הכנסת אישרה היום (רביעי) בקריאה טרומית את הצעת "חוק הרייטינג" - חובת הצגת נתוני צפייה לצופה בבית על ידי גופי השידור, שהציע חבר הכנסת שלום דנינו מהליכוד.
> הוואטסאפ של כאן חדשות - עקבו אחר הערוץ הרשמי
53 חברי כנסת תמכו בהצעה ו-49 התנגדו. היא תועבר לוועדת הכנסת, שם ייקבע באיזו ועדה תידון ההצעה.
לפי הצעת החוק, במהלך שעות השיא בצפייה בטלוויזיה יציגו כל גופי השידור בזמן אמת לצופים את נתוני הצפייה של הערוץ. שר התקשורת יקבע מערכת למדידת נתוני צפייה, וכל גוף ידווח פעם בחודש למחוקק את נתוני הצפייה בו. על פי ההצעה, הנתונים יפורסמו לציבור מדי שנה.
ח"כ שלום דנינו אמר: "אנו חושבים שהשיטה הקיימת לקויה. יש לה פוטנציאל להטעיה והיא לא מכסה את כלל האוכלוסיות. אין לנו התנגדות לשיטה הקיימת", הוסיף, "אנו חושבים שצריך לתקן אותה ולוודא שהיא שקופה ושיש עליה בקרה. הדברים מורכבים ואני מניח שבדיוני ועדת הכלכלה נצליח לשפר את השיטה".
שר התקשורת שלמה קרעי הסביר: "אנו רוצים לשקף נתוני צפייה לציבור דרך ספקי התכנים. יש בהצעה הזו דברים לא מקובלים ונתקן אותם בוועדה. היא תעבור התאמות בהתאם לחוק השידורים". הוא הגיב על הביקורת להצעה: "רק מי שיש לו מה להסתיר מפחד מנתוני האמת".
קרעי קרא בכנסת אל עבר ח"כיות מהאופוזיציה: "לא שליטה אני מחפש בתקשורת, אלא להיפך, הסרת ידיה של הממשלה. אתן צופות יותר מדי בשופרות שמעוותים לכן את המציאות. תצפו קצת בפטריוטים, ערוץ 14, תקבלו קצת מציאות אמיתית ולא מדומה. קצת עובדות".
בדברי ההסבר להצעה נכתב: "טכנולוגיית ה'פיפל-מיטר' נכנסה לשימוש בשנות ה-80, בתקופה שבה הועבר השידור הטלוויזיוני באמצעות גלי רדיו ומלכתחילה התבססה על טכנולוגיה המזהה גלים אלה. כיום המדיום העיקרי המשמש בתחום השידור הטלוויזיוני הוא זיהוי קולי של התוכן המשודר. רוב השידורים הטלוויזיוניים מועברים כיום באופן דיגיטלי, דרך ממירים של חברות הכבלים והלוויין או דרך חיבור לרשת האינטרנט. שידורים אלו אינם נלקחים בחשבון במדידת נתוני הצפייה באמצעות השימוש בטכנולוגיה הזאת".
מלבד הטענות כי השימוש בשיטה מיושנת למדידת נתוני צפייה לא רלוונטי יותר, נשמעו גם האשמות שלפיהן נתוני המדרוג אינם שקופים ואמינים מספיק.