קווי מתאר להסכם בין ארצות הברית לסעודיה: נורמליזציה עם ישראל תמורת ויתורים לפלסטינים

בדרך לנורמליזציה? ארה"ב וסעודיה סיכמו על מסגרת להסכם
גורמים המעורים בשיחות אמרו לכאן חדשות: "יש הסכמה על העקרונות אבל על כל צעד וסעיף שכזה יצטרכו לא מעט דיונים" • בבית הלבן מכחישים את הדיווח: אין הסכמה על קווי מתאר לנורמליזציה בין סעודיה לישראל • בן סלמאן למקורביו: קשיים לאור הממשלה הקיצונית בישראל ויחסה אל הפלסטינים"
מחבר שחר אלהרל מחבר שחר אלהרל
Getting your Trinity Audio player ready...
מוחמד בן סלמאן וביידן
צילום: אי-פי

ה"וול סטריט ג'ורנל" דיווח היום (רביעי) כי סעודיה וארצות הברית הסכימו על התנאים הרחבים להסכם הנורמליזציה בין ישראל לערב הסעודית – הדיונים כעת סובבים סביב פרטי ההסכם. לוח הזמנים המשוער יהיה בין 9 עד 12 חודשים לסיכום כל הפרטים. על פי הוול סטריט ג'ורנל, יורש העצר בו סלמן אמר למקורביו כי הוא לא רץ להסכם. במיוחד שיש קשיים לאור "הממשלה הקיצונית בישראל ויחסה אל הפלסטינים".

גורמים המעורים בשיחות אמרו לכאן חדשות: "יש הסכמה על העקרונות, ועל מה כל צד אמור לתת - אבל על כל צעד וסעיף שכזה יצטרכו לא מעט דיונים וגיבוש של הפרטים. וזה לא קל ויקח זמן".

דובר המועצה לביטחון לאומי ג׳ון קירבי, התייחס לנושא ואמר: "הדיווחים יצרו רושם שהשיחות במצב מתקדם יותר מכפי שהן. נורמליזציה וכל הסכם לקראת נורמליזציה זה עניין שיוחלט על ידי שתי המדינות. השיחות עדיין נמשכות. השורה התחתונה היא שאין שום הסכמה על מסגרת לנורמליזציה או לשיקולי בטחון אחרים, אבל יש מחויבות של הממשל להמשיך לדבר ולנסות לקדם את זה".

לפי גורמים אמריקניים רשמיים ששוחחו עם העיתון, הבסיס להסכם הנורמליזציה, כפי שדווח בעבר, הוא הכרה סעודית בישראל בתמורה לוויתורים לפלסטינים מצידה של ישראל, ערבויות ביטחוניות אמריקניות לסעודיה וסיוע אמריקני לפיתוח תכנית גרעינית סעודית. כפי שדווח בניו יורק טיימס בשבוע שעבר, הגורמים האמריקאיים הרשמיים שעוסקים בנושא הביעו גם בפני ה"וול סטריט ג'ורנל" אופטימיות זהירה ביחס לכך שבין 9 ל-12 החודשים הקרובים, הם יוכלו לסכם את כל הפרטים הקטנים יותר של ההסכם.

לפי אותם גורמים, השיחות הואצו במיוחד לאחר פגישתם בג'דה של יורש העצר הסעודי, מוחמד בן סלמאן, והיועץ לביטחון לאומי האמריקאי ג'ייק סאליבן, שהתקיימה לפני כשבועיים. נציגי המשא ומתן כאמור דנים כעת על הפרטים הספציפיים של ההסכם – ובעיקרם הדרישות הסעודיות אודות תכנית גרעין אזרחית וערבויות ביטחוניות.

ועם זאת, מכשולים רבים עדיין מעיבים על ההגעה להסכם. "יש תכנית עבודה שמטרתה לחקור את האלמנטים של מה שזה יהיה ולבדוק את הגבולות של מה שאפשרי לתת לסעודים," אמר גורם אמריקאי בכיר לעיתון. השיחות הואצו גם בזכות ההכרה בוושינגטון, ריאד וירושלים שזהו הזמן לנסות ולתווך הסכם כזה, אמרו הגורמים האמריקאיים. כמובן, הגורמים האמריקאיים גם הדגישו את החשיבות שארה"ב רואה בקבלת ערבויות מסעודיה שהיא לא תאפשר לסין להקים בסיסים צבאיים בממלכה הסעודית – סוגייה חשובה מאוד לממשל ביידן.

לפי הגורמים האמריקניים, בן סלמאן סיפק מסרים סותרים ביחס להתחייבות שלו להגעה להסכם. הגורמאים האמריקניים שעובדים על ההסכם אומרים כי בן סלמאן רציני מאוד ביחס לניסיון לתווך הסכם נורמליזציה, אבל במקביל בן סלמאן אמר לעוזריו כי הוא עדיין לא מוכן לבסס יחסים דיפלומטים מלאים עם ישראל – כמו שאיחוד האמירויות ביססה במסגרת "הסכמי אברהם". בן סלמאן גם אמר ליועציו כי הוא לא ממהר להגיע להסכם, במיוחד לא עם ממשלת הקואליציה הימנית-קיצונית הנוכחית בישראל, שמתנגדת להקמת מדינה פלסטינית, כך מסרו לעיתון אותם גורמים אמריקניים. 

בדיווח נכתב גם כי מתמעטת סבלנותם של הגורמים הסעודיים כלפי ההנהגה הפלסטינית הבלתי-מתפשרת והמפולגת, שגם ככה נהנית מתמיכה ציבורית מוגבלת. ועם זאת, ערב הסעודית מעוניינת להבטיח ויתור משמעותי מישראל בסוגייה הפלסטינית כדי להדוף ביקורות מיריבות כמו איראן וטורקיה, שרק רוצות להאישם את סעודיה ברמיסת החלומות הפלסטיניים להקמת מדינה עצמאית. "אחד המכשולים הגדולים ביותר להסכם כרגע הוא סוגיית הוויתורים שישראל תצטרך לעשות למען הפלסטינים בתמורה לנורמליזציה. גורמים אמריקניים וסעודיים רשמיים אומרים כי ישראל תהיה חייבת להציע הצעה משמעותית שתקדם את המאמצים להקים מדינה פלסטינית", נכתב בדיווח.

בחדשות הערב בכאן 11 דווח אתמול כי במערכת הביטחון מגבשים חוות דעת על משמעות מכירת אמצעי לחימה ומערכות נשק אמריקניות מתקדמות לסעודיה, כחלק מהסכם שיביא בין היתר לנורמליזציה בין ישראל לערב הסעודית. בישראל סבורים שכדי לשמור על היתרון הצבאי האיכותי, צה"ל יצטרך לקבל מערכות נשק מתקדמות יותר ממה שיש עכשיו, זאת בשל החשש שהסכם עם סעודיה יפגע בעליונות הצבאית של ישראל באזור.

לפני כחודש, נשיא ארצות הברית ג'ו ביידן הזהיר את הנשיא יצחק הרצוג בפגישתם כי המאבק הפוליטי הפנימי בישראל מקשה על פריצת דרך משמעותית ביחסים עם סעודיה. לדבריו של ביידן, ישנו 'כאוס פוליטי' בישראל, והרעש והמאבקים שהוא מייצר מקשים על התקדמות התהליך האזורי, כלומר - הנורמליזציה עם סעודיה. עד עתה, בכירים אמריקנים התבטאו כי ההסלמה בשטחים היא המכשול העיקרי שעלול לפגוע בתהליך, אך כעת מתווסף עוד חשש בדמות הלך הרוח הפנימי במדינה, שלדבריהם מסיט את הקשב של ההנהגה.

הפופולריים