הדילמה של ישראל בבית הדין בהאג

הדילמה של ישראל בבית הדין בהאג
ישראל צפויה שלא להגיש תגובה לבקשות הצווים של דרום אפריקה בהאג
מחבר תמר אלמוג מחבר תמר אלמוג
Getting your Trinity Audio player ready...
ICJ IJC
צילום: אי-פי

פרסום ראשון: ישראל צפויה שלא להגיש מחר תגובה לבקשות הצווים של דרום אפריקה בבית הדין הבין-לאומי בהאג, למרות שהתבקשה לעשות זאת. כך פורסם הערב (שלישי) בחדשות הערב בכאן 11. זאת לאחר הודעת בית הדין, כי ידון השבוע בבקשת דרום אפריקה להוציא צווים נגד ישראל.

בישראל התרעמו לגבי ענייניות בית הדין במהלך כזה - וכעת מתלבטים בישראל האם וכיצד להשתתף בדיונים שנקבעו בימים חמישי ושישי בבית הדין. ממשרד ראש הממשלה נמסר בתגובה: "המועד של הדיון בהאג התקבל בהתראה קצרה. בישראל כעת בוחנים את הנושא".

עקבו אחר ערוץ הוואטסאפ של כאן חדשות

7.10.360: פרויקט הנצחה דיגיטלי לאירועי 7 באוקטובר

ביום שישי האחרון, דרום אפריקה ביקשה מבית הדין לנקוט בצעדי חירום נוספים בתיק המתנהל נגד ישראל - ולהוציא צווים נוספים נגדה. זאת בטענה שבצעדים שבהם נקט בית הדין אין התייחסות לנסיבות שהשתנו בעזה, בעקבות הפעולה ברפיח. בתוך כך, מצרים הודיעה שלשום כי תתמוך בתביעה שהגישה דרום אפריקה נגד ישראל. 

ההערכה היא שבעקבות בקשת דרום אפריקה, בית הדין יוציא צווים למניעה וענישה של ישראל בגין רצח עם ברצועת עזה. כמעט מחצית משופטי ההרכב, שבראשותו נשיא לבנוני, חשבו להוציא צו הפסקת לחימה עוד לפני הכניסה לרפיח. אולם, במקביל ישראל הגישה דוח שהדגיש את הצעדים ההומניטרים שהיא נוקטת ברצועת עזה. 

בתוך כך, דיפלומטים מערביים אמרו לכאן חדשות כי שריפת משאיות הסיוע ההומניטרי על ידי מפגינים - עלולה לפגוע בישראל בדיונים הקרובים בית הדין בהאג. על כן, בארצות הברית ובאירופה דורשים מישראל להעמיד את המתפרעים לדין.

בית הדין הבין-לאומי בהאג דן בתביעתה של דרום אפריקה נגד ישראל בחודש ינואר, והחליט כי לא יורה על הפסקת המלחמה כפי שדרשה התביעה. עם זאת, הוצאו שני צווי ביניים נגד ישראל, לפיהם על המדינה לנקוט באמצעים אפקטיביים לסיוע הומניטרי לתושבי הרצועה ולמניעת רצח עם. בית הדין דרש שישראל תפרט עד סוף חודש פבואר כיצד היא עומדת בצווים שהוצאו. גורמי מקצוע ייעצו לדרג המדיני לקיים את הצווים שהוצאו ולהגיש דוח לבית הדין כנדרש, וכך לא להפר את החלטתו.

בחירת העורכת