ראש הממשלה בנימין נתניהו קיים הערב (שלישי) דיון מצומצם בנושא הסדרה בלבנון. בחדשות הערב בכאן 11 פורסם כי ישראל הציבה דרישה חדשה להסכם בצפון לפיה, כוח יפעל בגבול סוריה-לבנון כדי למנוע הברחות נשק מאיראן.
הדרישה החדשה של ישראל במו"מ להסדרה בצפון: כוח שיפעל בגבול סוריה-לבנון וימנע הברחות מאיראן. הערב רה"מ מכנס דיון עם הצמרת הביטחונית וכמה שרים לקראת אפשרויות ההסדרה בגבול הצפוני@gilicohen10 #חדשותהערב pic.twitter.com/7DCZjlTzVb
— כאן חדשות (@kann_news) October 29, 2024
הדרישה החדשה הזו מצטרפת לדרישות נוספות מצד ישראל, שכוללות את דחיקת חיזבאללה מעבר לליטאני, פרישה מוגברת של צבא לבנון, שדרוג הפעילות של יוניפי"ל, וכן מעורבות אמריקנית משמעותית במנגנון ליישום ההסדר. בנוסף ישראל דורשת שאת האכיפה על יישום המנגנון היא תבצע בעצמה, באש.
> הוואטסאפ של כאן חדשות - עקבו אחר הערוץ הרשמי
הדברים עלו הערב לדיון אצל ראש הממשלה, בהתייעצות מצומצמת, על האפשרות להסדר בלבנון. ישראל תכננה לסיים את המבצע בלבנון השבוע, אך במקביל יש היערכות להמשך הפעילות בלבנון עוד מספר שבועות רב. לצד זאת מבוצעת פעילות כמעט של הרגע האחרון, עמוק יותר מכפי שעד עתה פעלו כוחות בפעילות קרקעית בלבנון.
שר האוצר בצלאל סמוטריץ' התבטא היום ביחס לתקציב המדינה לשנת 2025 ואמר כי הוא מבוסס על סיום המלחמה בצפון עד סוף השנה. "בשנים הבאות ההוצאות על עזה יהיו סוג של בט"ש מוגבר לסיכול טרור. המשמעות היא יותר סד"כ הגנתי. אבל עזה היא כבר לא אירוע מקרו. חוסר הוודאות היה עד כה בצפון ובאיראן, אבל כולם כבר מבינים שזה לא אירוע מקרו", דברי סמוטריץ'.
המפגש מגיע על רקע הדברים שאמרו בכירים במערכת הביטחון על כך ש"הפעולה הקרקעית של צה"ל בדרום לבנון נמצאת בשלבי סיום". על פי הערכות הבכירים, התמרון הקרקעי צפוי להסתיים בקרוב, אם לא יחולו שינויים של הרגע האחרון ובהתאם לשיקולים המבצעיים והמדיניים.
מבחינה צבאית ובהתאם להחלטת הקבינט עם תחילת התמרון הקרקעי, לצה"ל הישגים משמעותיים על קו המגע בכפרים השיעיים בדרום לבנון, עם פירוק תשתיות רבות של חיזבאללה מעל ומתחת לאדמה. צה"ל עדיין לא הגיע לכל הכפרים השיעיים, בין ראש הנקרא להר דב, אבל נערך להגיע גם אליהם.
מעבר למאמץ הצבאי, ישנם שיקולים נוספים לפני נסיגת כוחות צה"ל מלבנון, כשהעיקרי שבהם הוא השיקול המדיני. ישראל הצהירה גם בעבר שכל משא ומתן לפני הפסקת אש עם לבנון ייעשה תחת אש ותוך לחץ צבאי כבד.