בהאג דנים ב"כיבוש הישראלי" - ללא נוכחות ישראל

בהאג דנים ב"כיבוש הישראלי" - ללא נוכחות ישראל
שר החוץ של הרשות הפלסטינית נשא דברים היום במסגרת שבוע דיונים ושימועים. במסגרת הדיונים, אמורים לשאת דברים נציגים של יותר מ-50 מדינות. הדיונים מתקיימים בשל החלטה שהתקבלה לפני כשנתיים בעצרת הכללית של האו"ם, אשר מבקשת מביה"ד חוות דעת מייעצת ולא-מחייבת
מחבר איתמר מרגלית מחבר איתמר מרגלית
Getting your Trinity Audio player ready...
שר החוץ הפלסטיני אל מאלכי ונציג הרשות הפלסטינית באום מנסור בדיון בית הדין הבינלאומי הפלילי האג
צילום: רויטרס

בית הדין הבין-לאומי לצדק שבהאג פתח היום (שני) שבוע דיונים ושימועים על "ההשלכות החוקיות של הכיבוש הישראלי בשטחים הפלסטיניים". במסגרת הדיונים, אמורים לשאת דברים נציגים של יותר מ-50 מדינות. היום נשא דברים מטעם הפלסטינים שר החוץ של הרשות הפלסטינית ריאד אל-מאלכי.

שר החוץ הפלסטיני אל-מאלכי טען בדיון כי "הפלסטינים נתונים זה עשרות שנים לקולוניאליזם ואפרטהייד, שמובילים למציאות של חוסר צדק ואין להם שום מקום בטוח". עוד אמר שר החוץ הפלסטיני כי "רצח העם המתחולל בעזה (אותו ישראל מבצעת כביכול) הוא תולדה של היעדר מעשה נגד ישראל". לדבריו, סיום הפטור מעונש לישראל הוא חובה מוסרית וחוקית.

השגריר הפלסטיני באו"ם, ריאד מנסור, אמר בפני שופטי בית הדין כי "המנהיגים הישראלים לא מרגישים יותר צריך להסתיר את כוונותיהם, ומדברים גלויות על דרכים להיפטר מהפלסטינים". לדבריו, "הם מתנגדים לחוק, והחוק בקושי יכול להשיב מלחמה בחזרה".

הדיונים מתקיימים בשל החלטה שהתקבלה לפני כשנתיים בעצרת הכללית של האו"ם, אשר מבקשת מבית הדין חוות דעת מייעצת ולא מחייבת על ה"כיבוש". נשמעים טיעונים גם בקשר למלחמה בעזה, על אף שזו לא העילה לדיונים השבוע. זו הפעם השנייה שהעצרת הכללית של האו"ם פונה לבית הדין לקבלת חוות דעת מייעצת על "הכיבוש" ביהודה ושומרון.

לשכת ראש הממשלה הבהירה כי "ישראל לא מכירה בלגיטימיות הדיון בבית הדין הבין-לאומי בהאג בעניין 'חוקיות הכיבוש'" וכי זהו "מהלך שנועד לפגוע בזכותה של ישראל להגן על עצמה מפני איומים קיומיים".

משרד החוץ מסר: "באמצעות הטלת האשמות שווא ויצירת מציאות מעוותת מיסודה, הרשות הפלסטינית מנסה להפוך סכסוך, שצריך להיפתר במשא ומתן ישיר וללא הטלות חיצוניות, להליך משפטי חד-צדדי ופסול שנועד לאמץ נרטיב קיצוני ומעוות, לפיו לפלסטינים אין אחריות ולישראל אין זכויות. מה שאין לו שום קשר לצדק".

עוד מסר המשרד: "נסיגה ישראלית מיהודה ושומרון, ללא תנאים וללא משא ומתן, קוראת למעשה לטבח נוסף באזרחים ישראלים. ‏הניסיון של ההנהגה הפלסטינית להפוך את המערכת הבין-לאומית לכלי מדיני לתקוף את ישראל פוגע הן באמון העולמי במערכת המשפט הבין-לאומית והן בסיכויים להגיע לפתרון הסכסוך. ‏במשך שנים דחתה ההנהגה הפלסטינית משא ומתן ישיר לפתרון הסכסוך, תוך טיפוח הסתה לטרור, קידום אנטישמיות ומתן תמריצים כספיים לטרוריסטים שרוצחים יהודים".

"‏כל זאת הוסתר מבית המשפט בשאלות המעוותות והחד-צדדיות שהציבה לו האסיפה הכללית, השואפת לקבוע מראש את תוצאות ההליכים ללא התחשבות בעקרונות היסוד של המשפט הבינלאומי ובמסגרת המשפטית החלה על סתירה. על בית המשפט להימנע מהשתתפות בקרקס תקשורתי זה ולקבוע כי על הפלסטינים לחזור למסגרות המשפטיות הקיימות על מנת לפתור את הסכסוך באמצעות משא ומתן ישיר בין הצדדים".

הפופולריים