המטרה של צה"ל במסגרת מבצע "מרכבות גדעון" היא לבתר את רצועת עזה ולכבוש "מרחבים נבחרים" ממנה אך לא את כולה. כך פורסם הערב (שני) בכאן חדשות.
ביתור הרצועה וכיבוש חלקי - מחשש לפגיעה בחטופים: @gilicohen10 עם מטרות המבצע "מרכבות גדעון" כפי שהוצגו לדרג המדיני #חדשותהערב pic.twitter.com/NV92EOAKkE
— כאן חדשות (@kann_news) May 5, 2025
לשרים נאמר כי מדובר ב"תוכנית הדרגתית ומתפתחת לכיבוש הרצעוה ולהכרעת חמאס ויצירת תנאים להשבת החטופים". התוכנית כוללת את כיבוש מרבית שטח הרצועה, כולל התוחמת הצפונית וביתורה משטח הרצועה.
בנוסף, כוללת התוכנית את הכפפת השליטה על הסיוע ההומניטרי לידי צה"ל, הגם שחלוקתו בפועל תיעשה על ידי חברות פרטיות במנגנון שהוצג ועיקריו אושרו אמש. במקביל יש כוונה להקים מרחב הומניטרי חדש, לשם כוחות צה"ל "יניעו" אוכלוסייה עזתית.
לכאן חדשות נודע כי התוכנית הקודמת שהוכנה בידי צה"ל, דיברה על היערכות לכונן ממשל צבאי בעזה - אך דבר זה לא מופיע בתוכנית העדכנית שאושרה. יש לציין כי ברקע אישור מטרות המבצע נמצא החשש מפגיעה בחטופים.
לחץ של המתווכות: הסכימו להצעה המצרית
המתווכות מפעילות לחץ גדול על חמאס כדי להסכים להצעה המצרית שמונחת על השולחן - לפני תחילת התמרון של צה״ל ברצועה. בישראל מעריכים כי האיומים לכבוש שטחים ברצועה יגרמו לחמאס להסכים להתגמש בדרישותיהם. גורמים המעורים במו״מ לכאן חדשות: יש סיכוי לעסקה, אבל בינתיים הוא לא גבוה
המבצע הצבאי שאושר בקבינט כולל כיבוש שטחים נרחבים ברצועה, יותר ממה שתכנן צה״ל בהתחלה. תחילה דן הדרג המדיני בכיבוש שטחים הסמוכים לאזורי הגבול, אך המבצע החדש כולל כיבוש שטחים גם בעומק הרצועה.
ההצעה של השרה סטרוק – והסירוב של צה"ל
במהלך הדיון הציעה השרה אורית סטרוק לחסל כמה מחבלים ששוחררו בעסקה האחרונה על פגיעה בכל חטוף. ההצעה של סטרוק כללה פגיעה במחבלים ששוחררו לשטחי יו"ש.
חיסול מחבלים אם ייפגעו חטופים וכליאת משוחררי העסקאות הקודמות: @shemeshmicha עם הצעות השרים בדיון הקבינט – ותגובת הצבא#חדשותהערב pic.twitter.com/PA4F7ob6Eb
— כאן חדשות (@kann_news) May 5, 2025
בצבא התנערו מההצעה וטענו כי הדבר עלולה להביא לפגיעה מיותרת בחטופים ולא ייצר את המשוואה הנכונה. יש לציין כי מוקדם יותר היום טענה השרה סטרוק כי כל הצעותיה שהועלו בישיבת הקבינט – נתקבלו.
צה"ל: הרחבת התמרון – למען החזרת החטופים
למרות אמירות של שרים וחברי קבינט, בצה"ל מתעקשים שמטרת הרחבת התמרון הקרקעי, מבצע מרכבות גדעון, נועדה לשחרור חטופים בכיר בצה"ל התייחס לנושא ואמר: "נכשלנו בשמירה על אזרחים ב-7 באוקטובר, אנו מחויבים להחזיר אותם הביתה".
"נכשלנו בשמירה על אזרחים – חייבים להחזיר אותם הביתה": בצה"ל מבהירים כי החזרת החטופים תהווה שיקול מרכזי במבצע הצבאי#חדשותהערב @ItayBlumental pic.twitter.com/RW4KH3n50L
— כאן חדשות (@kann_news) May 5, 2025
ברקע חשש לשלומם של חטופים, אמרו בצה"ל שכל תוכנית תתחשב במידע מודיעיני על הימצאות חטופים.
עוד בנושא