שר החינוך יואב קיש נטש בזעם את ישיבת הממשלה על עדכון תקציב המדינה לשנת 2024, זאת בזמן סקירת התקציב של שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ואגף תקציבים במשרדו - כשברקע קיצוץ רחב בתקציבי החינוך. במהלך הישיבה, ראש הממשלה נתניהו עקץ ואמר לשרים: "יצאת ולא תדרכת - לא יצאת".
> לכל העדכונים - עקבו אחר ערוץ הוואטסאפ של כאן חדשות
בישיבת הממשלה שהתקיימה בנושא התקציב, אמר השר בן גביר על תקציב המשטרה: "אפשר לסגור את המשטרה. חבל על הזמן בתקציב הנוכחי". שר המשפטים לוין הגיב: "השר בן גביר, תחשוב על זה כך: יש לזה יתרון, אם אין משטרה - אין פרקליטות". השר בן גביר הוסיף: "יסגרו הכל אבל המתיישבים ידפקו, הרי כולם יטענו שזה בגללם ובמקום להביא תועלת להתיישבות הוא (סמוטריץ') עושה נזק". שר האוצר סמוטריץ' ענה לו: "אתה מכין את המשטרה לכבוש את איראן עם התקציב שאתה מבקש".
לפני שהחלה הישיבה, פגישת משא ומתן שהתקיימה אצל נתניהו בין שר האוצר סמוטריץ' לשר בן גביר על תקציב המשטרה. השר בן גביר דרש בעקבות ה-7 באוקטובר להוסיף תקציבים לטובת מרכיבי ביטחון ביישובי קו תפר בתוך הקו הירוק כמו גדרות, שערים, מצלמות ותקציבים לכיתות הכוננות ביישובים. בתקציב הנוכחי אין הרחבה, אלא קיצוץ של מאות מיליונים בתקציב המשטרה.
בפגישת המו"מ אצל ראש הממשלה, אמר שר האוצר: "מרכיבי ביטחון זה רק ביהודה ושומרון. לא נשים עכשיו גדר בכל יישוב". השר בן גביר השיב: "כשאתה אומר רק לתת ליו"ש אתה הופך את המתיישבים לשנואים". נתניהו הציע להם לשבת ולדבר בנפרד אבל סמוטריץ' הודיע "אין על מה לדבר" - והמשא ומתן התפוצץ.
נגיד בנק ישראל אמר לשרים בישיבת הממשלה לאישור עדכון התקציב, שההצעה להעלאת המע"מ ב-1% ב-2025 אינה מספיקה, וצריך להעלות אותו השנה כדי לשדר רצינות לשווקים ולמנוע את הורדת דירוג אשראי. במצגת שהציג לשרים אמר הנגיד כי הוצאות המלחמה ברוטו בין 2023 ל-2025 צפויות להגיע ל255 מיליארד ש"ח. שר האוצר הפציר בשרים לאשר את הצעת התקציב ואמר: "כל יומיים אתם באים עם החלטת ממשלה 'תתנו פה', 'תתנו פה' ולא מוכנים להתגמש בכספים הקואליציוניים ובמשרדים - אל תבואו ותבקשו ממני לתת".
כמו כן, בהצעת ההחלטה שהופצה לשרים עולה כי הממשלה צפויה לעדכן את יעד הגירעון ל-6.6%. בתקציב המקורי לשנה זו נקבע כי הגירעון יסתכם לכל היותר ב-2.25%, אך הוצאות המלחמה הביאו להעלאה גבוהה מכך. יש לציין כי הדרג המקצועי באוצר הציע להעלות את הגירעון לכל היותר ל-5% ולעשות קיצוצים גדולים יותר מאלה שיובאו היום לממשלה. בנוסף, הממשלה תתבקש להצביע על העלאת המע"מ ב-1% בשנת 2025 במסגרת ההצבעה - כך פורסם אתמול בחדשות הערב בכאן 11.
עד כה, ראש הממשלה נתניהו התנגד בישיבות פנימיות להעלאת המע"מ מכיוון שהתחייב לכך שלא יעלה מיסים. אולם, בעקבות לחץ מצד גורמני המקצוע ומצד נגיד בנק ישראל הוחלט להביא את העניין להכרעת הממשלה - זאת כדי למנוע את הורדת דירוג באשראי של ישראל.