המכון הישראלי לדמוקרטיה: כמה תומכים בהנהגת נתניהו ביום שאחרי המלחמה?

כמה תומכים בהנהגת נתניהו ביום שאחרי המלחמה?
סקר שנערך במכון הישראלי לדמוקרטיה העלה פילוח מגזרי של תמיכה במנהיגים לאחר המלחמה
מחבר דקלה אהרן שפרן מחבר דקלה אהרן שפרן
ראש הממשלה בנימין נתניהו
צילום: אי-פי

סקר שנערך במכון הישראלי לדמוקרטיה העלה כי רק 15% מהציבור בישראל תומך בנתניהו לראשות הממשלה לאחר המלחמה. כשליש מהנשאלים השיבו שאינם יודעים וכרבע מהנשאלים תמכו בבני גנץ. לפי הסקר, שהובילו החוקרים פרופ' תמר הרמן וד"ר אור ענבי, בקרב היהודים, 25% ציינו את שמו של גנץ כמועמד המועדף ולאחריו נתניהו עם 18%, במקום השלישי נפתלי בנט וברביעי יאיר לפיד. בחברה הערבית רוב גדול של 68% בחרו בתשובה "לא יודע" או "אף אחד". 11% ציינו את בני גנץ ויאיר לפיד.

פילוח לפי הצבעה בבחירות האחרונות מעלה כי בעוד שבקרב מצביעי המחנה הממלכתי הרוב (55%) היה רוצה שראש הממשלה לאחר המלחמה יהיה בני גנץ, ואיש אינו רוצה שלאחר המלחמה נתניהו יהיה ראש ממשלה, בקרב מצביעי הליכוד כשליש רוצים שראש הממשלה הבא יהיה נתניהו (36%), כאשר במקום השני בני גנץ עם 15%.

כאשר שאלו החוקרים האם לאחר המלחמה יצליח נתניהו לשמור על הקואליציה שבראשה הוא עומד\ השיבו רק רבע מהנשאלים כי הם סבורים שהדבר יקרה. החברה החרדית היא הקבוצה היחידה שבה הרוב סבורים שנתניהו יצליח בכך (60%). כך סבורים 38% מהדתיים, ומהחילונים – 17% בלבד.

פילוח לפי הצבעה בבחירות האחרונות מעלה כי רק בקרב שתי המפלגות החרדיות, יהדות התורה וש"ס, יש רוב לסבורים כי הקואליציה תישאר על תילה. בקרב הליכוד והציונות הדתית מדובר במעט פחות ממחצית (ליכוד - 42.5%, הציונות הדתית – 41%). בקרב מצביעי יתר המפלגות מדובר במיעוט קטן הסבורים שיעלה בידי נתניהו לעשות כן.

באשר לחזית הצפונית, השיבו 51% מהנשאלים כי הם תומכים בפתיחת חזית לחימה נגד חיזבאללה בצפון וכשליש סבורים שיש להימנע מכך. הנשאלים בסקר מהווים מדגם מייצג של כלל האוכלוסייה הבוגרת בישראל בגילאי 18 ומעלה.

ד"ר אור ענבי, חוקר במרכז ויטרבי לחקר דעת קהל ומדיניות במכון הישראלי לדמוקרטיה, מציין כי "מנתוני הדוח עולה כי התמיכה בראש הממשלה נמוכה: רק 15% היו רוצים לראות אותו כראש הממשלה לאחר תום המלחמה, ורק רבע סבורים כי נתניהו אכן יצליח לשמר את הקואליציה הנוכחית לאחר המלחמה. אלה נתונים בעייתיים מאוד למנהיג בשגרה, והם בעייתיים עוד יותר בזמן לחימה, בה יש חשיבות לתמיכה ציבורית רחבה.

בחירת העורכת