שר המשפטים יריב לוין השיב היום (שני) לבג"ץ בעניין אי מינוי נשיא לבית המשפט העליון. כפי שפורסם בכאן חדשות בתחילת החודש, לוין הציע פשרה לפיה השופט יוסף אלרון יכהן בתפקיד שנה, עד לפרישתו בספטמבר 2025.
> הוואטסאפ של כאן חדשות - עקבו אחר הערוץ הרשמי
עוד על פי הפשרה שהציע לוין, עם תום כהונתו של אלרון, יכהן בתפקיד שופט מכהן של בית המשפט העליון, שיוצע על ידי נציגי הרשות השופטת בוועדה עד לפרישתו. שני המינויים ייעשו באותה ישיבה של הוועדה לבחירת שופטים.
אחרי ההתנגשות בין השר למ"מ נשיא ביהמ"ש העליון - צפוי פסק דין. אם ביהמ"ש יחייב את לוין לכנס את הוועדה לבחירת שופטים, הוא יעשה זאת, אך לא ישתף פעולה עם הנשיא שייבחר כך | הפרסום הראשון של @almog_tamar מתוך #חדשותהערב pic.twitter.com/R2v0RznsYS
— כאן חדשות (@kann_news) August 26, 2024
ממלא מקום נשיא בית המשפט העליון, השופט עוזי פוגלמן, השיב להצעה של לוין: "שיטת הסניוריטי נועדה להגן על העצמאות השיפוטית ולמנוע פוליטיזציה של שופטי בית המשפט העליון ונשיאיו. עמדתנו היא שאין הצדקה לסטות ממנה. הצגת הצעה המבוססת על ביטול השיטה אינה מייצגת כל התקדמות. מעבר לכך, ההצעה למנות בו זמנית שני שופטים לתפקיד נשיא בית המשפט העליון שיכהנו זה לאחר זה, מעוררת קשיים משפטיים ניכרים".
פוגלמן הוסיף והאשים: "במכתבך אתה מציין כי הימים הקשים והמאתגרים מחייבים את כולנו לעשות מאמץ עליון כדי להגיע להסכמות. למרבה הצער התנהלותך מזה מספר חודשים, שבמסגרתה אתה מונע הפעלת סמכויות שונות שנדרשות לצורך פעילותה התקינה של הרשות השופטת, אינה מתיישבת עם דבריך אלו ומקשה באופן שיטתי על עבודתה ועל השירות שניתן לציבור בישראל".
לשכת שר המשפטים מסרה תגובה לתשובתו של השופט פוגלמן, בשם מקורבי השר לוין: "רק בשבועיים האחרונים מונו נשיא לבית המשפט המחוזי בחיפה וסגני נשיא לכמה בתי משפט, וכן בוצעו שורה נוספת של מינויים המצריכים הסכמה והתייעצויות משותפת בין השר לממלא מקום הנשיא. כל זאת לצד מינויים של 162 שופטים בחודשים האחרונים, מספר שיא שלא היה כמוהו בשנה אחת".
עוד נמסר כי "מי שמפריע באמת לשופט פוגלמן הוא דבר אחד: הרצון של השר לוין לגוון את הרכב בית המשפט ולהבטיח שיהיה בו ייצוג להשקפות עולם שונות. ההסתתרות של השופטים וההתנגדות שלהם לכל פשרה רק מוכיחות עד כמה הדרישה לגיוון מוצדקת (...) במקום להתבצר, ראוי שיקבל את הצעת הפשרה ההוגנת והמאוזנת שהציע השר לוין, או שיציע מתווה פשרה הגון ומאוזן אחר. זו אחריותו כמי שעומד בראש בית המשפט העליון של כלל אזרחי ישראל".
עוד הציע לוין במסגרת הפשרה כי ימונו שלושה שופטים לבית המשפט העליון:
- הראשון: ימונה על פי הצעת רוב נציגי מערכת המשפט בוועדה, שיציעו שני מועמדים. המועמד שייבחר יהיה זה שיועדף על ידי רוב מקרב נבחרי הציבור בוועדה.
- השני: ימונה על פי הצעת רוב נבחרי הציבור בוועדה, שיציעו שני מועמדים. המועמד שייבחר יהיה זה שיועדף על ידי רוב מערכת המשפט בוועדה.
- השלישי: ימונה בהסכמה בין כלל חברי הוועדה מקרב השופטים המחוזיים המכהנים.
על כך אמר ממלא מקום נשיא בית המשפט העליון: "הצעתך בסעיף זה (מינוי 3 שופטים) מעוררת אף היא קשיים חוקיים ניכרים. אסתפק
בכך שאומר כי הגם שהיא נחזית כהצעה שוויונית, ההצעה פוגעת למעשה בשוויון שבין חברי הוועדה ומייתרת את קולם של חלק מחבריה".
בתשובתו לבג"ץ נכתב מטעם שר המשפטים יריב לוין: "נוכח נכונותו של השר להגיע לפשרות משמעותיות, לא ניתן להתעלם מכך שקבלת העתירה (נגד אי מינוי נשיא) לא רק שאינה מוצדקת, אלא כאמור תמנע בפועל הגעה לפשרות מתחייבות בנושאים אחרים, לרבות מינוי שלושת השופטים לבית המשפט העליון".
עוד נכתב: "המציאות שבה מנסים לגרור את בית המשפט הנכבד להכרעה בשאלות המשפיעות על בחירתם של נשיא בית המשפט העליון ושופטיו, תפגע באופן קשה בלגיטימיות של ההחלטה שתתקבל, באמון הציבוד במערכת ובמעמדו של הנשיא ככל שימונה בדרך כזו".
התנועה לאיכות השלטון, שעתרה לבג"ץ, הודיעה כי היא דוחה מכל וכל את הצעת הפשרה של שר המשפטים. יושב ראש התנועה, ד"ר עו"ד אליעד שרגא, מסר: "הצעתו של השר לוין חושפת את כוונותיו האמיתיות - ניסיון ברור להשתלט על מערכת המשפט ולהחליש את בית המשפט העליון. זה נסיון להכניס צלם להיכל ולהחזיר בדלת הראשית את ההפיכה השלטונית בזמן מלחמה. לא יקום ולא יהיה".
חברת הוועדה לבחירת שופטים, חברת הכנסת קארין אלהרר מיש עתיד, התנגדה גם היא: "הצעת ה'פשרה' של לוין היא לא עמק השווה - היא כיפוף כללי המשחק רק כי הם לא מתאימים לו. לוין מעוניין לשבור את כל הנהגים הקיימים, להחליש את הרשות השופטת ולדחוק את שופטי העליון לפינה - בכסות של "פשרה" ממוחזרת וחסרת תם לב ומילים יפות כמו הסכמה רחבה. זה לא עובד על אף אחד".