הרמטכ"ל, רב אלוף הרצי הלוי, ומבקר המדינה מתניהו אנגלמן נפגשו הערב (רביעי) בניסיון למצוא פשרה בנוגע לעריכת הביקורת על הצבא. בחדשות הערב בכאן 11 פורסם כי תהיה ביקורת ויוכן דוח, אך מצד שני לא יהיה עיסוק או ביקורת על הלחימה שמתנהלת כעת, מ-7 באוקטובר ואילך.
> הוואטסאפ של כאן חדשות - עקבו אחרי הערוץ הרשמי, לחצו על הפעמון ואתם מעודכנים
אחרי העימות סביב הביקורת: הרמטכ"ל ומבקר המדינה נפגשו. @almog_tamar מפרסמת את הפשרה הנבחנת והשלבים#חדשותהערב pic.twitter.com/GwaAhZ65JV
— כאן חדשות (@kann_news) February 7, 2024
בתוך הטווח הזה מתנהל השיח כאשר בשלב הנוכחי פגישות של נציגי המבקר עם דרג לוחם אינן על הפרק וכמו כן יבחנו בשלב הראשון מסמכים רק עד 2022. עם זאת, נושאים צבאיים מסוימים שנוגעים לביקורת שנערכת בתחום האזרחי כן צפויים להיבחן כבר בשלב הזה, כך לדוגמה מה שנוגע לקצין הרפואה הראשי ולאגף הטכנולוגיה והלוגיסטיקה.
בחדשות הערב נחשפו גם לוחות הזמנים הצפויים, כאשר החלק הראשון, שנוגע בעיקר לחלק האזרחי צפוי להתפרסם כבר בעוד כמה חודשים. הכיוון הוא לפרסם את שאר הממצאים בתחילת 2025, אולם לוחות הזמנים כמובן כפופים להתפתחויות.
משרד מבקר המדינה ודובר צה"ל הוציאו לאחר הפרסום הודעה משותפת, שבה נכתב: "מבקר המדינה, מתניהו אנגלמן, והרמטכ"ל, רב אלוף הרצי הלוי, נפגשו היום בקריה בתל אביב. הפגישה התקיימה ברוח טובה מתוך רצון משותף לפעול מבלי לפגוע בלחימה. לשם כך יתקיים שיח בין דרגי העבודה, ולאחריו השניים ישוחחו בשנית".
במשרד מבקר המדינה ממשיכים לערוך ביקורת על מחדלי 7 באוקטובר, ונציגי מבקר המדינה הגיעו לפני שבוע למחוז הדרומי של המשטרה ונפגשו בין השאר עם מפקד המחוז, שלחם ונפצע בעצמו. הביקורת בעניין המחוז מתמקדת בבדיקת המסיבה ברעים - משלב ההיתכנות והאירועים ועד האירוע עצמו, וכן מה שקרה באופקים ובשדרות.
עוד בנושא
בחדשות שישי בכאן 11 דווח לפני כשבועיים כי מבקר המדינה אנגלמן מתכוון לחקור גם את שב"כ ואת המשטרה במסגרת חקירת המלחמה והאירועים שקדמו ל-7 באוקטובר. משרד המבקר ביקש מהיועץ המשפטי של המשטרה לאסוף מסמכים בנושא התנהלות המשטרה, כולל גיוס מילואים, הפעלת כוחות ואמצעים, ולהגיש אותו. גם שב"כ קיבל הנחיה דומה, והארגון מנהל שיח עם משרד המבקר בנושא.
גורמים צבאיים וביטחוניים מתחו ביקורת על ההחלטה וטענו כי תהליך ביקורת כזה באמצע מלחמה עלול להשפיע על שלמות התחקיר המבצעי. לדבריהם, יש לקיים אותו רק לאחר המלחמה - כפי שנעשה אחרי מלחמת לבנון השנייה ואירועי המשט לעזה. החלטה כזו, אומרים גורמים משפטיים צבאיים, היא בלתי מקצועית ועלולה להוביל למסקנות מוטות ומוטעות.