הצטרפו לכאן 11:
בישראל ההערכה הייתה ונותרה כי בית הדין הבין-לאומי לצדק בהאג יוציא צו כלשהו - אך לאו דווקא להפסקת לחימה בעזה. עם זאת, עצם הוצאת צו נגד ישראל עלולה להיות בעייתית. גם אם אין לבית הדין סמכויות אכיפה, בארץ בוחנים את ההשלכות המדיניות להוצאתו. מבין הצווים האפשריים שבית הדין יוציא: צו שיורה לישראל לאסוף ולשמר ראיות, צו שיורה לאפשר סיוע לתושבי עזה וצו המורה על חקירה חיצונית.
> הוואטסאפ של כאן חדשות - עקבו אחר הערוץ הרשמי
ב"כאן חדשות" פורסם לפני שבועיים כי עיתון "ניו יורק טיימס" דווח אתמול על חומרים ופרוטוקולים מסווגים שטרם נחשפו שהועברו לשופטי האג.
לפי הדיווח, במסגרת התביעה של דרום אפריקה ההגנה הישראלית הציגה למעלה מ-30 מסמכים מסווגים, הכוללים ציטוטים של בכירי ההנהגה והצבא בישראל - במטרה להפריך את האישומים לפיהם ישראל מבצעת "רצח עם" ברצועה. בהגשת המסמכים ביקשה ההגנה להוכיח שאמירות הפוליטיקאים בישראל שצוטטו מפי צוות התביעה, אינן תואמות את ההחלטות בפועל של קבינט המלחמה ודרגיה הבכירים.
החלטת ביה"ד בהאג בעניין צו נגד ישראל תתפרסם מחר. בארץ מעריכים: יוצא צו נגד ישראל. הצוות הישראלי העביר לשופטים חומרים שטרם נחשפו@almog_tamar | #חדשותהערב pic.twitter.com/PxzWmTi9Ie
— כאן חדשות (@kann_news) January 25, 2024
בין המסמכים המסווגים שהוגשו, סיכומים מתוך ישיבות קבינט מחודש אוקטובר, בהן הורה ראש הממשלה נתניהו על אספקת מים, מזון ודלק לרצועה ואף הנחה את חברי הממשלה לבחון גורמים חיצוניים שיקימו בתי חולים לטיפול באוכלוסייה האזרחית בה. בסיכום ישיבת קבינט מחודש נובמבר, נכתב כי נתניהו חזר על הצורך בהגדלת הסיוע לרצועה, וכי מומלץ להיענות בחיוב לבקשותיה של ארצות הברית בנוגע להכנסת הדלק לתוכה.
ישראל הגישה התכתבויות בין גורמים צבאיים לעובדי סיוע, ביניהם גורמים מטעם האו"ם ברצועה - בטענה כי אלו מראים את מאמציה לספק מזון ותרופות לרצועה. מומחי משפט מעריכים כי הגשת המסמכים עשויה לסייע לישראל, אך השופטים עשויים גם להתייחס למסמכים כחלק קטן בתוך תמונה רחבה הרבה יותר. בין המסמכים שהוגשו, לא נכללו סיכומים מתוך ישיבות הקבינט מהשבועות הראשונים למלחמה - בהם עלו קריאות לניתוק מוחלט של הרצועה ממים וחשמל.