אחרי שקנדה ושוודיה חידשו את המימון, ראש אונר"א: "נמצאים בסכנת מוות"

שוודיה וקנדה חידשו את המימון, אונר"א: "אנו בסכנת מוות"
ישראל קראה השבוע לנציבות האירופית ולשאר המדינות התורמות שלא לחזור ולתרום לאונר"א - בשל הקשר ההדוק בין הסוכנות ועובדיה לחמאס
מחבר יואב זהבי מחבר יואב זהבי
Getting your Trinity Audio player ready...
AP
צילום: AP

שבדיה הודיעה הבוקר (שבת) כי תחדש חלק מהעברת הכספים לאונר"א, לאחר שהשהתה אותם בשל ההאשמות כי אנשי הסוכנות היו מעורבים בטבח 7 באוקטובר. המדינה הסקנדינבית הבטיחה להעביר לאונר"א סכום של 20 מיליון דולר.

הוואטסאפ של כאן חדשות - עקבו אחרי הערוץ הרשמי

הלילה, דווח בסוכנות הידיעות רויטרס כי קנדה תחדש את תמיכתה הכספית באונר"א. השר הקנדי לפיתוח בין-לאומי, אחמד חוסיין, הודיע כי ארצו קיבלה מהאו"ם הסברים שהניחו את דעתה על הבדיקה המתנהלת בדבר האשמות ישראל שעובדי אונר"א מעורבים בטרור. זאת לאחר החלטת האיחוד האירופי להקצות 50 מיליון אירו לאונר"א.

אחרי חידוש המימון, ראש אונר"א, לדזאריני קרא "הסוכנות בסכנת מוות, מסתכנת בפירוק. מה שעומד על הפרק הוא גורל הפלסטיניים היום בעזה בטווח-הקצר המתמודדים עם משבר הומניטרי חסר-תקדים לגמרי".

קנדה היא אחת מ-16 המדינות שהשעו את תמיכתן בסוכנות האו"ם המסייעת לפליטים פלסטינים. בתוך כך, ישראל קראה השבוע לנציבות האירופית ולשאר המדינות התורמות שלא לחזור ולתרום לאונר"א בשל הקשר ההדוק בין הסוכנות ועובדיה לחמאס. ההחלטה על חידוש התמיכה מטעם קנדה והאיחוד האירופי התקבלה לפני שוועדות החקירה של האו"ם הגישו את מסקנותיהן.

משרד החוץ הישראלי גינה את החלטת האיחוד האירופי והודיע כי "ישראל תציג בשבועות הקרובים בפני המדינות התורמות ומול ועדות החקירה של האו"ם את כל המידע שנמצא ברשותה". כמו כן, דובר צה"ל פירסם השבוע הקלטות מפלילות של שני עובדי אונר"א, שהשתתפו בטבח 7 באוקטובר. בנוסף, מערכת הביטחון חשפה בחודש שעבר כי מתוך 12,000 עובדי אונר"א ברצועת עזה - קרוב ל-9,500 קשורים לחמאס בצורה כזו אחרת. המשמעות היא שאחד מתוך חמישה מתוך עובדי אונר"א ברצועת עזה הוא איש חמאס.

מאז שנחשף חלקם של עובדי אונר"א בטבח, מזכ"ל אונר"א פיליפ לזריני, אמר כי הדברים ייחקרו וכי יינקטו הליכים פליליים ומשפטיים כלפי עובדי הסוכנות שלקחו חלק בטבח. עם זאת, חברי ועדת המשנה לענייני מדיניות חוץ והסברה בכנסת עודכנו כי כמעט כל 12 המחבלים עובדי אונר"א שיש לגביהם ראיות כי השתתפו בטבח - מתו מאז. כבר ב-7 באוקטובר היה ידוע כי כמה מהם חוסלו על ידי כוחות הביטחון בתחומי העוטף. 

בעוד סוכנות אונר"א נמצאת תחת חקירה בנוגע למעורבות כמה מעובדיה בטבח 7 באוקטובר, זו מקדמת חקירה שטרם פורסמה, בה מואשמת ישראל בהתעללות במאות עצורים פלסטינים במהלך המלחמה. דוח החקירה כולל עדויות של 100 לפחות מהעצורים הטוענים כי הוחזקו בתנאים מתעללים, ועברו הפשטות, התעללות מינית ורפואית, כשנמנעה מהם גישה לרופא ועורכי דין. מצה"ל נמסר כי כמה עצורים מתו במעצר, ביניהם כאלה שסבלו ממחלות או פציעות קודמות, וכי כל מקרה שכזה נחקר. עוד נמסר כי צה"ל דוחה את ההאשמות על התעללות מינית ובכלל, ומבהיר כי חייליו פועלים בהתאם לחוק הבין-לאומי.

הפופולריים