היועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב-מיארה תקפה היום (שלישי) את מדיניות שר המשפטים יריב לוין: "הפגיעה ברשות השופטת בעת הזו מזיקה במיוחד, אינה אחראית ומנוגדת לאינטרס הלאומי. ייצוב מערכת המשפט והקפדה על עצמאותה הם צו השעה".
> הוואטסאפ של כאן חדשות - עקבו אחר הערוץ הרשמי
בהרב-מיארה אמרה את הדברים בטקס הפרישה של ממלא מקום נשיא בית המשפט העליון, השופט עוזי פוגלמן. שר המשפטים לוין נכח גם הוא בטקס. לצד בהרב-מיארה, נשאו דברים גם היועצת המשפטית לכנסת, ראש לשכת עורכי הדין והשופט יצחק עמית.
"פגיעה בכל תחומי החיים והחברה"
"הנזקים הנגרמים מהחלשת המערכת המשפטית ומפגיעה בעצמאותה לא נעצרים בכותלי האולמות הללו", האשימה היועמ"שית, "מדובר בפגיעה בכל תחומי החיים והחברה - בתחום הכלכלי, החברתי ובשוויון בחלוקת הנטל והמשאבים, בתחום המדיני והבין-לאומי, ועוד ועוד".
היועמ"שית תקפה את סירובו של שר המשפטים למנות נשיא קבוע לבית המשפט העליון: "האמת צריכה להיאמר - נשיא בית המשפט העליון הוא לא עוד מינוי בכיר בשירות הציבורי. הוא ראש הרשות השופטת, אחד מסמלי השלטון. מצב שבו הרשות השופטת פועלת בלי ראש קבוע במשך כשנה הוא בלתי נסבל מבחינה משטרית".
היא הוסיפה: "המשמעות של בית משפט עליון מוחלש או מותש בשל דילולו היא שלטון ללא בקרה, פגיעה בזכויות אדם בהכרח והתעצמותן של תופעות מסוכנות כמו קידום מקורבים על בסיס קשרים ולא על בסיס כישורים, אי-שוויון בהשתתפות בנטל המלחמה, מחד, והנאה ממשאבי המדינה, מאידך - ושחיתות שלטונית".
בהרב-מיארה סיכמה: "הפגיעה ברשות השופטת בעת הזו מזיקה במיוחד, אינה אחראית ומנוגדת לאינטרס הלאומי. ייצוב מערכת המשפט והקפדה על עצמאותה הם צו השעה".
"אחת התקופות הקשות ביותר של מערכת המשפט"
השופט יצחק עמית, ממלא המקום החדש שנכנס לתפקיד, נפרד: "עוזי קיבל על עצמו את תפקיד ממלא מקום נשיא בית המשפט העליון באחת התקופות הקשות ביותר של מערכת המשפט, אם לא הקשה ביניהן – והעובדה שבית משפט זה מוֹנה לאחר פרישתו שנים עשר שופטים ושופטות בלבד,היא אך אחת האינדיקציות לכך. בדרכו המיוחדת הצליח ממלא מקום הנשיא פוגלמן לעמוד בפרץ מול ניסיונות פגיעה במערכת בתי המשפט, והצליח לנווט את ספינת המערכת במים הסוערים תוך חתירה מתמדת לשיתוף פעולה ענייני".
"כמו חברי וקודמי בתפקיד, אף לנגד עיניי ניצבת המשימה הנכבדה של שמירה על עצמאותה של מערכת בתי המשפט. משימה זו עומדת בלב תפקידה של הרשות השופטת מאז קום המדינה, הן בזמני שגרה והן בזמני חירום. דווקא בימים אלה של מלחמה, יש לשמור מכל משמר על העצמאות ואי-התלות של בתי המשפט, ולמעשה של מערכת המשפט כולה – אשר מאז ומתמיד שימשה ככיפת ברזל משפטית נגד ניסיונות להחליש את הלגיטימציה המשפטית והבינלאומית של המדינה.
"מערכת האיזונים והבלמים בדמוקרטיה הישראלית חסרה מנגנונים רבים שקיימים בדמוקרטיות אחרות בעולם. בהינתן מצב זה, מערכת בתי המשפט בישראל היא שומר סףעיקרי כנגד החשש מהפעלת כוח שלטוני ללא מעצורים; והיא אחת הערבויות החשובות לשמירה על שלטון החוק, הפרדת הרשויות, והמשטר הדמוקרטי כולו", סיכם עמית.
"נשיא קבוע לבית המשפט העליון - לא מונה במכוון"
השופט עוזי פוגלמן הצטרף לדברי הביקורת של נושאי הדברים בטקס פרישתו: "ביקורת שיפוטית אפקטיבית מחייבת, כתנאי מקדים, שמירה על עצמאותה ועל אי תלותה של הרשות השופטת. עצמאות זו משמעה כי שופטי ישראל מחויבים כולם ליישם את הדין לפי מיטב הבנתם ותפיסתם. זאת, גם כאשר הכרעתם אינה פופולרית, וגם כאשר היא עשויה לעורר ביקורת ציבורית קשה. זהו עיקרון יסודי שניצב בשורש עבודתה של הרשות השופטת כולה, בבחינת קיום הצהרת האמונים: "לא להטות משפט ולא להכיר פנים".
"ברצוני להדגיש – עצמאות בית המשפט אינה פריבילגיה של השופטים. בית משפט עצמאי הוא הערובה לכך שזכויות האדם יישמרו, שהשלטון יפעל בגבולות החוק, ושהצדק ייעשה וגם ייראה. לצערי, מזה זמן אנו עדים למתקפות אישיות כלפי שופטים בשל ביצוע מלאכתם השיפוטית על פי הדין. זוהי תופעה מדאיגה.
"להבדיל מביקורת לגיטימית ועניינית, מתקפות אישיות נגד שופטים מכוונות לפגיעה באותה עצמאות שיפוטית, ומטרתן לאיים על שופטים כך שלא יקבלו החלטה הסותרת את עמדת המבקרים. למתקפות אישיות על שופטים אין מקום במדינה דמוקרטית. מצב דברים שבו נשמעות קריאות מצד אנשי ציבור להדחת שופטים, או לאי-קידומם, בשל תוכנן של הכרעות שיפוטיות, הוא מצב שאין לקבלו.
"בהזדמנות זו, אני מבקש לשוב ולהדגיש את המחויבות של הרשות השופטת להגן על כלל השופטים – אשר עושים את מלאכתם מתוך תחושת שליחות ומסירות. לא ניתן יד למצב שבו שופט ייפגע בשל כך שעשה את מלאכתו.
"הניסיונות להטיל מורא על שופטים מכהנים, מצטרפים לניסיונות נוספים לפגוע בעצמאותה של הרשות השופטת, ובתוך כך ליוזמות לצמצום משמעותי של סמכויות בתי המשפט ולקריאות פומביות שלא לקיים הכרעות שיפוטיות. כל אלה נועדו להחליש את הרשות השופטת.
"אין לכחד, בשנתיים האחרונות ספינת הרשות השופטת שטה על מים סוערים במיוחד. על רקע מציאות זו, בפעם הראשונה בשבעים ושש שנות קיומה של מדינת ישראל, לא מונה – במכוון – נשיא קבוע לבית המשפט העליון".