מבלי שגורמי הביטחון ביקשו: ועדת הכנסת תקיים דיון חסוי בנוגע לגירוש משפחות מחבלים

מבלי שגורמי הביטחון ביקשו: ועדת הכנסת תקיים דיון חסוי
באופן חריג, מי שילווה את הליכי החקיקה בסוגיה לא יהיה צוות הייעוץ המשפטי של ועדת הכנסת אלא הייעוץ המשפטי של ועדת הפנים
מחבר דקלה אהרן שפרן מחבר דקלה אהרן שפרן
Getting your Trinity Audio player ready...
עימותים הפרות סדר מטענים מחבלים גבול עזה גדר רצועת רצועה 18.09.23
צילום: AP

ביקורת חריפה על ההחלטה לקיים דיון חסוי בוועדת הכנסת בנוגע לגירוש משפחות מחבלים בשבוע הבא. כפי שפורסם היום (רביעי) בתוכנית "הבוקר הזה" בכאן רשת ב, למרות טענת יו"ר ועדת הכנסת, אופיר כץ, על כך שהדיון נקבע כחסוי בכדי שגורמי הביטחון יוכלו לתת את חוות דעתם המלאה, בכנסת לא התקבלה כל פנייה משירות הביטחון הכללי לקיים דיון חסוי בנושא.

הוואטסאפ של כאן חדשות - עקבו אחרי הערוץ הרשמי, לחצו על הפעמון ואתם מעודכנים

החטופים שעדיין בשבי חמאס: הרשימה המלאה

גורמים המעורים בעבודת הוועדה אמרו כי מדובר בדיון בעל חשיבות ציבורית, שמעלה שאלות חוקתיות וכי מטריד שדיון כזה לא יהיה חשוף לעיני הציבור מבלי שיש לכך הצדקה של ממש. חבר הכנסת גלעד קריב קרא לבטל את הדיון ולא לעסוק בהצעת החוק המדוברת בזמן המלחמה.

קריב הוסיף כי העובדה שוועדת הכנסת תקיים דיון נסתר מעיני הציבור ללא בקשה מגורמי הביטחון לכך, מוכיחה שמדובר בניסיון ציני להעברת חקיקה לא ראויה שמעלה שאלות משפטיות רבות.

בדיון קודם שהתקיים בוועדה אמר ח"כ כץ כי ההחלטה לקיים דיון חסוי נבעה גם מהשיקול של רגישות משפחות החטופים, והתייחס בכך לדיון הסוער בסוגיית עונש מוות למחבלים שהתקיים בוועדה לביטחון לאומי, שבו טענו בני משפחות של חטופים כי קידומו של חוק כזה בעת המערכה עלול לפגוע במאמצים לשחרור יקיריהם.

על כך, ענה קריב בתגובה כי מקרה זה מגלם חוסר רגישות מובהק כלפי החטופים ובני משפחותיהם וכי בבסיסו עומד רצון לקיים דיון מוסתר מעיני הציבור. בנוסף, באופן חריג, מי שילווה את הליכי החקיקה בסוגיה לא יהיה צוות הייעוץ המשפטי של ועדת הכנסת אלא הייעוץ המשפטי של ועדת הפנים.

גיל דיקמן, בן דודה של כרמל גת החטופה בעזה, שהשתתף בדיון בנושא עונש מוות למחבלים בוועדה לביטחון לאומי אמר בתגובה: "אלפי בני משפחות החטופים ומיליוני אזרחי ישראל בטוחים כי כל חברי כנסת ישראל יעשו הכול, בלי יוצא מן הכלל, כדי להשיג את היעד החשוב ביותר - החזרת החטופים והחטופות בחיים. עינינו נשואות אליכם, גם בדיונים החסויים וגם בגלויים, בתחינה - אל תסכנו את חיי אהובינו. תחזירו אותם הביתה - עכשיו".

מלשכת כץ נמסר בתגובה: "הצעת חוק גירוש משפחות מחבלים בעלת חשיבות הרתעתית ובטחונית מתבקשת, במיוחד בעת הזו. הצעת החוק הזאת המשכית לחוק גירוש מחבלים, אותו ליווה צוות הייעוץ המשפטי של ועדת הפנים שאמון על נושאים מסוג זה הנוגעים לשלילת אזרחות וגירוש". 

בלשכתו של כץ אמרו עוד כי בעקבות דיונים אחרונים על חוקים בטחוניים שהיו ציבוריים, וגרמו לצער בקרב משפחות החטופים בגין הסיקור הנרחב והחשיפה, הוחלט כי הדיון הראשון יהיה סגור ולא משודר, וכן לא נעשה שום פרסום לתקשורת בעניין, מסיבה זו.

בנוסף, בכדי שגורמי הביטחון יוכלו לתת את חוות דעתם המלאה נקבע דיון סגור. בתוך כך, נמסר כי קיום הדיון במתכונת סגורה אושר על ידי הייעוץ המשפטי לכנסת, בהתחשב בנימוקים אלו. בלשכתו של כץ הוסיפו כי יישמחו לדעת מי הגורמים שמבקרים את קיום הדיון הסגור, מכיוון שאף גורם מקצוע לא פנה אליהם בטענה זו.

בחירת העורכת