במכון לרפואה משפטית נערכו בימים האחרונים לקבלת החללים ביום חמישי. היום (שלישי) דווח ב"חדשות הערב" בכאן 11, כי כל רופאי המכון, ללא יוצא מהכלל, יגיעו למכון, ומרגע קבלת המתים הם יעבדו מסביב לשעון עד לזיהוי מלא של כל החטופים.
הצוות שיפעל במשימה כולל 10 רופאים - חמישה מומחים וחמישה מתמחים, וכן 10 עובדי מעבדה המתמחים בזיהוי DNA. בנוסף, ייקראו אנשי מקצוע נוספים שיתבקשו לתת חוות דעת בתהליך הזיהוי.
כל רופאי המכון לרפואה משפטית ועובדי מעבדת הדנ"א יעבדו מסביב לשעון כדי לזהות כמה שיותר מהר את החללים שישובו ביום חמישי@kettydor #חדשותהערב pic.twitter.com/CDK35rh6qS
— כאן חדשות (@kann_news) February 18, 2025
משך הזמן ומורכבות התהליך יהיו תלויים באופן שבו יתקבלו החללים ובמצבם. הצוותים ישתמשו בצילומי רנטגן של המנוחים וצילומי שיניים, אך התהליך הארוך והמורכב ביותר צפוי להיות הפקת וזיהוי ה-DNA, שלב ההפקה ובמיוחד שלב הפענוח.
המכון לרפואה משפטית התחייב לסיים את תהליך הזיהוי והתאמתו לשמות שיימסרו תוך 48 שעות. גורמים רפואיים במערכת הבריאות העריכו כי הדבר אפשרי, ואף יכול להתבצע בפחות מ-48 שעות. מרגע שיהיה זיהוי ודאי, ניתן יהיה להמשיך בתהליך העברת החללים למשפחות.
בנוסף לזיהוי, רופאי המכון ינסו לברר את נסיבות המוות, כיצד ומתי הוא התרחש. אף שאין כוונה שהמשפחות ישהו במכון במהלך תהליך הזיהוי, הוכנו עבורן חדרים מיוחדים למנוחה ושהייה במידת הצורך.
לוח הזמנים של העסקה
בשבת ישחרר חמאס מהשבי שישה חטופים, בהם ארבעה שנחטפו לעזה ב-7 באוקטובר: טל שוהם, עומר שם טוב, אליה כהן ועומר ונקרט, ועוד שניים שמוחזקים שם כבר יותר מעשור: אברה מנגיסטו והישאם א- סייד.
עוד לפני זה, ביום חמישי ישוחררו ארבעה חללים, ולמעשה יש כאן הקדמה בשבוע של סיום השלב הראשון בעסקה. בעזה יישארו עוד ארבעה חללים שכלולים בשלב א'. הם ישוחררו ביום ה-42, כלומר ב-1 במרץ, השבת הבאה.
איך נראה לוח הזמנים המעודכן של העסקה אחרי ההסכמות החדשות בין ישראל לחמאס? @ItayBlumental מעדכן בכל השינויים#חדשותהערב pic.twitter.com/gKMrFcMS2Z
— כאן חדשות (@kann_news) February 18, 2025
מה ישראל תיתן בתמורה? ישראל תקדים את שחרורם של יותר מ-700 מאות אסירים, בהם גם מחבלים שדם על ידיהם, 47 מהם שוחררו בעסקת שליט וחזרו לטרור. בנוסף, ישראל תאפשר את הכנסת הקראוונים והכלים הכבדים ממצרים לרצועה.
למעשה בתום שלב א', יישארו בעזה 59 חטופים, מהם 28 שכבר הוגדרו חללים. בישראל עדיין לא החלו את הדיונים על שלב ב'. עוד הרבה שאלות נותרו פתוחות, כשהחשובה ביותר היא מה ישראל עושה כדי להחזיר את כולם הביתה.
היערכות צה"ל לשחרור החטופים
בצה"ל קיימו ביממה האחרונה דיונים והערכות מצב לקראת שחרור החטופים, החיים והמתים, בסוף השבוע. בניגוד לשחרורים הקודמים, בהן חמאס מסר את הרשימה למתווכות יממה לפני השחרור, הפעם המשפחות כבר עודכנו מראש על ידי הגורמים המוסכמים.
בצה"ל נערכו במתכונת זהה לשחרור החטופים החיים, כלומר, מסירת החטופים לידי כוחות צה"ל, ומשם הם ילקחו למתקן של צה"ל ברעים, לשם יוזמנו נציגי המשפחות.
צה"ל נערך לקבל את החטופים החללים בגבול הרצועה מידי הצלב האדום; ישראל ביקשה מהמתווכות למנוע מחמאס לקיים מפגן כוח עם החללים@ItayBlumental #חדשותהערב pic.twitter.com/ANFHsE47I0
— כאן חדשות (@kann_news) February 18, 2025
חלק ניכר מהדיון עסק בשחרור ארבעת החללים ביום חמישי, אירוע שלא היה כדוגמתו בעבר. עד כה, ישראל לא הצליחה להשיב חללים בעסקה מול חמאס, אלה רק באמצעות מבצעים מיוחדים בשטח הרצועה.
בצה"ל נערכו לקבל את החללים בגבול הרצועה מידי הצלב האדום בחמישי בבוקר, משם הם יילקחו ישירות למכון לרפואה משפטית באבו כביר לתהליך זיהוי. בישראל נערכו לכך שחמאס ינצל את האירוע למפגן כוח ופנו בעניין זה למתווכות בדרישה לכבד את כבוד המתים.