גורמים המעורים במשא ומתן לשחרור חטופים אמרו הערב (שלישי) כי סוגיות משמעותיות התקדמו לאחר יומיים של דיונים בקהיר. "צפוי לנו משא ומתן מורכב של כמה שבועות. ההודעות האופטימיות מוקדמות, אך יש חלקים רבים בהם יש הסכמות בין הצדדים", כך נמסר מטעם בכיר המעורה בשיחות.
> הוואטסאפ של כאן חדשות - עקבו אחרי הערוץ הרשמי
במקביל, ראש השב"כ, ששהה בקהיר ביומיים האחרונים כחלק מהמגעים לעסקה, שב ארצה. רונן בר ואלוף במיל' ניצן אלון יחברו מחר לראש המוסד לנסיעתו לקטר, לפסגה המרובעת עם ראש ה-CIA ויליאם ברנס, ראש ממשלת קטר אל ת'אני וראש המודיעין המצרי. על כך הוסיף הגורם הישראלי הבכיר: "בפסגה בדוחא יתקיימו דיונים גם לגבי המנגנון לגישור על הפערים בין הצדדים - בראשם מתווה הפסקת האש, וסוגיית שחרור האסירים".
קודם לכן, מקור מצרי רם דרג אישר לערוץ "אל-קאהרה" בארצו כי ישנה הסכמה בין ישראל לחמאס על רוב הנקודות שהוצגו במשא ומתן לעסקת חטופים.
בחדשות הערב בכאן 11 פרסמנו אמש כי המשלחת הישראלית לקהיר דנה עם המצרים והאמריקנים בהקמת מכשול תת-קרקעי מתקדם בגבול בין עזה למצרים. על פי הפרסום, ישראל אף נערכת לוותר על השליטה בציר פילדלפי ולהעבירה לידי מצרים אם העסקה הנידונה כעת תצא לפועל.
המשלחת הישראלית דנה עם המצרים והאמריקנים בהקמת מכשול תת-קרקעי מתקדם בגבול בין עזה למצרים - מתוך הבנה שישראל תעביר את השליטה האזרחית במעבר וציר פילדלפי חזרה למצרים. גורמים ביטחוניים אמרו בדיונים: אסור לוותר על נכסים אסטרטגיים - בהם מעבר רפיח וציר פילדלפי@SuleimanMas1 #חדשותהערב pic.twitter.com/2Ht5sDN6Ab
— כאן חדשות (@kann_news) July 8, 2024
בהודעה שפרסמה בתחילת השבוע לשכת ראש הממשלה, וספגה ביקורת מצד ארצות הברית וחמאס, פורטו הדרישות והעקרונות שעליהן נתנה ישראל את הסכמתה. מלשכת נתניהו נמסר עם פרסום ההודעה כי "המתווה שהוסכם על ישראל וזכה לברכת הנשיא ביידן יאפשר לישראל להשיב חטופים מבלי לפגוע ביתר מטרות המלחמה".
התנאים שעליהם הסכימה ישראל:
1. כל עסקה תאפשר לישראל לחזור ולהילחם עד להשגת כל מטרות המלחמה.
2. לא יתאפשרו הברחות נשק לחמאס מגבול עזה-מצרים.
3. לא תתאפשר חזרת אלפי מחבלים חמושים לצפון הרצועה.
4. ישראל תמקסם את מספר החטופים החיים שיוחזרו משבי החמאס.
בממשל האמריקני הביעו תסכול מהודעת נתניהו. "זה לא מסייע ולא מקדם את האפשרות להגיע לעסקה", אמרו גורמים בממשל ביידן לכאן חדשות. לדבריהם, ישנה הרגשה כי בכל פעם שיש דרך להתקדם ואולי לסגור פערים - יש הצהרה חדשה שלא מסייעת לסגור אותם ולהגיע לעסקה.
דובר המועצה לביטחון לאומי האמריקני ג'ון קירבי מתח ביקורת אתמול בתדרוך שערך לעיתונאים על הודעות ישראל וחמאס בנושא עסקת החטופים. "בשני הצדדים אנו רואים הצהרות פומביות שאינן משקפות באופן מלא את השיחות שאנו מקיימים איתם או עם נציגיהם", אמר.
דובר המועצה לביטחון לאומי האמריקני ג'ון קירבי על הודעות ישראל וחמאס על עסקת החטופים: "בשני הצדדים אנו רואים הצהרות פומביות שאינן משקפות באופן מלא את השיחות שאנו מקיימים איתם או עם נציגיהם"@itamargalit pic.twitter.com/XHkd1qasSr
— כאן חדשות (@kann_news) July 8, 2024
בחמאס מתחו גם כן ביקורת על הודעת נתניהו. מנהיג ארגון הטרור איסמאעיל הנייה ערך שיחות בהולות עם המתווכים ומסר להם כי "קריאות צה"ל לפינוי שכונות רחבות בעזה, מעשי הטבח, ההרג והגירוש" עלולים להשיב את המשא ומתן לנקודת האפס, והטיל על נתניהו וצה"ל את האחריות על קריסת נתיב השיחות הזה.