בעקבות איום מפלגות הקואליציה החרדיות, כי יתמכו בפיזור הכנסת, ראשי סיעות האופוזיציה הודיעו היום (רביעי) כי החליטו להעלות את החוק להצבעה במליאה. מדובר בצעד שעלול לא לצאת לפועל, להיפסל או להוביל לבחירות.
האם החוק לפיזור הכנסת אכן יעלה להצבעה, ומה יקרה אם יושג רוב? | @almog_tamar עם התרחישים והאפשרויות ב-#מהדורתכאןחדשות pic.twitter.com/ZdATMmbHRy
— כאן חדשות (@kann_news) June 11, 2025
התרחיש הראשון: במצב בו האופוזיציה מבינה שאין לה רוב - החוק לפיזור הכנסת לא יעלה בכלל להצבעה. כתוצאה מכך, האיום על שלמות הקואליציה יוסר, נכון לעכשיו.
התרחיש השני: החוק יעלה להצבעה - ולא יקבל רוב. כלומר, ההצעה לפיזור הכנסת תיפול כבר בקריאה טרומית. ולא רק שהכנסת לא תפוזר, לא יהיה אפשר להעלות הצעת פיזור נוספת במשך חצי שנה. נעל אף שיש לאיסור הזה תקדימים - לא מדובר במהלך פשוט.
התרחיש השלישי: החוק עובר בקריאה טרומית. מצב זה לא אומר שהכנסת תפוזר ושישראל הולכת לבחירות - מכיוון שצריך להצביע גם בקריאה שנייה ושלישית.
אם הקריאה הטרומית תעבור, הצעת החוק תגיע לוועדת הכנסת, שבראשה חבר כנסת מהליכוד וישנו רוב לחברי הקואליציה. אז הממשלה יכולה לגרור רגליה עם הדיונים. לקואליציה יספיקו גם רק כמה שבועות עד יציאת הכנסת לפגרת הקיץ, בה אין הצבעות, לרוב.
אם זה מה שקורה - ההצבעה בשלוש קריאות על פיזור הכנסת תהיה אחרי החגים, מה שנותן לִראש הממשלה בנימין נתניהו את הזמן שהוא צריך לצאת מהמשבר.
ההצעה לפיזור הכנסת: ההשפעה על חוק הגיוס, בג"ץ והממשלה
המדינה תצטרך להסביר לבג"ץ בעוד שבועיים מה היא עושה כדי לקדם גיוס חרדים, וגם: איזה חוק צפוי להיפסל? | הדיווח של @almog_tamar #מהדורתכאןחדשות pic.twitter.com/GFQFkETH9N
— כאן חדשות (@kann_news) June 11, 2025
לוח הזמנים הצפוי בתרחישים הוא לא רק פוליטי. למדינה יש שבועיים להסביר לבג"ץ מדוע אינה פועלת בצורה אפקטיבית לגיוס חרדים ולהפעלת אכיפה נגד מתשמטים. הצבא כבר הודיע כי יוציא עשרות אלפי צווים לבחורי הישיבות החייבים בגיוס - וכן יציג תוכנית אכיפה. אם הממשלה לא תוכיח איך היא מקדמת את העניין הזה מצידה, בג"ץ יוציא צו.