בניגוד לקביעה המשפטית

נתניהו ימנה את נציב שירות המדינה: "אין כאן שלטון של פקידים מורמים"

נתניהו ימנה את נציב שירות המדינה: "זהו לא שלטון פקידים"
ראש הממשלה תקף את החלטת היועמ"שית, "אתם לא מבינים מה זה דמוקרטיה"
מחבר מיכאל שמש מחבר מיכאל שמש
Getting your Trinity Audio player ready...
השרים גלנט, כ"ץ ולוין עם ראש הממשלה נתניהו בכנסת, פברואר 2024
השרים גלנט, כ"ץ ולוין עם ראש הממשלה נתניהו בכנסת, פברואר 2024 צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

הממשלה אישרה היום (ראשון) פה אחד את הצעת ראש הממשלה בנימין נתניהו, המאפשרת לו לבחור את נציב שירות המדינה הבא, זאת בניגוד לקביעת היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב-מיארה, כי יש מניעה משפטית לצעד הזה. 

הוואטסאפ של כאן חדשות - עקבו אחר הערוץ הרשמי

נתניהו תקף את החלטת הדרג המשפטי: "אתם לא מבינים מה זו דמוקרטיה. אין בעיה לבדוק טוהר מידות. הציבור שולח את הנבחרים ליישם מדיניות ולמנות מינויים בכירים".

לאחר אישור ההצעה, הזהיר המשנה ליועמ"שית גיל לימון: "הממשלה בעצמה הציעה שיגובש נוהל חדש. אנחנו רואים בשנים האחרונות שיש דרישה לכישורים לתפקידים בכירים. וודאי שנציב צריך להיות בכל כישורים כאלה. אסור שזה יהיה מינוי פוליטי".

היועמ"שית: יש להקפיד על הליך איתור מקצועי

מוקדם יותר, בהרב-מיארה, התריעה במכתב כי יש מניעה לקדם את הצעתו של נתניהו, שנציב שירות המדינה ימונה על ידו באופן אישי ופוליטי. על פי היועמ"שית, ההצעה לשנות את אופן מינוי נציב שירות המדינה, אשר נובעת משיח פוליטי, מהווה פגם תהליכי חמור.

בהרב-מיארה ציינה כי ההצעה לא הוצגה על ידי גורם משפטי או מקצועי, דבר שמוביל לחשש מקבלת החלטות שרירותיות. המניעה החוקית נובעת מהצורך להקפיד על כללים שנקבעו בעבר, והיועמ"שית מדגישה כי כל חריגה מהכללים מחייבת הסבר מנומק, אחרת ההליך עלול להיתפס כלא תקין.

היועמ"שית ציינה כי יש להקפיד על הליך איתור מקצועי שיבטיח כי המועמד לנציב שירות המדינה יהיה נקי כפיים, מקצועי וא-פוליטי.

בהרב מיארה הדגישה כי המינוי חייב להתבצע בהתאם לדרישות כשירות ברורות ואמות מידה מהותיות, כדי לשמור על האינטרס הציבורי ולמנוע ניגודי עניינים. המצב הנוכחי, שבו לא נקבע תיאור תפקיד ברור לנציב, מצריך שינוי מיידי כדי להבטיח את טוהר המידות והגינות בתהליך המינוי.

תמיכת שר הביטחון בהצעת נתניהו - והביקורת

מוקדם יותר, הביע שר הביטחון יואב גלנט תמיכה בהצעה של נתניהו למנות את נציב שירות המדינה באמצעות ועדה מייעצת, זאת למרות התנגדות היועצת המשפטית לממשלה.

"תומך בהצעה באמצעות הוועדה כמקובל מאז ומעולם. מדובר בכלי מרכזי המאפשר לממשלה לממש את מדיניותה בהתאם לרצון הבוחר", כתב גלנט בחשבון ה-X שלו. הנושא צפוי לעלות לדיון בישיבת הממשלה הקרובה שתתקיים בהמשך היום.

יו"ר המחנה הממלכתי בני גנץ הגיב בחשבון ה-"X" שלו לשר הביטחון: "יואב, מאז ומעולם לא הייתה בישראל ממשלה שהביאה אסון כבד כפי שהביאה הממשלה הזו. מאז ומעולם לא הייתה ממשלה שריסקה את השירות הציבורי כפי שריסקה הממשלה הזו. מאז ומעולם, לא הייתה ממשלה שהתעסקה בג׳ובים, בטיסות ובכספים קואליציוניים בזמן מלחמה, כמו הממשלה הזו. מאז ומעולם לא הייתה ממשלה שהייתה צריכה למנות כל כך הרבה פרויקטורים, הסתמכה על ארגונים אזרחיים וכשלה בטיפול באזרחים בעת אסון, כמו הממשלה הזו.

מנגד, ראש האופוזיציה יאיר לפיד הזהיר: "מי שמתמנה בימים אלה בהליך לא תקין ובניגוד להנחיות הייעוץ המשפטי לממשלה צריך לדעת שהוא לא יוכל להישאר בתפקידו אחרי הבחירות. אנחנו נבטל כל מינוי שנעשה שלא כדין".

יו"ר ישראל ביתנו אביגדור ליברמן מתח ביקורת חריפה על הממשלה: "לפי הדיווח של המודיעין האמריקני שהתפרסם בסוף השבוע, איראן דוהרת לנשק גרעיני. ובמה עוסקת ממשלת ישראל והעומד בראשה? באישור החלטת ממשלה לחוק הג'ובים החדש שיאפשר לנתניהו למנות את כל מקורביו למשרות בשירות הציבורי".

בתוך כך, ראש לשכת עורכי הדין, עו"ד עמית בכר, פנה למזכיר הממשלה יוסי פוקס בעניין המינוי הצפוי. בכר הדגיש את חשיבות עצמאותו של נציב שירות המדינה וקרא לממשלה לכבד את חוות הדעת של היועצת המשפטית לממשלה. "לא ניתן להתעלם מקביעות מקצועיות ומשפטיות שהובאו בהקשר זה", כתב בכר.

ראש הממשלה: אין שום סיבה עניינית להחריג את אופן מינויו של נציב שירות המדינה

נתניהו על הצעת התיקון לדרך מינויו של נציב שירות המדינה: "מדובר בניסיון לשנות נוהל לבחירת נציב שירות המדינה שהיה קיים מאז קום המדינה. יש כאן ניגוד של שתי השקפות - החלטת הפקידים או החלטת העם. אנחנו בעד החלטת העם, שבאה לידי ביטוי באמצעות הבחירה הדמוקרטית של העם בנציגיו.

רמטכ"ל, ראש שב"כ, ראש מוסד - אלה דברים שבנפשנו, שדורשים יכולת מקצועית גבוהה. ומה יקרה אם הממשלה תמנה מישהו שאינו מוכשר לתפקידים אלה? אז הציבור יחליף את הממשלה, שיכולה לקבוע מינויים חדשים. אין כאן שלטון של פקידים מורמים מעם, שיודעים טוב יותר מהממשלה. אין דבר כזה".

"אם אנחנו לא נותנים לפקידים להחליט על כישוריהם של ראשי מערכות הביטחון שלנו, מדוע חייבים להחריג את המינוי של נציב שירות המדינה, ולמסור אותו לידיהם? יתר על כן, מדוע שהפקידים לא יקבעו מה הם הכישורים הדרושים לראש הממשלה, שהשפעתו גדולה הרבה יותר מזו של הרמטכ"ל, ראש המוסד, ראש השב"כ והנציב?".

"הפקידים יכולים למשל לקבוע שראש הממשלה חייב להיות עם ידע כלכלי, צבאי, מדיני, אבל זה לא יעלה על הדעת שהם יקבעו זאת. הציבור קובע גם כאן. לכן אין שום סיבה עניינית להחריג את אופן מינויו של נציב שירות המדינה, ולהכפיפו לשלטון הפקידים".

בדיון סוער שהתקיים לפני כחודש בישיבת הממשלה סביב מינוי נציב שירות המדינה, הטיחו שרים ביקורת קשה ביועצת המשפטית לממשלה ובמשנה שלה. גלי בהרב מיארה הדגישה כי נציב שירות המדינה הבא ימונה בדרך של ועדת איתור על ידי שופט עליון בדימוס, כשלפי החוק, המינוי אמור להתבצע בידי ראש הממשלה.

הפופולריים