החזית מול חמאס וג'יהאד מסכנת את האירוע התיירותי-מדיני החשוב של השנה, אולי של העשור. הכלה תגרור את שותפיו העתידיים להעלות את מחירי הצטרפותם לקואליציה, ויחלישו אותו בבייס שכל כך חשוב לו.
את הקבינט נתניהו בחר שלא לכנס כבר חודש וחצי. הכינוס הקרוב עלול להיות האחרון בהשתתפות שקד ובנט. שלא יצפו לעוגה או לחגיגות פרידה. נתניהו שמח להיפטר משניהם, ובעיקר מבנט. שר החינוך, עשה הכול, כדי ללחוץ על נתניהו ולהשפיע על החלטות הקבינט. בפנים הוא התווכח עם נתניהו וראשי מערכת הביטחון. בחוץ הוא תקף את הקו המדיני ביטחוני של מערכת הביטחון ושל נתניהו כמעט בכל ראיון.
השביעייה
המתקפות של בנט על ראש הממשלה וההדלפות שיוחסו לו על ידי אנשיו של נתניהו, עוד מימי צוק איתן, המאיסו עליו את כינוסו של הפורום הזה. בממשלתו השנייה ב-2009, הייתה לנתניהו שביעייה שהפכה לשמינייה. פורום בלתי רשמי שהיה מעיין קבינט מוקטן. הכול הוחלט שם, ואז הובא לאישור הקבינט. כלום לא דלף משם. היו שם ויכוחים, קבלת החלטות וקביעת מדיניות. השמינייה הזו ישבה לצד ראש הממשלה על הגה הביטחון, וזה עבד מצוין.
נתניהו לא הצליח לגבש צוות דומה בכל ממשלותיו מאז ועד היום. כעת הוא סומך רק על עצמו. כל היתר לא מבינים מבחינתו שום דבר, ובעיקר הם עסוקים בהדלפות ובקידום עצמי. הקבינט יכונס היום, לראשונה זה חודש וחצי. נתניהו מקווה שהאש תיפסק עד לישיבה. בנט ושקד יגיעו, בנט בוודאי יתקוף שוב, ובפעם האחרונה, את מדיניות הביטחון, ויאשים בה את שר הביטחון שנכנע למדיניות התיקו שהובילה המערכת עוד מימי גנץ ויעלון בצוק איתן.
יתקוף בפעם האחרונה? בנט | צילום: פלאש 90
במערכת הבחירות היה לבנט יחס כפול לנתניהו. את ראש הממשלה נתניהו הוא גיבה, את שר הביטחון נתניהו הוא תקף. מחר הוא יצטרך להתבטא לראשונה לאחר הבחירות. עוד רגע הוא מחוץ למערכת הפוליטית, וככל הנראה, בניגוד לאיילת שקד, הוא לא צפוי לחזור בקרוב, אם בכלל. מעניין מה יהיה אקורד הסיום של בנט בקבינט, אקורד הסיום שלו ביחסים עם בנימין נתניהו.