בהתאם להערכות בישראל, חמאס העביר הלילה (בין רביעי לחמישי) את תשובתו להצעת המתווכות. גורם ישראלי המעורה בשיחות המשא ומתן מסר לכאן חדשות כי תשובת חמאס המעודכנת היא "באור חיובי יותר" מהתשובה הקודמת שמסר הארגון. בישראל ממתינים לראות האם התשובה המעודכנת תאפשר להתקדם בימים הקרובים בשיחות.
מלשכת ראש הממשלה בנימין נתניהו נמסר: "המתווכות מסרו את תשובת חמאס לידי צוות המו"מ הישראלי והיא נבחנת בשעות אלה". כמו כן, המפגש בין סטיב ויטקוף, שליחו של טראמפ למזרח התיכון והשר רון דרמר צפוי להיות בסרדיניה. מקורות המעורים בנושא אומרים שלרוב בימים אלו עשירי העולם שוהים בחופשות באי, כולל דמיות מפתח מהמפרץ.
בתוך כך, אחרי שתקף את חמאס על התנהלותו במו"מ, איש העסקים האמריקני-פלסטיני בשארה בחבח שמתווך בין הארגון לבין ממשל טראמפ כתב בחשבון הפייסבוק שלו: "חמאס הגיש לפנות בוקר את תשובתו על ההצעה הישראלית בנוגע לפריסה מחדש וחילופי השבויים. התשובה הייתה מציאותית וחיובית. כעת על ישראל להיכנס למשא ומתן רציני ומהיר כדי להגיע הסכם הפסקת אש".
שלוש הסוגיות העיקריות שהציג חמאס
מקורות פלסטינים המקורבים למשא ומתן, מסרו לערוץ אלמיאדין הלבנוני, כי תשובת חמאס שניתנה למתווה הנוכחי, עוסקת בעיקר בסוגיית הכנסת הסיוע לרצועה, מפות הנסיגה של כוחות צה"ל והערבויות להגעה להפסקת המלחמה.
בישראל מאשימים את מח"ט עזה בעיכוב העסקה
השיחות נמשכות, אך מתעכבות - בישראל מאשימים: מח"ט עזה הוא הדמות המשמעותית מאחורי עיכוב העסקה ושינוי העמדה של חמאס @gilicohen10 #מהדורתכאןחדשות pic.twitter.com/fCrdkE3JMb
— כאן חדשות (@kann_news) July 23, 2025
הפרשן של ערוץ אלמיאדין, חשף שלוש נקודות בתשובת חמאס: מבחינת ארגון הטרור, הסיוע חייב להיות בהתאם לפרוטוקול ההומניטרי שהוסכם עליו ב-19 בינואר השנה.
באשר לנסיגה הישראלית, זו צריכה להיות בהתאם למה שהוסכם עליו 2 במרץ, קרי, אחיזה בפחות מ-20% משטחי הרצועה. אלא שבכיר ישראלי הצהיר במהלך השבוע האחרון כי ישראל לא מוכנה לסגת לקווים שהוסכמו אז. לפי מקור פלסטיני נוסף, חמאס דורש כי כוחות צה"ל ייסוגו מריכוזי האוכלוסיה ומכביש סלאח א-דין המקשר בין צפון הרצועה לדרום הרצועה ויישארו בעומק מרבי של 800 מטרים בכל אזורי הגבול במזרח ובצפון הרצועה.
בנוסף, חמאס דורשת ערבויות אמיתיות להמשך הפסקת האש לאחר ההפוגה שתימשך 60 ימים והמשך המשא ומתן הכולל להפוגה ארוכת טווח באופן שיבטיח נסיגה מלאה, שיקום והכנסת סיוע לרצועה ושחרור מחבלים פלסטינים.
עוד דווח כי הידיעות על כך שהצדדים הגיעו להסכם בסוגיית שחרור המחבלים הפלסטינים אינן נכונות וזאת סוגייה שתידון לאחר יישום שלוש הנקודות - הערבויות, הסיוע והנסיגה.
הדרישות החדשות של חמאס
חלוקת הסיוע ופתיחת מעבר רפיח: @eliorlevy על הדרישות החדשות של חמאס שמעכבות את העסקה#מהדורתכאןחדשות pic.twitter.com/zKdutNbzbL
— כאן חדשות (@kann_news) July 23, 2025
אמש פורסם במהדורת כאן חדשות, כי מעבר לא-דין חדאד מח"ט עזה שבישראל רואים בו מי שמעכב את העסקה, גם ראאד סעד - ראש אגף המבצעים בזרוע הצבאית של חמאס, וגורמים בחמאס חו"ל - ובראשם זאהר ג'בארין, מחזיקים בעמדות ניציות, והציגו דרישות חדשות שמעכבות הגעה לעסקה.
הדרישות החדשות שפורסמו: כניסת עזתים לתוך רצועת עזה דרך מעבר רפיח בפעם הראשונה מאז שהחלה המלחמה, פירוק מוחלט של מנגנון חלוקת הסיוע, שחרור מספר גדול יותר של מחבלים פלסטינים, נסיגה גדולה יותר של צה"ל לכיוון גדר המערכת וערבות בין-לאומית מפורשת לסיום המלחמה.
אתמול דווח כי חמאס העביר אמש תשובה ראשונית להצעת המתווכות - שלא הייתה מקובלת עליהן. בחמאס התבקשו לחשב מסלול מחדש ולהשיב תשובה עדכנית, כך לפי מקורות המעורים בנושא.
הסכמת חמאס מגיעה אחרי שישראל השיבה בחיוב להצעה שכוללת את קווי המסגרת להסכם לשחרור חטופים ולהפסקת אש. במסגרת ההסכם, הסכימה ישראל להתגמש על המפות שהגישה לחמאס, וכללו שרטוט מחדש של ציר מורג ושינוי בהיערכות של כוחות צה"ל בעזה.
השליח המיוחד של ארצות הברית למזרח התיכון, סטיב וויטקוף, צפוי להיפגש היום ברומא עם בכירים ישראלים וקטרים. בתוך כך, אתמול דיווחנו במהדורת כאן חדשות על פגישה שהוגדרה כ"חשובה" והתקיימה אתמול בדוחה, בה הצדדים דנו בהמשך המגעים לעסקה.
מתווה העסקה: שחרור של 28 חטופים, מהם 10 חיים ו-18 חללים
טיוטת ההסכם, שנוסחה בשיתוף עם המתווכות, כוללת שחרור של 28 חטופים ישראלים, מהם 10 חיים ו-18 חללים, לאורך תקופת הפסקת אש בת 60 יום. סיוע הומניטרי יוזרם לרצועת עזה באופן מיידי ובכמויות מספקות, בפיקוח האו"ם והסהר האדום.
- ביום הראשון צפויים להשתחרר 8 חטופים חיים
- ביום השביעי צפויים להשתחרר 5 חטופים חללים
- ביום ה-30 צפויים להשתחרר 5 חטופים חללים נוספים
- ביום ה-50 צפויים להשתחרר שני חטופים חיים נוספים
- ביום האחרון ישוחררו 8 חטופים חללים
לאחר שחרור שמונה בני ערובה חיים ביום הראשון להפסקת האש, יחל צה"ל בנסיגה מחלקים בצפון עזה, ובהמשך גם בדרום. עוד לפי ההסכם, חמאס יידרש ביום העשירי להפסקת האש למסור מידע על מצבם של יתר החטופים בעזה, וישראל תחשוף מידע על יותר מ-2,000 פלסטינים מעזה שנכלאו במעצר מנהלי בישראל מתחילת המלחמה. ישראל תתחייב לשחרור נרחב של אסירים פלסטינים במסגרת ההסכם.
