סטיב ויטקוף, שליחו של דונלד טראמפ למזרח התיכון ואחד האנשים הקרובים ביותר לנשיא, התראיין הלילה (שישי) בהרחבה לעיתונאי השמרן טאקר קרלסון. השליח האמריקני שיבח את ראש הממשלה בנימין נתניהו על הישגיו הצבאיים, אך במקביל מתח ביקורת על היעדר תוכנית אסטרטגית לעתיד רצועת עזה.
"אני חושב שביבי פועל מתוך מניעים טובים", אמר ויטקוף. "הוא חיסל כמעט לחלוטין את חמאס, החליש את חיזבאללה, והעביר מסר ברור לאיראן. אבל הציבור בישראל רוצה את החטופים בחזרה ונתניהו הולך לפעמים נגד דעת הקהל. אני מבין את אלה שמבקרים אותו על זה, גם אם אני לא תמיד מסכים".
ויטקוף, שהיה הראשון מבין גורמים אמריקנים רשמיים שביקר בעזה זה 22 שנים, שוחח עם משפחות חטופים והשתתף באירועים בכיכר החטופים בתל אביב. "זה שבר את לבי. זו טראומה לאומית. זה חותך את נשמתה של ישראל. הממשלה חייבת להבין שלצד הלחץ הצבאי נדרש גם מו"מ אפקטיבי. ואי אפשר לעשות מו"מ בלי להבין לאן רוצים להגיע".
השליח האמריקני ויטקוף: "הציבור בישראל רוצה את החטופים בחזרה, נתניהו הולך נגד הלך הרוח הציבורי" | לידיעה המלאה >>> https://t.co/Vl6QoEKcjW@Yoav__Zehavi pic.twitter.com/0A1nPjFVMJ
— כאן חדשות (@kann_news) March 22, 2025
לדבריו, כאן מצויה אחת מנקודות התורפה של הממשלה הנוכחית - היעדר חזון ברור ליום שאחרי. "אני מדבר עם מנהיגים מהאזור והם שואלים אותי: מה המטרה של ישראל? מה התוכנית לטווח הארוך? אין מפה, אין אופק. וזה מייצר חוסר יציבות".
ויטקוף הזהיר כי החזרת עזה לנקודת פתיחה עלולה להוביל לסבב לחימה נוסף בתוך כמה שנים. "אי אפשר להמשיך באותה משוואה של מלחמה-שיקום-מלחמה. זה מה שקרה פה כבר עשרות שנים. טראמפ מבקש שנחשוב אחרת. שנציע פתרון יציב".
במקום תוכניות שיקום מוגבלות המבוססות על סיוע הומניטרי, הציע ויטקוף חזון כלכלי-אסטרטגי נרחב לעתידה של עזה. לדבריו, נדרש מהלך משולב שיכלול השקעות בתשתיות, דיור, תעסוקה, חינוך ותעשיות מתקדמות כמו דאטה סנטרים, בינה מלאכותית וייצור תרופות. "העם בעזה צריך תקווה. אי אפשר לבנות מדינה על רשת ביטחון של קצבאות. חייבים לייצר אופק".
בשלב זה הוא נזהר מלהשתמש במונח "שתי מדינות", אך כן אמר ש"צריך למצוא מרחב שבו לפלסטינים יש אפשרות לחיים טובים יותר. זה לא רק על בתים זה על עתיד, על חלום. בדיוק כמו שיש לנו לילדים שלנו, צריך שיהיה גם להם".
על חמאס אמר ויטקוף: "אי אפשר להשאיר ארגון טרור חמוש בעזה. זה לא יתקבל לעולם על ידי ישראל. אבל אם הם יתפרקו מנשק – אולי יהיה מקום למעורבות פוליטית כלשהי. אי אפשר לנהל את עזה כשחמאס שולט באיומי נשק".
כיוון שאין תקשורת ישירה בין ארה"ב או ישראל לבין חמאס, קטאר משחקת תפקיד מרכזי במו"מ ותפקידה זוכה לשבחים יוצאי דופן מפי ויטקוף. לדבריו, "הקטארים אינם סוכנים של איראן, כפי שמציגים אותם. הם מתווכים. יש להם מניעים טובים, יציבות, רצון להיחשב כגורם שמביא שלום. הם מממנים את בסיס חיל האוויר האמריקני אצלם, ולא מבקשים כלום בתמורה. הם הגשר שלנו לעבר הצד השני בלעדיהם אין מו"מ".
ויטקוף מתאר קשר קרוב עם ראש ממשלת קטאר, שייח מוחמד בן עבד א-רחמן, ומעיד כי מדובר ב"אדם הגון, שמבין את עמדות ישראל ואת חשיבות פתרון הסכסוך. הוא מדבר עם חמאס בשמנו ובלי האמון הזה אי אפשר להתקדם".
ויטקוף הדגיש כי הוא מדבר באופן שוטף עם ראש הממשלה נתניהו ועם שר המודיעין רון דרמר. "יש בינינו שיח. לפעמים אנחנו מסכימים, לפעמים פחות. אבל אני יודע שהם פועלים מתוך אמונה אסטרטגית עמוקה". עם זאת, הוא הדגיש: "ישראל חייבת להציג מפת דרכים לעזה. אחרת, לא תיווצר הסכמה אזורית להפסקת אש".
לדבריו, רק אם תהיה ודאות שחמאס לא ישוב לשלוט בעזה, ושיתקיים מנגנון ביטחוני אמין בשטח, אפשר יהיה להשיג שקט. "אם ישראל תאמין שחמאס יישאר שם לא תהיה הפסקת אש. זה לא יקרה. וזה המסר שאנחנו מעבירים לכל הצדדים".
על אף התסכול מההתנהלות בשטח, ויטקוף אופטימי. הוא סבור שעם לחץ נכון, תיאום בין ארה"ב לישראל, וגיבוש חזון ברור, ניתן יהיה להשיג הסכם שיביא לשחרור חטופים ולהפסקת אש ארוכת טווח.
לדבריו, הפתרון לא יהיה צבאי בלבד, אלא חייב להיות משולב עם פתרון מדיני וכלכלי. "כדי שזה לא יקרה שוב – חייבים לייצר אלטרנטיבה. זו הדרך היחידה להבטיח שלא יהיה עוד שביעי באוקטובר".
גורם מדיני מסר בתגובה לריאיון של השליח האמריקני: "בניגוד לכותרות המניפולטיביות בתקשורת הישראלית, השליח האמריקני אמר באופן ברור שהוא חושב שראש הממשלה "בהחלט מחויב" להחזרת החטופים. ויטקוף גם אמר שהמדיניות של נשיא ארצות הברית היא שאסור לחמאס להמשיך להתקיים. מדיניות התואמת לחלוטין את מטרות המלחמה של ראש הממשלה ושל ממשלת ישראל".